Канадски геолози са открили, че извор, намиращ се на северния

...
Канадски геолози са открили, че извор, намиращ се на северния
Коментари Харесай

Северен извор не замръзва и при минус 50 градуса

Канадски геолози са разкрили, че извор, намиращ се на северния остров Елсмиър, не замръзва даже и при температури от минус 50 градуса, които падат през нощта.

Учените са нарекли феноменалния извор Ледена река. Северният извор в никакъв случай не замръзва, като през цялата година водата от него се спуска по планински скат с височина от 300 метра.

Проучването на канадските откриватели е оповестено в списание Geology.

Изворът на остров Елсмиър е открит в гориста околност, а водата се стича под надолнище от 21 градуса.

Изворът не замръзва даже и през зимата, когато е полярната нощ и температурите спадат под минус 50 градуса по Целзий.

Водата в извора Ледена река е изобилна и доближава 520 литра, като съумява да резервира топлота от 9 градуса, без значение от арктическите студове.

Подробният геохимичен разбор е посочил лекомислен генезис на водата. Първо тя попада от повърхността от дълбочина до 3 километра, а по-късно се връща още веднъж на повърхността във тип на течаща вода, пробивайки плътния пласт на безконечната заледеност.

Според догатките на учените в някои полярни региони е допустимо геохидроложките процеси да протичат по-бавно, поради което се появяват такива аномалии.

Стивън Грасби и неговите сътрудници от научните среди имат друга догадка за естествената особеност. Според тях дейните ерозионни процеси са придали на извора характерните детайлности.

 Извор

Учените припомнят, че такива извори са откривани и на Марс, като се допуска, че в предишното водата на Червената планета е извирала от затворени водоносни пластове.

Миналата година в хладилник на Аляска бе направено и друго сходно изобретение. В северния щат бяха открити остатъци от антична гора, която беше запазила дървета на 2350 години.

Древните дървета бяха открити на ледника Менденхол в едноименната котловина, покрай ледника Джуно.

Изследвания на специалисти сподели, че под дебелата снежна покривна на ледника дърветата са добре предпазени, като е изцяло допустимо ледникът да крие и още по-древна гора.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР