Какво е общото между римския император Юлий Цезар и цезаровото

...
Какво е общото между римския император Юлий Цезар и цезаровото
Коментари Харесай

Цезаровото сечение не е кръстено на Гай Юлий Цезар

Какво е общото сред римския император Юлий Цезар и цезаровото сечение? Тук мнозина от вас биха дали отговор, че въпросният държател е бил роден посредством цезарово сечение и в негова чест то носи неговото име. И биха сбъркали.

Въпреки че тази догадка от години циркулира освен в общественото пространство, само че може да бъде прочетена и в редица авторитетни издания, в това число и Оксфордския речник, тя не е вярна.

Всъщност, в случай че си извършите труда да се поровите в историческите извори, на никое място няма да прочетете, че Юлий Цезар е роден посредством цезарово сечение. Никой уважаващ себе си историк не свидетелства за сходно нещо.

Истината е, че този тип раждане е бил прочут надалеч преди появяването на самия Юлий Цезар. Според редица исторически източници тази интервенция се е практикувала 1000 години преди Христа измежду античните китайски, индийски и вавилонски нации.

Тук би трябвало да уточним, че секциото, което античните нации са практикували, има малко общо със секциото, което се прави в наши дни.

 Цезарово сечение

Разликите са две. Първо, в този момент цезаровото сечение е необорим или не толкоз необорим избор за раждане, при който в болшинството от случаите оцеляват и майката, и бебето. В древността това е била животоспасяваща интервенция за бебето.

Прилагала се е, когато майката е умирала или е била мъртва, само че в никакъв случай на жива родилка. Причината за това е, че неналичието на упойка, както и опция за кръвопреливане, са обричали на гибел родилките.

Гай Юлий Цезар е бил роден по напълно естествен метод, а неговата майка е живяла дълги години след неговото раждане. Тогава каква е връзката сред римския император и тази интервенция?

Виновник за неправилната връзка сред Цезар и цезаровото сечение и историкът Плиний Стари. Той дълго време умувал върху произхода на името на Гай Юлий Цезар.

 Слон

Важно е да уточним, че в Древен Рим мъжките имена са се състояли от три съществени съставния елемент: първо име или персонално име н.нар. praenomen, родово име или второ име – nomen и название или родово име cognomen.

В случая Цезар се явява когномен или название. Според Плиний Стари този когномен идвал от латинския глагол цезум – да изрежеш.

И по този начин историкът позволил, че “фамилията ” Цезар се дължи на някой от предшествениците на Гай Юлий, който бил роден посредством изрязване. С дребни грешки тази догадка се популяризира до ден сегашен.

Други различни хипотези за произхода на когномена Цезар се оферират от Historia Augusta. Историята на императорите (съставена през IV век от новата ера) позволява, че Цезар идва от цезариус (лат. caesaries), тъй като императорът имал красива гъста коса. Друго допустимо пояснение е обвързвано с цвета на очите му – те са били сиво-сиви (лат. oculis caesiis).

Най-вероятното пояснение за произхода на името на Гай Юлий Цезар е обвързвано с мавританската дума за слон – цезай. Според Историята на императорите Цезар или негов предходник е бил в борба със слон, откъдето идва и името му.

Историците одобряват тази догадка за една от най-достоверните, поради обстоятелството, че Цезар пуска в обръщения монети със слонски ликове.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР