Какво ли не може да се случи за една година

...
Какво ли не може да се случи за една година
Коментари Харесай

Династията на Сауд се поклони на Русия

Какво ли не може да се случи за една година - безкрайност що се отнася до геополитиката? Никой не можеше да планува това - идеологическата матрица на всички варианти на салафитско-джихадисткия гнет, с който Русия се бори без да се сдържа, от " Ислямска страна " до кавказките емирати, да пътува до Кремъл и да прегърне Русия като стратегически сътрудник.
Саудитската династия бе ужасена от сполучливата съветска акция за попречване на промяната на режима в Сирия. Москва затвърди съюза си с Техеран. Ястребите в администрацията на президента на Съединени американски щати Барак Обама постановяваха на Саудитска Арабия тактика за ниски цени на петрола, с цел да се навреди на съветската стопанска система.
Сега, губейки всичките си борби от Сирия до Йемен, губейки районното си въздействие пред Иран и Турция, задлъжняла, уязвима и параноична династията на Сауд трябваше също по този начин да се изпрати против призрака на вероятния прелом в Рияд против престолонаследника Мохамад бин Салман. При такова напрежение, на кой да се обадиш? На най-хубавия ловджия на духове - президента на Русия Владимир Путин.
По създание династията на Сауд е захласната от три съществени вектора - ниските цени на петрола Иран и шиизма, и по какъв начин да се възползва от външната политика на Съединени американски щати при президента Доналд Тръмп. Да ги разгледаме един по един.
Искаме си ракетите С-400
Понеже рестартирането на връзките сред Москва и Вашингтон остава обречено, даже и с разпадането на така наречен " Русия-гейт ", съветниците на династията на Сауд би трябвало да знаят, че Кремъл няма да зареже стратегическите си връзки с Иран - един от основните възли в евразийската интеграция.
Москва ще се свързва с Иран през " Сириак " - това е част от съюза " 4+1 " (Русия, Сирия, Иран и Ирак плюс ливанската шиитска формация " Хизбулла " ) в Леванта/Месопотамия - безспорен (и печеливш) фактор на място. И с това все по-топлите връзки сред Русия и арабския свят не завършват, както е казусът с Египет, Йордания, ОАЕ и Либия.
Това, което надълбоко тормози Москва, е (формалното и неформално) финансиране на салафитско-джихадистките групировки в Русия. Затова и информационната линия на високо ниво сред Москва и Рияд цели разсейването на всяко недоразумение по повод, да вземем за пример на, джихадизма в Татарстан или Чечения.
Москва няма да се върже на изказванията (на Запада) за " агресивното държание " на Иран в Близкия изток. Като основен договарящ за Споразумението за нуклеарната стратегия на Иран, Русия доста добре знае, че ракетната стратегия на Иран в действителност е главната цел на надвисналото денонсиране от страна на Тръмп от него.
Тези ракети в действителност съставляват въздържане на вероятни американски офанзиви. Корпусът на стражите на ислямската гражданска война в Техеран даде ясно да се разбере, че ракетната стратегия не попада под членовете на Ядреното съглашение и по тази причина ще остане дейна.
Прибавете и меморандума за съгласие сред саудитците и " Рособорнекспорт " (Руската държавна организация а експорт на военна техника), подписан в Москва за закупуването на ракетни системи С-400, системи " Корнет-ЕМ ", ТОС-1А, АГС-30 и на последно място, само че не и по-важност на новия " Калашников " АК-103.
Историята на триумфа на С-400 е недвусмислена. Иран я купи. Турция я купи. Сега и Саудитска Арабия я купува, даже и откакто прахоса купчина пари за оръжията на Съединени американски щати по време на станалото известно като " танца със саби " визитата на Тръмп в Рияд.
Затова и не чудно, че след новините за С-400, Държавният департамент като по часовников механизъм утвърди вероятната продажба на 44 пускови установки и 350 ракети от системата ТХААД за Саудитска Арабия - доста добър бизнес за корпорациите " Локхийд Мартин " и " Рейтеон ".
Агенцията за отбранителна сигурност на Пентагона уточни, че " тази продажба ускорява националната сигурност на Съединени американски щати и техните външнополитически ползи и поддържа дълготрайната сигурност на Саудитска Арабия и на района към Персийския залив в лицето на Иран и другите районни закани ". Циниците към този момент плануват борба сред иранските С-400 и на саудитските лични ракети подобен модел, подкрепени от ТХААД.
Вече сме в новата ОПЕК
Крал Салман може и да беше на борда на самолета, само че действителният проектант на този външнополитически завой към Русия бе престолонаследникът Мохамад бин Салман. Петролът съставлява 87% от бюджетните доходи на Саудитска Арабия, 42% от нейния Брутният вътрешен продукт, 90% от износа ѝ. Принцът залага всичките си карти върху програмата " Визия 2030 ", целяща да модернизира националната стопанска система и знае доста добре, че няма по какъв начин да я организира, в случай че цените на петрола са ниски.
По време на форума " Руска енергийна седмица " в Москва, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих съобщи, че първичното обществено предложение на държавната петролна компания " Арамко ", основният мотор на средствата за " Визия 2030 ", ще се организира през втората половина на 2018 година, по този метод оспорвайки саудитските политици, които по-рано обявиха, че първичното обществено предложение е още веднъж отсрочено за 2019 година И никой не може да каже дали то ще се реализира на Нюйоркската стокова борса или не.
Междувременно целта остава върху съглашението сред страните членки и " нечленки " на ОПЕК (с Русия начело) за стабилизирането на цените на петрола, реализирано през ноември 2016 за намаляването на добивите. Президентът Путин съобщи, че съглашението може да се продължи и след март 2018 година, което би трябвало да се разиска детайлно по време на идната среща на ОПЕК във Виена в края на ноември.
Споразумението сигурно може да се опише като чисто стратегическа/икономическа мярка за стабилизиране на петролния пазар, което няма геополитически обертонове. И все пак, ОПЕК е ориентирана да стане напълно друго животно - с Русия и Саудитска Арабия в действителност решаващи накъде да поемат международните пазари и насочващи по-късно накъде да поемат другите играчи от организацията. Въпросът е открит какво ще кажат за това Иран, Алжир, Нигерия и Венецуела. Едва разискваната цел е цените на суровината да доближат до 60-75 $ доникъде на идната година. Със сигурност това е добра вест за първичното обществено предложение на " Арамко ".
Има и серия други съглашения, подписани в Москва, като това сред " Арамко " и Руския директен капиталов фонд на стойност един милиард $ за петролни планове в Русия плюс различен един милиард $ за софтуерен фонд.
Тази синергия допуска Саудитска Арабия да влага във водещите рурски енергийни активи и Русия, да вземем за пример, да зарежда с природен газ саудитската петрохимична промишленост, намалявайки цените за добива и произвеждане. Със сигурност това е положително съглашение за " Визия 2030 ".
Нов шериф в града
Би било подценяване да се каже, че саудитският завой към Русия удря по нервите във Вашингтон. Централно разузнавателно управление на САЩ не е огромен обожател на принц Мохамад бин Салман. Парчетата от пъзела " 9 септември 2001 " ще изплуват на повърхността.
Ясно е също по този начин, че династията на Сауд е схванала, че не може да бъде оставена да пасе камили, до момента в който великият караван на евроазиатската интеграция набира скорост. Русия има тръби, които пресичат по-голямата част от Евразия. Китай строи железопътни линии, свързващи цяла Евразия. Не сме докоснали и характерните китайско-саудитски планове, част от самодейността " Един пояс, веднъж ".
Свършиха дните, в които крал Абдулазиз и Франклин Делано Рузвелт изковаваха стратегическото партньорство на борда на крайцера " Куинси " в Суецкия канал. Свършиха дните на водената от Вашингтон Саудитска Арабия, увеличавана петролната продукция, с цел да понижи цените и да отслаби Съюз на съветските социалистически републики. Свършиха дните и на афганистанския джихад. Съединени американски щати към този момент не зависят от петрола на династията на Сауд. И джихадисткият ответен удар е името на новата игра в сигурността.
Може би е прекомерно рано да се разпознава саудитският завой към Русия като изменението на века. Но сигурно той трансформира разпоредбите на играта. Москва ще стане новият шериф в града, във всеки град в Югозападна Азия. И прави по този начин със личните си условия, без да прибягва до револверна обосновка. Мохамад бин Салман желае енергийно и отбранително съдействие? Ще си го получи. Мохамад бин Салман желае по-малко съветско съдействие с Иран. Няма да го получи. ОПЕК желае по-високи цени на петрола? Готово. А С-400? Нещо като общодостъпни са.
Asia Times
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР