Какво е общото между хората, гарваните, калмарите и мъничък скакалец,

...
Какво е общото между хората, гарваните, калмарите и мъничък скакалец,
Коментари Харесай

Шегите на еволюцията. Невероятните прилики между хората и животните

Какво е общото сред хората, гарваните, калмарите и мъничък скакалец, роден в Колумбия? Защо виждаме, чуваме и приказваме по един и същи метод (е, почти), макар че общите ни предшественици са живели преди стотици милиони години? Еволюцията не дава лесни отговори.

Биолозите от дълго време са отбелязали феномена, при който два изцяло разнообразни типа, без специфични биологични връзки, посредством еволюция развиват сходни черти в отговор на сходни условия на околната среда. Нарекли са я конвергентна, т.е. " близка " еволюция и нейните образци се срещат много постоянно.



Очите на хората и калмарите. Трудно е да се намерят два типа, толкоз разнообразни като хората и калмарите, съществуващи в изцяло разнообразни среди, с общ предшественик, живял преди към 500 милиона години. Очите ни обаче са устроени съвсем идентично. И двата типа имаме шанса да притежаваме протеин, наименуван Pax6, който управлява гените в развиването на очите, само че това е единствено един от факторите.



Две несвързани групи организми - слизести плесени и оомицети - демонстрират явни свойства на гъби, без да са такива . Слизестите плесени с неопределена подредба на по-късен стадий от живота наподобяват като лигава маса. Те образуват спори, които наподобяват телата на гъбите. Оомицетите са еукариоти, които преди са били отнасяни към гъбите, само че по-късно са " трансферирани " към протистите. Паразитират по риби, земноводни и растения.



Ушите на хората и скакалеца Copiphora gorgonensis. В междинното ухо на човек има три костици, които се задействат от вибрацията на тъпанчето и изпращат сигналите през кохлеята (охлюва) по нерв към мозъка. Copiphora, с ушни отвори в краката, също има тъпанче. То на собствен ред задейства кутикули, сходни на трите костици, и по-нататък в същия дух. Този скакалец има отличен слух.



Разнообразие от форми на живот, които живеят във водата, изцяло несвързани между тях, могат да плуват. Да вземем да вземем за пример сепията, рибата черен нож и ресничестия червей от типа Pseudobiceros bedfordi . Всички те са " създали " безусловно идентични способи за усъвършенстване на плуването, макар обстоятелството, че общият им предшественик е живял почти по същото време като прародителя на хората и калмарите.



Речта на хора и птици. Способността на папагалите и гарваните да имитират тирада, а пойните птици да пресъздават мелодии не е инцидентна. Има към 50 набора от гени, които са виновни за развиването на вокални данни както при хората, по този начин и при пойните птици и „ говорещите “ птици. Неврологът Ерих Ярвис счита, че когато организмът биологически стане кадърен на тирада, има доста дребен набор от благоприятни условия за това, по какъв начин мозъкът образува съответните структури.



Няколко неродствени растителни типа са се " научили " да създават характерна миризма, която притегля единствено избрани инсекти и отблъсква всички други . По-конкретно - миризмата на гниещо месо за примамване на мухи, както да вземем за пример случая с Rafflesia Arnoldii ( " трупното цвете " ). Стратегията може и да не ви се коства най-приятната, само че е необикновено ефикасна.



Палците при хората и пандите. Големите панди могат да хващат бамбукови стъбла с „ шести пръст “, който в действителност е тумор на една от метакарпалните кости. Функцията на този подправен пръст обаче е същата както при нас.



Ехолокацията при прилепите и делфините. Вграденият " радар ", който изпраща звукови сигнали за проучване на околната среда при прилепите и китоподобните, се е развил изцяло без значение. Има доктрина, че това е станало допустимо заради характерна разновидност на към 200 набора от гени и при двата типа.



Пръстовите отпечатъци при хората и коалите. Въпреки че горилите и другите примати също имат отпечатъци, малко хора знаят за коалите. Този релеф им оказва помощ за по-добро сцепление към клоните. Любопитно е, че в случай че се случи закононарушение в местообитанието на коали, следователите постоянно са комплицирани от огромното количество непотребни отпечатъци.



Високата просветеност на примати и птици. През 2004 година двама професори от Кеймбридж са разкрили, че макар другите мозъчни структури, наборът от " ментални принадлежности " при гарваните и приматите е необикновено подобен, изключително в региона на решаването на задания. Гарваните, с изключение на всичко останало, са едни от дребното птици, способни да основават примитивни оръдия на труда.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР