Камарата на архитектите в България излезе с позиция, че условията

...
Камарата на архитектите в България излезе с позиция, че условията
Коментари Харесай

Камарата на архитектите и Антикорупционният фонд оспорват обществената поръчка за Баня „Овча купел“

Камарата на архитектите в България излезе с позиция, че изискванията на публичната поръчка за реституция на постройката на минералната баня в столичния квартал Овча купел са неприемливи.

Поръчката, оповестена от Регионалния исторически музей - София, е на финалната права.

Архитектите оспорват възлагането на реституция на постройка - монумент на културата на инженеринг , каквато е процедурата по заданието. От Камарата на архитектите упорстват за реставрацията на обекта първо да се организира независима процедура за възлагане на проектирането, а едвам откакто бъдат направени, утвърдени и съгласувани капиталовите планове, да бъде предоставено и строителството.

Процедура се афишира за четвърти път , като на това оповестяване не се ползва никакъв абстрактен план, макар съществуването на координиран подобен, посочи пред БНР арх. Константин Пеев, заместник-председател на Камарата на архитектите. Той е и архитект на идейния план за реституция на Банята в Овча купел, който е направен през 2016 година и е бил утвърден от Министерството на културата.

По думите му това значи, че спечелилилият ще може да си направи напълно нов, друг от този план , който занапред ще би трябвало да се съгласува още веднъж с Министерството на културата.

„ Подобно нещо се случи с Банята в Банкя. “



Предишните три публични поръчки са прекъснати заради несъответствия , в това число липса на утвърждение от Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН) на задание и виза за планиране и абстрактен план, както и неналичието на изясненост кои разноски са за сметка на европрограмата и кои - за сметка на общинския бюджет, а също и заради неизяснени авторски права.



Такива комплицирани здания, които са в листата на недвижимите културни полезности от локално значение, не е добре да се извършват на инженеринг , безапелационен е Константин Пеев.

При инженеринга водещ е изпълнителят, а при всеки бизнес се търси оптималната финансова полза, разясни той.

По този метод планът се усъвършенства в избрана посока, като наличието на концепцията много постоянно остава обратно . “



Столичният общински съвет е дал своя вот бюджет за възобновяване, акомодация и реституция на Банята в размер на към 8 милиона лв.. Част от средствата за минералната баня в Овча купел – 3 милиона лв., идват по стратегия за върхови научни достижения и би трябвало да се усвоят до края на идната година , т.е. при закъснение на процедурата могат и да бъдат изгубени.

В София допреди 15 години е имало към 12 публични бани, в този момент са останали шест , сигнализира архитектът.

„ Баня „ Мадара “ е офис на охранителна компания. Баня „ Ситняково “ стана фитнес център. Баня „ Три кладенци “ беше разрушена. Баня „ Подуяне “ зад Театър „ София “ не знам в какво състояние е. “



Според арх. Пеев сходни здания, разполагащи с минерална вода, могат да се употребяват за профилактика в опазването на здравето .

„ Тъй като по никакъв различен метод те не могат да бъдат дейно финансирани. “

Ние като възложител имаме своите причини срещу тези на Камарата на архитектите, уточни пред БНР доцент доктор Венета Ханджийска-Янкулова, шеф на Регионалния исторически музей – София, който разгласи публичната поръчка за постройката на банята в Овча купел.

Според Янкулова публичната поръчка е по този начин структурирана, че задава доста съществени условия на проектантския екип , което е гаранция за качествено планиране и осъществяване.

След среднощ ще стане ясно какъв брой са претендентите по оповестената социална поръчка.

 Обществото е разграничено по отношение на бъдещите функционалности на постройката на банята в Овча купел Антикорупционният фонд приканва за преустановяване на публичната поръчка за акомодация на Баня „ Овча купел “ в теоретичен център заради голям брой нарушавания.

„ Призоваваме за преустановяване на настоящата, четвърта по ред социална поръчка, като незаконосъобразна и нарушаваща съществени правила на Закона за публичните поръчки, Закона за културното завещание, Закона за устройство на територията и интернационалните актове за запазване на културно завещание “, декларират от Антикорупционния фонд.

В сигнал, изпратен до Софийска община, министъра на културата, НИНКН и други виновни институции, специалистите на АКФ установяват голям брой съществени нарушавания , най-важните от които са неприемлива интервенция в режима на запазване на постройката, съществени разминавания в процеса на капиталово обмисляне и подготовка на публичните поръчки, както и основни нарушавания на Закона за публичните поръчки.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 

Снимки в обявата: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР