Какво се случва с глобалната търговия? 2023 г. трябваше да

...
Какво се случва с глобалната търговия? 2023 г. трябваше да
Коментари Харесай

Бизнес: Издигане на нови стени

Какво се случва с световната търговия? 2023 година трябваше да бъде злополука. Америка и Китай влязоха в пълномащабна комерсиална война със забрани за експорт, мита за импорт и ограничавания на вложенията. Европа агонизира от удара от Закона за понижаване на инфлацията (IRA), проект на Съединени американски щати за бързо стимулиране на производството с 1 трлн. $ дотации и данъчни облекчения. Индия вкара свои лични забрани за импорт. Войната в Украйна продължи да нанася вреди на доставките на зърно и корабоплаването. Световната комерсиална организация (СТО), отслабена от напускането на Америка при Доналд Тръмп, гледаше ужасена. Прогнозите за гибелта на търговията започнаха да се появяват щедро и бързо.

И въпреки всичко през първите девет месеца на 2023 година светът е купил повече от Китай по отношение на Брутният вътрешен продукт на страната, в сравнение с през същия интервал през която и да е предишна година. Като дял от своя Брутният вътрешен продукт Китай е купил същото количество от останалия свят както през 2022 година В Индия делът на производството в Брутният вътрешен продукт набъбна за първи път от пет години. Включвайки междинни артикули, Америка е купила същото количество от Китай както през предходните пет години по отношение на своя Брутният вътрешен продукт. През 2024 година политиката и действителността ще продължат да се разминават. Макар протекционизмът да продължава да процъфтява, компаниите и страните все по този начин ще се приспособяват, вместо да отстъпват.

За начало очаквайте нарастване на търговията посредством ходатайство. Напрежението към Тайван, източникът на 65% от вноса на полупроводници в Америка и Европа, както и опасенията по отношение на военното потребление на изкуствения разсъдък и конкуренцията за доставки на редкоземни метали вършат икономическото топене сред Запада и Китай малко евентуално. Но законите, ориентирани към премахване на Китай от веригите за доставки, ще принудят западните компании да търсят други възможности. Китайските компании търсят способи да заобиколят западните търговски бариери. И двете страни ще се спрат на страни, които са другарски настроени и към двете, само че не са съдружници на нито една от тях. Повече артикули, създадени в Китай или от китайски компании, ще се продават през страни като Виетнам, който към този момент просперира вследствие на това.
Реклама

Надпреварата за основаване на съоръжение за преход към зелена стопанска система ще налее масло в огъня. През 2023 година Индонезия забрани износа на боксит, нужен за производството на алуминий, след сходна възбрана през 2020 година на никела, сериозен съставен елемент в чистите акумулатори. Други страни ще последват образеца през 2024 година, въпреки че малко задгранични компании биха желали да работят в нестабилни страни.

През юни политиците във Вашингтон изключиха зелените минерали от митническия режим на IRA, стига страната експортьор има съглашение за свободна търговия с Америка. Повече разрастващи се страни биха могли да стартират договаряния за такива съглашения. Ако икономическото закъснение в Китай продължи да понижава търсенето на такива артикули, Западът може да завоюва от по-ниските международни цени (въпреки че бедните производители като Туркменистан и Замбия, които разчитат мощно на износа за Китай, могат да пострадат).

Много неща няма да се трансформират. Китай от дълго време пази своите производители на чипове и автомобилната промишленост, само че търговията продължава. Новата индустриална политика на Запада ще отнеме години, с цел да се изплати. Желанието на Европа да понижи зависимостта си от китайски коли, изключително електрически, ще отнеме време. Ще мине известно време, преди нови заводи в американския " Ръждив пояс " да стартират да създават чипове и електрически коли. Това е добра вест за търговия през 2024 година Но също значи, че логиката на националната сигурност ще движи търговията години напред без значение от икономическите причини.
Реклама Ами в случай че? През 2023 година редица финансови институции, в това число Silicon Valley Bank в Америка и Credit Suisse в Европа, банкрутираха заради бягство на инвеститори. Регулаторната интервенция от двете страни на Атлантическия океан спря вероятната болест. Но какво ще стане, в случай че нови проблеми прераснат в пълномащабна рецесия? Представители на централната банка споделят, че лихвените проценти ще останат високи по-дълго от предстоящото, частично тъй като стопанската система на Америка остава мощна. Малките банки държат доста облигации и имат експозиции към търговски недвижими парцели. Нещата могат бързо да станат грозни.
2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР