Към 18 април сигурни участници в следващ парламент са ГЕРБ,

...
Към 18 април сигурни участници в следващ парламент са ГЕРБ,
Коментари Харесай

Горещ барометър: "Екзакта" обяви ГЕРБ или БСП ще победи при избори днес и коя партия изхвърча от парламента

Към 18 април сигурни участници в идващ парламент са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Оперативна програма, демонстрират данни от национално представително проучване на " Екзакта Рисърч Груп ", извършено сред 12 и 18 април измежду 1000 души. Ако през днешния ден се организираха парламентарни избори, 24.5 на 100 от българите биха дали своят вот за ГЕРБ, а 20.5 на 100 - за Българска социалистическа партия. Движение за права и свободи е с електорален дял от 6.1 %, а Оперативна програма - с 5.5 на 100. С 1.1 на 100 " Воля " би изгубила шансове за присъединяване в идващ парламент.

Въпросителните вдясно са повече от предлаганите решения, има две ядра - към Реформаторския блок и към " Демократична България ". Нито едното от тях към този момент не си подсигурява наличие в идващ парламент, разясняват социолозите. Извън тях остават 5 на 100, които биха дали своят вот за нови десни партии. Те са запас, който занапред ще търси политическо посланичество, означават те. В момента няма политическа партия у нас, чието въздействие еднопосочно да нараства, показват от " Екзакта ".

Ретроспективните данни на " Екзакта " сочат, че след президентския избор през 2016 година въздействието на Българска социалистическа партия е нараствало. Този развой е пресечен понастоящем. Априлското проучване сподели, че публичното мнение е разграничено на два съизмерими дяла, когато става дума за това дали пораства или понижава въздействието на ГЕРБ и Българска социалистическа партия - 27 на 100 настояват, че въздействието на ГЕРБ пораства през последните месеци, а съгласно 29 % то понижава. Българска социалистическа партия уголемява въздействието си съгласно 26 на 100, а съгласно 28 % го свива, показват социолозите.

Повечето партии, които не са показани в Народното събрание, са оценени от хората като губещи политическо въздействие. За последната година с 3 на 100 нарастват искащите да гласоподават за нова партия и в този момент те са 33 на 100 от пълнолетните българи. Сред тях по-често се срещат хора на възраст сред 18 и 40 години, поданици на дребните градове и на селата. Предсрочни парламентарни избори не са нужни на страната ни, съгласно 56 % от българите. 27 на 100 желаят предварителен избор. 53 % от гласоподавателите на Българска социалистическа партия се афишират за предварителни избори. Близо половината от хората, които желаят предварителни избори показват, че биха дали своят вот за нова партия.

Социолозите записват висока поддръжка (сред 74 на 100 от българите) за участието на страната ни в Европейски Съюз. Противниците са 16 на 100. Ретроспективният разбор по данни на " Екзакта " от последните години демонстрира, че поддръжката за еврочленството ни е трайна и висока - сред 74 и 79 %. Неодобрението е сред 13 на 100 и 16 на 100. В момента най-високо отрицание за участието ни в Европейски Съюз записваме измежду гласоподавателите на Българска социалистическа партия - 28 %, разясняват от " Екзакта ". Одобрението за участието ни в НАТО се вмества сред 55 и 60 % през последните години, а неодобрението е сред 22 и 28 %.

През април 2018 година 58 на 100 от българите утвърждават участието ни в НАТО, а отрицание заявяват една четвърт. 40 на 100 от гласоподавателите на Българска социалистическа партия не утвърждават участието ни в НАТО. Като цяло хората, които чакат изгоди за страната ни от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са повече от тези, които не чакат изгоди (40 % към 34 на сто). Оценките обаче са мощно политизирани. Сред последователите на ръководещите надвива тезата, че България ще извлече изгоди от председателството, до момента в който множеството симпатизанти на опозицията не чакат изгоди, означават социолозите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР