Какво общо има Беси Коулман с Тина Търнър, Джейн Гудол

...
Какво общо има Беси Коулман с Тина Търнър, Джейн Гудол
Коментари Харесай

Кралицата на каскадите със самолет Беси Коулман е новата Барби

Какво общо има Беси Коулман с Тина Търнър, Джейн Гудол и Мадам Си Джей Уокър? От сряда е кукла Барби.   Производителят Mattel публично разгласи стартирането на пазара на куклата Bessie Coleman като част от своята серия „ Вдъхновяващи дами “.   Коулман е първата жена водач от афроамерикански и индиански генезис, чиято задача е да предизвиква дамите и афроамериканците да реализират фантазиите си, написа CNN.    Mattel също по този начин ще си партнира с Bessie Coleman Aviation All-Stars – организация с нестопанска цел, учредена от праплеменницата на Коулман Джиджи – която образова студенти и ги среща с кариерите в авиацията, както и с организацията с нестопанска цел Girls Write Now.

Беси Коулман е родена през 1892 година в Тексас. Майка ѝ е афроамериканка, която работи като прислужница, а татко ѝ е локален индианец. Семейството има още 12 деца.    Беси израства, помагайки на майка си в брането на памук и прането. На 18 години стартира да посещава Селскостопански университет, само че след един учебен срок прекъсва образованието си.   Когато е на 23 години отпътува да живее с братята си в Чикаго, където стартира да работи като маникюристка. Братята ѝ пък служат в армията по време на Първата международна война. Разказите им, че на дамите във Франция им е разрешено да учат да летят със аероплан я карат мощно да изиска същото Нито едно авиационно учебно заведение в Съединени американски щати обаче не я приема поради произхода и пола ѝ.   Беси стартира да учи френски език и през 1920 година е призната в авиационна школа във Франция. През 1921 година тя става първата американска жена, получила лиценз за интернационален водач от Международната федерация по аеронавтика. След това се специализира в каскади и парашутизъм, купува си личен аероплан и се връща в Съединени американски щати.

Известна със своите трикове, тя получава прякори като „ Смелата Беси “ и „ Кралица Бес “, чийто живот приключва с драматичен самолетен случай. През 1926 година Беси Колман организира тестов полет с механика Уилям Уилс, който пилотира самолета, а тя е на пътническата седалка без защитен колан. На към 900 м височина Уилс губи надзор над ръководството и самолетът се обръща. Колман пада от него и умира. Тогава тя е на 34 години. Уилс се разрушава със самолета покрай тялото ѝ и също губи живота си.    Това е напълно къс етюд на житейския и професионален път на Беси Колман, чиято племенница Джиджи споделя: „ Надяваме се посредством новата кукла Барби повече хора да научат нейната вдъхновяваща история и тя да ги окрили “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР