Какво общо имат коренните хора от тропическите гори на Амазонка,

...
Какво общо имат коренните хора от тропическите гори на Амазонка,
Коментари Харесай

Маймуни и хора мислят в еднакви схеми?

Какво общо имат коренните хора от тропическите гори на Амазонка, американските възрастни, децата от предучилищна възраст и маймуните макак?

Не е доста, можете да си визиите – само че се оказва, че методът, по който хората и маймуните се оправят с концепциите, е доста, доста сходен, основан на проби, употребяващи знаци, сходни на езика.

Не единствено това, само че маймуните се показват доста по-добре на тестванията, в сравнение с откривателите си бяха представяли. Резултатите биха могли да ни оказват помощ да разберем по какъв начин се е развил езикът, считат откривателите.

„ За първи път имаме мощни емпирични доказателства за моделите на мислене, които естествено идват евентуално на всички хора и в по-малка степен на човекоподобните примати “, споделя съавторът на проучването Стивън Пиантадоси, помощник по логика на психиката в Калифорнийския университет Berkeley.

Тестовете са въз основата на езикови модели, открити в речта, известни като „ рекурсия “ или „ вложени структури “.

Един образец е детската рима „ кучето, което се е тормозило от котката, умъртвила плъха, изял сиренето, който лежеше в къщата, която построи Джак “.

„ Нашите данни допускат, че при задоволително образование маймуните могат да се научат да съставляват рекурсивен развой, което значи, че тази дарба може да не е толкоз неповторима за хората, както нормално се счита “, споделя Сам Чейет, докторант в лабораторията на Пиантадоси и съавтор от проучването.

Маймуни, американски възрастни и локални хора от Циман в тропическите елементи на Боливия в Амазонската тропическа гора, организират проби, употребявайки сензорни екрани и индексни карти, които имитират „ изречения в границите на изречения “ (известни в езикознанието като „ вложени структури “).

Изследователите тестват рекурсивните умения на 10 възрастни в Съединени американски щати, 50 деца от предучилищна възраст от детски градини, 37 туземци от Циман и три мъжки макаци.

Първо, всички участници са подготвени да запомнят разнообразни последователности от знаци в избран ред. По-конкретно, те научават последователности, които са аналогични на някои езикови вложени структури.

Участниците от Съединени американски щати и маймуните употребяват огромен сензорен екран, с цел да запомнят последователностите. Чуват избран тон в случай че получат знак на вярното място, различен тон в случай че са го объркали и трети, в случай че цялата поредност е вярна.

Маймуните получават закуски или сок като позитивна противоположна връзка.

Междувременно участниците в Циман, които са по-малко привикнали да взаимодействат с компютрите, бяха тествани с хартиени индексни карти и дадени вербални мнения.

В друга степен участниците подреждат своите нови описи в рекурсивни структури, което е удивително, като се има поради, че „ възрастни, деца от предучилищна възраст и маймуни, на които им липсва официална математика и образование за четене, в никакъв случай не са били изложени на сходни тласъци при тестване “, показва изследването.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР