Калигула е третият император, управлявал Римската империя, след като тя

...
Калигула е третият император, управлявал Римската империя, след като тя
Коментари Харесай

Възход и падение на Калигула

Калигула е третият император, управлявал Римската империя, откакто тя станала монархия. Истинското му име е Гай Цезар Германик. Той прокиснал на престола едвам 4 години - от 37 до 41 година. Роден е в Анций, Италия.

Негов прародител е Октавиан Август. Калигула е прочут и с прозвището си Лудия поради ексцентричните му дейности и решенията, които взима през късото си ръководство. Владичеството му се разказва от римските историци като недалновидно и подчинено на нечовечен абсолютизъм.

Родителите на Калигула са доста известни. Баща му Германик е най-обичаният военачалник в Рим по това време. Майка му е Агрипина Старата. Малкият Калигула става амулет на легионерите от бащината си войска. Войниците се развличали, когато Агрипина обличала Гай в дребни войнишки облекла, а скоро почнали да го назовават Калигула, което значи Ботушчето на латински. Той си печели този прякор поради дребните обувки, които били част от костюма му.

Животът му потегля в друга посока, когато умира остарелият император Октавиан Август. На престола се озовава император Тиберий. Бащата на Калигула подвига несполучлив протест. След края му цялото семейство на Калигула е избито посредством ловки дворцови интриги на Тиберий. Самият предстоящ император е осиновен от килъра на родители му.

След гибелта на Тиберий на престола в Рим се възкачва Калигула. Първите няколко месеца от ръководството му са доста сполучливи. Той идва на власт измежду всеобща наслада и утвърждение. Калигула е обичан и превъзнасян от доста хора. Новият император прави всеобщи дарения на преторианците и най-бедните римски жители.

 Римска империя

Скоро Калигула се разболява при неизяснени условия. Древните създатели Дион Касий и Светоний споделят, че е имал мозъчна тресчица, а съгласно други е бил токсичен или е страдал от епилепсия или друго мозъчно заболяване. Имал е чести пристъпи на бодърствуване и невроза. След време той се подобрил физически, само че не и душевен. Започнал да се държи несъответстващо, параноично и враждебно.

Калигула влиза в спор със Сената по редица въпроси. Лудостта му го кара да избие множеството от противоречащите му сенатори. Неговите непрекъснати убийства, произволи, ексцентричните му занимания и метод на живот всяват боязън и злоба. Отнася се предизвикателно и с простолюдието.

Това става причина той доста бързо да загуби поддръжката си в Рим. Легендите описват, че желал да назначи обичания си кон за сенатор. Калигула непрекъснато провел оргии в самия замък. Други скандални истории включват кръвосмешенията му със сестрите си.

Лудият император желал да бъде повдигнат за господ и наредил на простолюдието да го уважава като подобен. След непрекъснатите празненства, вдигани в двореца, императорът бързо разорил държавната хазна и това наложило повдигане на налозите. Той наредил данък върху проституцията и даже отворил обществен дом в самия замък. Със закон задължил популацията да дават дарения във връзка раждането на първата му щерка.

Мразен от всички, той бил погубен на 24 януари 41 година от Касий Херея — мъж, който е бил част от армията на татко му. В основания безпорядък след убийството му, с цел да нямат искания към престола, гибелта си намират и сестрите и дъщерята на Калигула.

Лудият император умира едвам на 28 години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР