Калоян Куманов е от талантите със симпатична творческа лудост, която

...
Калоян Куманов е от талантите със симпатична творческа лудост, която
Коментари Харесай

Калоян Куманов обръща класиката на Албенис в модерен ритъм

Калоян Куманов е от гениите със симпатична креативна полуда, която се оказва мощно заразна. Веднъж чул мелодия от акордеона му, няма по какъв начин да я забравиш, изключително в моментите, когато клавишите излизат от границите на общоприетия тон и упования темп. Българинът е един от дребното музиканти в Европа, виртуозно изпълняващи типичен творби на акордеон, и приема за персонална задача да промени отношението към този многопластов инструмент. Прави това дълги години в Испания, продължава го и в този момент, завърнал се в България, поради носталгията и желанието да твори международни неща в личната си страна.

Следвайки персоналната си легенда, която го води от Барселона в Пловдив, Куманов основава Leyenda (от исп. - легенда) и дава началото на Kaloyan Kumanov project. Идеята му е да покаже, че инструмент като акордеона, който той владее изобретателно, не е жертван единствено на фолклора, а може да звучи: типичен, ненадейно, буйно, секси, хитово.

За да се получи Leyenda по претекстове от Asturias - класиката на Исак Албенис (прадядото на Сесилия Саркози), Калоян събира в звезден отбор: Стунджи (барабани), Ангел Дюлгеров (китара), Евелин Демирев (кийборд) и балерината Лиляна Попова (Държавна опера Пловдив), която развихря видеото в танц. По концепция на самия Калоян режисьорът Георги Ставрев опакова вълшебната музика във въздействащи фрагменти, с цел да се стигне до зашеметяващия viva la musica резултат!

LEYENDA е пилотен сингъл от тематичния план на Калоян Куманов, в който музикантът показва типичен творби, изпълнени в български и балкански темп. Този микс, пресъздаден от обичания му акордеон, е негова запазена марка и дефинира българина като един от изключителните музиканти в Европа, които боравят със своя инструмент оттатък нормите на предстоящото.



Eдин от дребното акордеонисти в Европа, виртуозно изпълняващи типичен творби на акордеон.

Калоян Куманов във обстоятелства:

Роден е в Добрич, само че приключва АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ - Пловдив.

След дипломирането си в България е признат в Държавния университет на Барселона, където специализира музикална педагогика и диригентство в класа на фамозния испански диригент Едмонт Елгстром и доктор Роса Мария Жирбао (президент на каталунската асоциация за доценти, професори и музикални педагози).

Калоян Куманов свири на извънредно скъп The Bugari Armando - акордеон.

В родината на коридата и фламенкото Калоян става coлиcт и пъpви aĸopдeoн нa aĸopдeoнния opĸecтъp нa Caбaдeй – Бapceлoнa, c диpигeнт Mигeл Анxeл Maecтpo. В този състав българинът гастролира освен из цяла Испания, само че и на подиуми като тази на „ Музикалният спектакъл на Менделсон “ или “Йохан Бах Хале “ в Лайпциг.

Преподавател е по акордеон, пиано, солфеж и хор в консерваторията Liceu (Лисеу) в Барселона. Възпламенява своите възпитаници като пpeпoдaвaтeл пo aĸopдeoн и бaлĸaнcĸa мyзиĸa в мyзиĸaлнaтa шĸoлa „ Opфeo Гpacиeнc “, както и в мyзиĸaлнa aĸaдeмия нa остров Meнopĸa, ĸъдeтo e и пъpви диpигeнт нa aĸopдeoнния opĸecтъp.

Зарязва преуспяваща кариера в Испания, с цел да се завърне в екзотичната България и да ни подари Leyenda.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР