Какво съдържат храните, които купуваме? Къде и как са произведени?

...
Какво съдържат храните, които купуваме? Къде и как са произведени?
Коментари Харесай

Нагло: лъжите за храните, които купуваме

Какво съдържат храните, които купуваме? Къде и по какъв начин са създадени? " Хранително-вкусовата промишленост бълва толкоз доста рекламни неистини, че потребителите нямат никакъв късмет да ги разкрият ", твърди специалист.

" Много от рекламните обещания на производителите са чиста неистина ", споделя Мануел Виман от организацията Foodwatch. " Хранително-вкусовата промишленост схвана, че рецесията с климата и планините от пластмасови боклуци са значими публични проблеми и стартира да ги употребява за своите маркетингови цели ", прибавя Виман. Според него доста от производителите се пробват да внушат на потребителите, че купувайки техните артикули, те надали не способстват за спасяването на света. " Хранително-вкусовата промишленост бълва толкоз доста и разнообразни рекламни неистини, че потребителите нямат никакъв късмет да ги разкрият ", твърди специалистът.

Истината е в ситните букви

Има незабавна потребност от по-добри закони, които да пазят потребителите от измами, уверен е Виман. Според него държавното управление в Германия би трябвало да забрани да се популяризират като здравословни такива храни, които са цялостни със захар. Или пък артикули, които са нездравословни за околната среда, да се афишират за " климатично неутрални ". Същото важи и за случаите, в които се прикрива информация за същинския генезис на стоката. " Крайно време е тези " зелени " рекламни неистини да бъдат спрени ", приканва Виман.

От Сдружението на производителите на храни в Германия настояват, че поддържат въвеждането на единни критерии и маркировки за храните в целия Европейски Съюз. Но първото сходно предложение на Европейска комисия се чака чак през 2024 година. Сабрина Шулц от Централата за отбрана на потребителите в Берлин няма желание да чака толкоз дълго. Тя предлага на потребителите въобще да не обръщат внимание на комерсиалното име на лицевата страна на опаковката: " Това название може да е просто някаква небивалица и служи най-вече за рекламни цели. Същинското название на продукта е записано в текста със ситните букви на гърба на опаковката, където може да се прочете неутрално изложение на стоката ".

По това изложение може да се съди за качеството на съответния артикул. Ягодово-млечната напитка да вземем за пример би трябвало да съдържа същински ягоди, до момента в който млечната напитка с ягодов усет може да съдържа единствено мирис на ягоди.

Четенето на текста със ситните букви е досадно за доста от потребителите. Но единствено по този метод може да се открие какво тъкмо съдържа даден артикул. Който гледа единствено предната страна на опаковката, купува и неща, които в действителност не желае, предизвестява Сабрина Шулц.

Фитнес мюсли или захарна бомба?

Експертът Мануел Виман е склонен с тази оценка: " Когато пазарят, потребителите се ориентират основно по етикета. Затова опаковките - и изключително предната им страна, са цялостни с рекламни обещания, на които обаче съвсем не може да се разчита ".

Хранителната промишленост е способна да даде на някоя захарна бомба името " Фитнес мюсли ". Или пък да отпечатва върху опаковките някакви лични знаци за качество и климатична индиферентност. Разкриването на сходни измами постоянно е прекомерно сложна задача, споделя Виман. Той обаче е стимулиран от един неотдавнашен триумф. Концерн желал да популяризира своите капсули с кафе като компостируеми и биоразградими. След предизвестието на Foodwatch обаче това било осуетено.

" Капсулите с кафе са гигантско разхищаване на запаси. А да рекламираш таман опаковки за еднократна приложимост като изключително устойчиви е безочлив опит за машинация ", споделя Виман. Той се надява, че политиката, бранителите на потребителите и самите консуматори с общи старания ще съумеят да слагат хранителната промишленост под напън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР