Годишната инфлация у нас се забавя и това ще продължи

...
Годишната инфлация у нас се забавя и това ще продължи
Коментари Харесай

БНБ: Годишната инфлация продължава да се забавя

Годишната инфлация у нас се забавя и това ще продължи и през второто и третото тримесечие на 2024 година, само че предстоящото опазване на мощното потребителско търсене и повишаването на разноските за труд на единица продукция ще продължат да оказват проинфлационен напън върху цените. 

Това предвиждат от Българска народна банка в тримесечното издание   " Икономически обзор “.

Според разбора последователното намаление на общата инфлация при потребителските цени сътвори условия действителните лихвени проценти по новите срочни депозити на семействата да станат по-слабо негативни, като те продължиха, въпреки и в по-ниска степен, да поддържат растежа на частното ползване и повишаването на потребителските цени.

Независимо че в действително изражение лихвените проценти по новите потребителски заеми станаха позитивни от средата на 2023 година, 

при новоотпуснатите потребителски заеми се резервира наклонност към покачване на размерите, 

което представляваше спомагателен фактор с проинфлационно въздействие при започване на 2024 година

Според банката запазването на главните лихвени проценти на Федералния запас и ЕЦБ на достигнатите рестриктивни нива през първото тримесечие на 2024 година и сигналите за вероятното им намаляване през годината евентуално ще се отразят хетерогенно върху изискванията за финансиране на обособените стопански браншове в България. Съгласно правилата на действие на паричния съвет може да се чака изменението на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната да продължи относително бързо да се придвижва върху лихвените проценти в България.

Към първото тримесечие на 2024 г. обаче

осъщественото покачване на лихвените проценти по заемите и по депозитите на семействата в страната остана доста по-слабо от това,

което се предполагаше заради рестриктивна парична политика на ЕЦБ, се споделя в разбора, представен от pariteni.bg. Основните фактори за това продължиха да бъдат характерни за България и бяха свързани най-много с високата ликвидност, стабилната финансова позиция и мощната конкуренция в банковия бранш.

При намаляване на главните лихвени проценти на ЕЦБ през 2024 година може да се чака възстановяване в изискванията на финансиране основно за държавното управление и компаниите, до момента в който лихвените проценти по заемите и по депозитите на семействата не се чака в допълнение да се намалят от настоящите им равнища, предвиждат от Българска народна банка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР