Какво химическо вещество използва МВР по време на сблъсъците между

...
Какво химическо вещество използва МВР по време на сблъсъците между
Коментари Харесай

МВР не казва с какъв химикал пръска хората на 2 септември

Какво химическо вещество употребява Министерство на вътрешните работи по време на конфликтите сред стачкуващи и униформени на 2 септември? Според юрист Албена Белянова вътрешното министерство укрива информация, съобщщава бТВ.

2 септември. Напрежението на утринния митинг ескалира. Полицията употребява спрейове. Адвокат Албена Белянова е на площада.

Дни по-късно пита Министерство на вътрешните работи дали е употребило веществото хлорпикрин. Отговорът:

„ В Министерство на вътрешните работи се употребяват единствено одобрени от министъра на опазването на здравето химически субстанции “.

Белянова пита и Министерството на здравеопазването кои са одобрените химически субстанции, позволени за потребление от полицията. От здравното ведомство дават отговор:

„ В Министерството на здравеопазването към сегашния миг няма постъпили заявки от Министерство на вътрешните работи за одобряване на химични субстанции, които да се употребяват при осъществяване на служебните отговорности “.

Мисля, че са пръскали с нещо, което не е редно да бъдат пръскани хората “, сподели Албена Белянова.

- Смятате ли, че Министерство на вътрешните работи не е споделило истината?

- Те укриха истината, отхвърлиха да кажат с какво вещество сме били пръскани.

Министерство на вътрешните работи написа, че спрейовете съдържат сълзотворното интензивно вещество Oleoresin Capsicum, извлечено от пипер. То е нетоксично, с дразнещо сълзотворно и кихавично влияние върху човешкия организъм.

От Министерство на вътрешните работи не разкриват комерсиалното име на спрея, прецизират единствено, че производител е американска компания, която има годен документ до 2022 година. А потреблението на веществото било утвърдено със заповед на министъра на опазването на здравето Радослав Гайдарски през 2006 година, или - преди България да влезе в Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР