Калифорнийски физик вярва, че е изнамерил начин да постигне голяма

...
Калифорнийски физик вярва, че е изнамерил начин да постигне голяма
Коментари Харесай

Физик вярва, че е близо до създаването на лазер от гама лъчи

Калифорнийски физик има вяра, че е изнамерил метод да реализира огромна част от квантовото положение на кондензат Бозе-Айнщайн, нужен за основаването на лазер от гама лъчи.

Сега се употребяват облъчвания с гама лъчи в медицината и други области, само че лазерът би трябвало да е постоянен и непрекъснат, което затруднява учените от десетилетия.

Свръхтечен хелий, без търкане или вискозитет, отблъсква кондензата, тъй че образува постоянни мехурчета. Алън Милс-младши от Калифорнийския университет е подхванал стъпки към дълго търсения лазер от гама лъчи, като е употребява мехурчета позитроний в специфичен течен хелий.

Позитроний (Ps) е система, състояща се от електрон и неговата анти-частица, позитрон, свързани дружно в другоземен атом. Системата е нестабилна: двете частици се унищожават една друга, с цел да създават най-вече два или три гама-лъча, според от относителните положения на летливия, временен атом, който наподобява като водород, само че има позитрон – античастица, считана противоположна на електрона, от време на време даже наричана антиелектрон – вместо протон.

Задържането на позитроний в течен хелий уголемява неговата жизнеспособна непоклатимост.

„ За дългият живот на позитроний в течен хелий се оповестява за първи път през 1957 година “, се споделя в известието за медиите. Това се свързва с книга на физика Ричард А. Феръл където се проучва опцията позитроний да образува мехурчета вътре в течен хелий. Хелият естествено отблъсква позитронийя, който образува защитна преграда от мехурчета към външния свят.

Новото изследване продължава наблюденията на Феръл по-нататък. Алън Милс-младши пресмята, че позитроний освен има по-дълъг живот в течния хелий, само че той е и постоянен в тази среда. А в постоянна форма, позитроний може да образува това, което доктор Милс назовава кондензат Бозе-Айнщайн, където естеството на позитроний го изтласква в квантово положение, само че неговите атоми към момента са слепени в една обемна маса.

Взаимодействията на позитроний в кондензат Боза-Айнщайн провокира отделянето на гама лъчи. Това е най-енергийната форма на светлината, способна да проникне в камък и бетон и да изпревари скоростта на светлината. Тайната на гама лъчите е в тяхната дребна дължина на вълната спрямо друга светлина. Операция с гама нож да вземем за пример, употребява гама лъчи, получени от изотоп на кобалт, който е радиоактивен. Кобалтовите гама лъчи също са огромна част от това, което разговорно назоваваме „ радиационно “ лекуване на рак, тъй като гама лъчите са задоволително енергийни, с цел да влязат в тялото.

Тези приложения на гама лъчите са ефикасни и значими, само че хипотетичният лазер с гама лъчи би трябвало да бъде доста по-силен, кохерентен и по-стабилен. Милс основава избран научен опит, съответна доктрина, която учените към този момент могат да тестват благодарение на същински течен хелий и позитроний. Хелият би трябвало да бъде не просто течен, а свръхтечен, който сходно на свръхпроводник без противодействие, няма вискозитет или търкане.

Фазата на кондензат Бозе-Айнщайн също е свръхтечност, създадена за първи път в лаборатория през 1995 година Но изолацията му в свръхтечен хелий е огромното достижение, което лабораторията на Милс ще направи посредством конфигуриране на специфичен лъч антиматериа.

Екипи по целия свят непрекъснато работят за разнообразни решения свързани с лазера с гама лъчи, който се смята за един от най-важните нерешени проблеми във физиката.

Всяко евентуално решение, като едно, препоръчано през 2018 година, което употребява цезиев газ, би трябвало да съчетава извънредно високо равнище на знания за голям брой дисциплини и най-съвременни принадлежности и технологии, като преохлаждане и антиматериални лъчи. След като се предложи хипотетично решение, сходно на това, което прави Милс, учените би трябвало да намерят метод за пробно тестване на решението, което е в действителност мъчно заради рисковите условия и деликатните материали, които би трябвало да се употребяват.

Наблюдаването на тези микроскопични придвижвания, даже единствено с цел да се показва, че това, което имате, е кондензат Бозе-Айнщайн, също е доста мъчно. Това е евентуална последваща цел на екипа за проучване на гама лъчи на Милс.

„ Резултати близки до нашите опити биха могли да бъдат следени при тунелиране на позитроний през графенов лист, който е непрогледен за всички елементарни атоми на материята “, споделя Милс в известието за медиите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР