Камфорът е терпен - органично съединение, използвано в кремове, мехлеми

...
Камфорът е терпен - органично съединение, използвано в кремове, мехлеми
Коментари Харесай

Етерично масло от камфор

Камфорът е терпен - органично съединяване, употребявано в кремове, мехлеми и лосиони. То има остра, мощна миризма, която за доста хора е отблъскваща. Но проучванията върху ароматите споделят, че в случай че един аромат е неприветлив, то тялото се нуждае от него, растението, което го основава, е лечебно. Това изяснява необятното приложение на камфора и неговите артикули, изключително камфоровото етерично масло като лечебно средство.

История на маслото от камфор

Камфорът и изключително маслото от него, има дълга история на приложение, изключително в Ориента. Използването на растението е основно под формата на етерично масло, с помощта на аналгетичните и антиспазмолитични свойства на суровината.

В ароматерапията този артикул се употребява главно за пречистване на дихателната система, за облекчение на признаците на бронхит и пневмония. Маслото от камфор покачва циркулацията на кръвта в тялото, ускорява имунната система, релаксира цялото тяло.

Локалното му външно приложение, което е само допустимото, успокоява възпаленията, зачервяванията, раните и отоците, успокоява кожата при акне, сърбежи, обриви, само че работи успокояващо и на мускулите и тушира спазмите в тях.

Получаване и потребление на масло от камфор

Етеричното масло от камфор се получава от камфоровото дърво с латинско наименование Cinnamomum camphora, чията татковина са горите на Япония и Тайван.

Векове китайци, японци и индийци употребяват камфорово масло за религиозни и медицински потребности, тъй като вярвали, че изпаренията на продукта лекуват и релаксират мозъка и тялото.

 Камфор

Аюрведа употребява това масло отдавна при кашлици, настинки, повръщане и диария. Спектърът на неговото деяние обаче е доста по-широк - от метеоризъм до гастрит, стрес и ниско либидо.

През средновековието камфоровите артикули са били дезинфектант, а също и балсамиращ сътрудник.

Процесът на произвеждане на камфорово масло съставлява парна филтрация от клоните, корените, дървесината на камфоровото дърво, след което се подлага на ректификация, т.е. разделя се на примес от течности, основани на друга летливост посредством вакуумна екстракция.

След това продуктът се пресова и филтрира, като по време на този развой се получават четирите разнообразни фракции камфорово масло - бяло, жълто, кафяво и синьо.

Трябва обаче да се знае, че единственото от тях, което може да се употребява за лечебни цели е бялото масло от камфор.

Кафевият и жълтият цвят съдържат доста високи равнища на сафрол, а той е доста отровен. Такъв е синият цвят масло.

Ароматът на камфорово масло се приема за чист, натоварен, проникващ. По тази причина се употребява като репелент за предотвратяване от инсекти, влага се и в нафталина за отбрана на тъкани от молци.

Всички потребни свойства на камфоровото масло се дължат на неговия химически състав.

Химически състав на масло от камфор

Основните химически съставни елементи в това масло са алфа-пинен, кампфен, лимонов, цинеол, цимен. Всяко от тях има съществени качества:

- Алфа- пинен - противовъзпалително, антисептично, отхрачващо, бронхолитично;

- Кампфен - антиоксидантно, успокояващо, противовъзпалително;

- Лимонен - противовъзпалително, антиоксидантно, стимулиращо нервната система, потискащо апетита, балансиращо настроението, детокс ефект;

- Цинеол - аналгитечно, антибактериално, противовъзпалително, спазмолитично, противовирусно, отхрачващо.

Приложение на масло от камфор

 Масло от камфор

В ароматерапията маслото от камфор има дългогодишен ароматизиращ резултат. Наподобява ментола и съставлява масло с студен, чист, опреснителен и изострен проникващ мирис, който се усеща мощно при надълбоко поемане. По тази причина се употребява при инхалации и процедури за пречистване на белите дробове.

- Камфоровото масло покачва имунитета, възвръща и релаксира, изключително при тревога. Помага и при признаци на епилепсия;

- В козметиката се употребява поради охлаждащия му резултат, с цел да успокои зачервени, разразени места по кожата, обриви, ухапвания от инсекти, акне, артритни болки и други;

- При грип, морбили, кашлица, маслото е ефикасна отбрана, тъй като има антибактериални и противогъбични свойства;

- Стягащото порите деяние на маслото го вършат съвършен избор при акне, защото антимикробното деяние стопира разпространяването и убива наличните микроби по кожата, защищава и цялото тяло от навлизането им и предизвикването на инфекции;

- Етеричното камфорово масло защищава косата от косопад, подтиква растежа на нова коса, почиства и дезинфекцира скалпа, убива въшките и защищава косата от ново заразяване;

- Спокойно може да се избере масло от камфор потребностите по едно и също време на храносмилателната, ендокринната, отделителната система и за метаболизма. Стимулирайки кръвообращението, маслото от камфор възстановява кръвното налягане и работи удобно за здравето на сърцето;

- Освежаващият и успокоителен мирис на това масло е отличен тласък на кръвообращението и облекчава артрит, подагра и ревматизъм.

Употреба на масло от камфор

Маслото от камфор се комбинира доста добре с други етерични масла - сладостен босилек, лайка, лавандула, маточина, розмарин и други. Затова е постоянно присъстващо масло в ароматерапията.

Може да се добави в дифузера от тези, които харесват по-остри аромати. Особено положително решение е при хрема и болки в гърлото, вдишването ще ги успокои.

В ароматните вани това масло е добра алтернатива. Добавя се базово масло и се прави примес, която разтваря във водата. Не бива обаче в никакъв случай да се поставя непосредствено това масло във водата.

За заличаване на бактериите във въздуха и пречистване на пространствата може да се употребява в дифузера.

За облекчение на стрес и мигрена може да се подготви лечебна примес от няколко етерични масла и с нея да се масажират слепоочията.

Маслото от камфор успокоява раздразнената кожа и е изключително дейно при лоен филм. То пречи на натрупването на непотребен себум, нечистотия и бактерии. Може да се направи домакински нощен серум при мазна кожа от него с присъединяване на други базови масла.

За лечебни потребности камфоровото масло е добра концепция, за облекчи признаците на простуда и грип. За задачата би трябвало да се комбинира с пчелен восък и със сместа да се намажат гърдите. Вдишването на аромата на камфор почиства храчките и слузта от белите дробове. То е задоволително мощно, с цел да работи даже при коклюш.

Мускулните болки могат да бъдат облекчени с помощна на маслото от камфор, смесено с брезово масло и масло от сладостен бадем. Със сместа се маже мястото на болежка най-малко 1 седмица.

Противопоказания за потребление на масло от камфор

Маслото от камфор не трябва да се употребява вътрешно, потреблението му е неразрешена, тъй като може да докара до увреждане на черния дроб. Самата му външна приложимост е добре да се съгласува с медицински експерт.

Бременни дами и кърмещи майки е добре да заобикалят използването на маслото, а при належаща потребност това да става под лекарско наблюдаване.

Болни от рак, сърдечни и кожни болести, хормонални разстройства и епилепсия е добре да заобикалят използването на това масло.

Не бива маслото от камфор да се нанася върху открити рани, тъй като ще проникне елементарно в тялото, а действието му е токсично.

Тестът за самостоятелна търпимост и сензитивност е наложителен преди използването на продукта.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР