Какво прави астронавтът на снимката? На пръв поглед – изглежда

...
Какво прави астронавтът на снимката? На пръв поглед – изглежда
Коментари Харесай

Европейски астронавти повториха лунната разходка на “Аполо 11”, но под вода

Какво прави астронавтът на фотографията? На пръв взор – наподобява да се разхожда на повърхността на Луната. Всъщност, Жан Франсоа Клервоа и Ерве Стевенен се разходиха на дъното на Средиземно море като част от симулационна задача, целяща да повтори историческата лунна разходка на Нийл Армстронг и Бъз Олдрин през 1969 година, когато хвърча “Аполо 11 ”.

Подводните тренировки са ефикасен метод астронавтите да бъдат готови за същинските задачи в далечния космос. Отдавна се знае, че в НАСА има великански басейн с вода, в който се намират макети на модулите на “Международната галактическа станция ”. Именно там астронавти могат да изпитат чувства, близки до безтегловност, и да се приготвят за тяхната същинска работа по време на излази в открития космос. Между другото, една от най-запомнящите се изречения от известния филм “Армагедон ” е когато приготвят сондьорите в такива условия: “Ние какво – ще плуваме ли на този метеорит? ”

 Apollo 11 under the sea

На фотографията – астронавтът на Европейската галактическа организация (ЕКА) Жан Франсоа Клервоа по време на подводна симулация, целяща симулирано повтаряне на разходката на Армстронг и Олдрин на Луната. Photo credit: ESA

Симулацията на Жан Франсоа Клервоа и Ерве Стевенен беше осъществена преди един месец. Двамата повториха същите неща, които в миналото са направили Армстронг и Олдрин на Луната, единствено че под вода. Преди да се спуснат на дъното на Средиземно море, е имало две тренировки в басейн. Клервоа и Стевенен били облечени в специфичен скафандър, основан на известния съветски галактически скафандър “Орлан ”.

Жан Франсоа Клервоа е умел астронавт – преди е летял три пъти с американската галактическа совалка на разнообразни задачи, включително до орбиталната станция “Мир ” и до галактическия телескоп “Хъбъл ”. Ерве пък е умел инструктор в Европейския астронавтически център – Германия.

Двамата “лунни астронавти ” описват, че по време на симулацията в Средиземно море, и двамата са се чувствали като на повърхността на друго небесно тяло – толкоз е била добра симулацията. Единственото нещо, което скапва илюзията, е синият декор на морето в близост, както и издигащите се мехурчета от скафандъра.

Подводният тест бе първи за астронавтите на Европейската галактическа организация да добият опит при бъдещи задачи в условия на по-слабо гравитационно привличане – например на Луната, метеорит и Марс.

Кога обаче европейски астронавт в действителност ще стъпи на лунната повърхнина е въпрос, на който към момента не може да бъде даден отговор.

Европейската галактическа организация (ЕКА) разполага със лични ракети – “Вега ” и “Ариана ”, както и транспортен съд за доставката на потребен товар до “Международната галактическа станция ”. Корабът обаче не може да лети в пилотиран вид, по тази причина ЕКА разчита на непознати превозвачи за превоз на астронавти – през днешния ден ролята се поема от Русия, а преди се е поемала от Съединени американски щати и галактическите совалки.

Днес нито Русия, нито Съединени американски щати знаят по кое време тъкмо астронавти ще се разхождат още веднъж на лунната повърхнина. Руската космонавтика се намира в рецесия и даже безпилотните задачи непрестанно търпят отлагания. Съединени американски щати разполага с безпилотни сонди към Луната – Lunar Reconnaisance Orbiter и LADEE, само че пилотираната архитектура към стратегия “Съзвездие ” беше спряна от разработка по време на първия мандат на Барак Обама. По кораба “Орион ” към момента се работи интензивно, само че той ще лети единствено в орбита към Луната, до метеорит или Марс, само че не се плануват лунни кацания.

Засега най-сериозно подхождат някои частни бизнесмени и Китай. В края на тази година Китай ще изстреля сондата “Чанг’e 3 ”, която ще кацне на Луната и ще достави там луноход. До 2020 година Китай ще би трябвало да построи модулна орбитална станция, а лунните кацания са планувани за след 2025 година.

Европейската галактическа организация (ЕКА) към този момент има плануван безпилотен уред, който би трябвало да излети към Луната през 2018 година и да кацне в региона на Южния полюс.

За повече информация по отношение на подводната симулация на ЕКА – esa.int

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР