Какво ще се случи, ако доставката на руски газ бъде

...
Какво ще се случи, ако доставката на руски газ бъде
Коментари Харесай

Ще затвори ли Путин кранчето на руския газ за Европа заради Украйна?

Какво ще се случи, в случай че доставката на съветски газ бъде прекратена заради рецесията в Украйна? Експерти споделят, че за Германия би било мъчно да запълни тази празнота. Но те също по този начин декларират, че Русия е също толкоз подвластна от немската валута. На този въпрос се пробва да отговори " Дойче веле ".

Русия в никакъв случай не е употребила газ или нефт като оръжие за изнудване на други страни, настояват представители на енергийни концерни и политици на страни, другарски настроени към Москва. В разногласието за Украйна обаче се основава усещането, че Владимир Путин е загърбил тактиката на своя предходник.

Най-голямото западноевропейско газово вместилище на съветския тръст " Газпром ", което се намира в Рехден, Германия, на процедура е празно. Само 6% от потенциала е напълнен. Други складове са запълнени единствено с 13% - исторически най-ниското равнище на газ в европейските газови складове в средата на зимата.

Германия зависи от съветския газ

Германците към момента не мръзнат, електроснабдяването не е лимитирано, тъй като газохранилищата с доставки от компании от Норвегия и Нидерландия, са съвсем на половина цялостни.

Но в случай че Русия, при положение на ескалация на украинския спор, изцяло спре доставките на газ, тогава Европа и изключително Германия ще се изправят пред сериозен проблем. Русия е най-големият снабдител на газ в Германия с дял от 55%, следвана от Норвегия (30%) и Нидерландия (13%).

Кой би могъл да запълни празнината при незабавни случаи? Норвегия към този момент отхвърли. Въпреки че не може да приказва от името на енергийните компании, норвежкият министър председател Йонас Гар Стор сподели по време на скорошно посещаване в Германската индустриално-търговска камара в Берлин: „ Доколкото знам, производството сега е на цялостен потенциал. Ако няма доставка от Русия, не можем да запълним празнината. "
Норвегия: Не разчитайте на нашия газ, в случай че се срутен доставките от Русия
Норвегия – вторият по значение снабдител на газ за Германия, предизвести, че при положение на срив на доставките на газ от Русия тя глух...
Прочети повече
Съединени американски щати биха могли да доставят повече, само че...

Сега всички погледи са ориентирани към Съединени американски щати, един от най-големите производители на природен газ в света. Според Ройтерс, американското държавно управление се е договорило с немски и европейски енергийни компании за доставка на газ за Европа при незабавни случаи. Говори се за отсрочване на работата по поддръжката, с цел да се поддържа производството на газ на високо равнище.

Свързаните енергийни компании обаче обясниха, че загубата на огромни количества газ от Русия мъчно ще бъде обезщетена, базирайки се на оскъдните доставки на газ по света. Не е известно с кои компании са се свързали представители на Държавния департамент.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати отхвърли да разяснява договарянията. Той обаче удостовери, че се възнамерява вероятно изключително състояние.

Съединените щати са най-големият експортьор на полутечен природен газ в света от декември, изпреварвайки Катар. Според организация " Блумбърг " предходната година от Съединени американски щати са отплавали повече от хиляда товарни кораба, пренасящи полутечен природен газ. Половината са отишли в Азия, една трета в Европа. Съществува обаче песимизъм във връзка с това дали Съединени американски щати могат изцяло да компенсират загубата на газ, приближаващ от Русия.
Директор в Булгаргаз: Ако Газпром ни измести, ще преживеем Виденова зима до 2-3 години
Светослав Делчев, член на Съвета на шефовете на " Булгаргаз " предизвести, че в случай че " Газпром " ги измести от свободния пазар, ще преживее...
Прочети повече
Американските доставки евентуално не са задоволителни

В изявление за " Ханделсблат " Леонхард Бирнбаум, началник на енергийния колос E.ON, сподели, че „ Съединени американски щати не могат да компенсират газа от Русия “.

Европейската комисия се пробва да успокои обстановката и споделя, че системата за доставки в Европейски Съюз може да се оправи с огромното търсене и разстройства в доставките в множеството елементи на Европа. Те обаче признават, че Европа може да се нуждае от " повече импорт на газ ".

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек счита, че е допустимо в допълнение увеличение на новосъздадените мощности на Европейски Съюз за произвеждане на полутечен газ. Капацитетите в Нидерландия, Полша и Италия сега се употребяват единствено на 30%. „ Ако се усилят до 100%, би било допустимо да се задоволят огромна част от потребностите от импорт на полутечен газ от Европейски Съюз “, сподели политикът от Зелените пред " Шпигел ".

Енергийният специалист Клаудия Веленройтер от Хамбургския институт за интернационална стопанска система не има вяра, че това въобще ще е належащо. Въпреки напрегнатата обстановка, тя не планува проблеми с доставките. „ Германия зависи освен от съветския газ, само че и от приходите от експорт на газ “, сподели тя.
Анализатори: Глобалните вложения в петрол и газ ще набъбнат през 2022 година
Инвестициите в петрол и газ в международен мащаб ще набъбнат с 4% тази година спрямо 2021 година и ще доближат 628 милиарда $, съгласно а...
Прочети повече
Няколко газопровода зареждат Европа

В дълготраен проект немският министър на стопанската система възнамерява да ускори контрола върху газовите запаси на страната: зимата сподели, че Германия с понижени доставки е по-податлива на съмнения в цените и геополитическо напрежение. „ Ето за какво би трябвало да се подготвим по-добре за идната зима, тъй че складовете да са добре запълнени “, сподели Робърт Хабек. „ Виждам го като политическа задача. "

Най-големият производител на природен газ в света, " Газпром ", доставя газ за Европа по няколко маршрута. Освен по маршрута през Украйна и газопровода " Ямал " през Беларус и Полша, газ за Германия тече и през най-важния газопровод " Северен поток ", непосредствено от Русия.

„ Северен поток-2 “ сходно на своя газопровод близнак към този момент е приключен, само че към момента не е пуснат в употреба. Този газопровод е обект на геополитически разногласия и не е реалистично да проработи по време на напрежението към Украйна.

 

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР