Какво представлява телесното дисморфично разстройство? Повечето от нас не харесват

...
Какво представлява телесното дисморфично разстройство? Повечето от нас не харесват
Коментари Харесай

Въображаема грозота - телесно дисморфично разстройство


Какво съставлява телесното дисморфично разстройство?

Повечето от нас не харесват някои елементи по отношение на нашия външен тип - това са недостатъци, които обгръщат разнообразни елементи на лицето или тялото ни. И въпреки че тези дефекти ни тревожат, те не се отразяват доста на метода ни на живот. Но тези дефекти обгръщат мислите на някои хора с часове наред всеки ден. Те стават захласнати от утопичен или нищожен недостатък във външния им тип, който близките постоянно не виждат. Това се отразява на техния обществен живот и постоянно те се обръщат към пластичната хирургия, с цел да се опитат да отстранят този минус. В този случай става въпрос за психологично положение, което се назовава - телесно дисморфично разстройство или „ мислена грозота”.

Каква е клиничната картина на

телесното дисморфично разстройство?


Клиничната картина нормално илюстрира следните характерности в държанието на пациентите:
Повтарящо се (ритуалистично) държание, имащо за цел да удостовери „ дефекта” или да избегне неговото различаване от околните; Необходимост от непрекъснато увещание от другите; Прекарване на доста време (1 час или повече, от време на време до 8 часа) на ден върху мисли, свързани с „ дефекта”; Повтарящо се

търсене на дерматологична или козметична помощ за промяна на „ дефекта”.

Как се слага диагнозата „ телесно дисморфично разстройство”?

Главният способ за слагане на диагнозата е снемането на анамнеза (последователно приемане на сведения от пациента или негови близки

за характера на зародилото заболяване) и статус на психологично съкрушен пациент. В този случай лабораторните проучвания и образната диагностика не биха помогнали в откриването на заболяването. Прегледът на психологичното положение натъртва на:
Настроение - депресивност, както и нервност и тревожност; Процес на мислене - какво е отношението на пациента към неговия външен тип, изключително по отношение на възприетия дефект; Съдържание на мисълта – Какви са мислите на пациента за възприетия недостатък? Те може да бъдат доста отдалечени от действителността и даже да провокират суицидно държание.
С изключение на количеството време и сила, изразходвани при безпокойството, обвързвано с „ дефекта”, констатациите от проучването на психологичното положение на пациента нормално са в естествени граници.

Какво е лекуването за телесното дисморфично разстройство?

Медикаментите, които могат да бъдат употребявани за лекуване на телесното дисморфично разстройство, включват:
Селективните инхибитори на противоположното захващане на серотонина; Трицикличните антидепресанти; Невролептиците; Тразодон; Литий; Бензодиазепините; Моноаминооксидазни-инхибитори - те се предписват единствено от опитни експерти в краен случай. Свързани публикации.. Обсесивно-компулсивно разстройство – какви са признаците? 1 Биполярно разстройство – редува меланхолия с еуфория (І част) 4 Шизофрения - халюцинации и маниакални епизоди 0

Психотерапията, изключително когнитивната поведенческа терапия, се предлага в комбиниране с медикаментозното лекуване. Подходите включват:

Когнитивно преструктуриране - терапия, която се концентрира върху ролята на мислите и държанието при разнообразни психологични разстройства; Техники на експозиция - включва излагане на пациента на източника на безпокойствие или неговия подтекст без желанието да аргументи опасност; Превенция на рецидивите; Всекидневни извършения за пренасочване на мислите.
Главните тактики са:

Постоянно лекуване, нормално от еднакъв лекар; Посещенията при терапевта да са планувани на постоянни шпации от време; Постепенно пренасочване на вниманието от признаците към персонални и обществени проблеми; Полагане на старания за превъзмогването на „ ритуалите” за ревизия на тялото и търсене на убеденост.

Хирургичната интервенция е противопоказна , имайки поради, че повече от 90% от пациентите с телесното дисморфично разстройство оповестяват за признаци, които не са се трансформирали и даже постоянно се утежняват след оперативни процедури при пластичната или козметичната хирургия, предопределени

да поправят възприетия недостатък. При всички хипотетични случаи на телесното дисморфично разстройство всяко препоръчано хирургично лекуване би трябвало да бъде в детайли документирано и разисквано с пациентите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР