Какво е общото между бившия президент на Казахстан, йорданския крал

...
Какво е общото между бившия президент на Казахстан, йорданския крал
Коментари Харесай

Швейцарски тайни: Брендо, Назарбаев, Абдула II и техните милиони в Швейцария

Какво е общото сред някогашния президент на Казахстан, йорданския крал и български наркобос? Всички те са държали стотици милиони в Креди Сюис. Ново следствие вади на бял свят неприятни истини за швейцарската банка.

Името на швейцарската банка Креди Сюис (Credit Suisse) постоянно се появява в подтекста на разнообразни интернационалните кавги за корупция и измами. Един от тях, за който Дъждовни води към този момент писа, беше обвързван и с България. Обвинението гласеше, че сред 2004 и 2008 година банката е помогнала на български наркобос да изпере 140 милиона швейцарски франка. Ставаше дума за някогашния герой Евелин Банев - Брендо. В отговор банката съобщи, че изрично отхвърля всевъзможни обвинявания за виновност и увери, че нейната тогавашна служителка, която контактувала с Брендо и която е българка по генезис, също е почтена. По мотив тогавашния скандал " Нойе Цюрхер Цайтунг " написа: " Голяма банка като Креди Сюис сигурно може да понесе санкция от най-много 5 милиона франка, само че вредите за репутацията ѝ, в случай че се потвърди, че е прала парите на българската мафия, са нещо, което тя непременно ще желае да предотврати. "

Новите швейцарски секрети

Най-новите журналистически следствия още веднъж демонстрират швейцарската банка в неподходяща светлина. Данните, които в този момент бяха оповестени обществено, са били подадени от неизвестен осведомител на " Зюддойче Цайтунг ". Към тях информаторът е написал следния персонален коментар: " Смятам, че швейцарската банкова загадка е неморална.(..) Тази обстановка улеснява корупцията и лишава от разрастващите се страни данъчни приходи, от които те се нуждаят незабавно. "

Действително данните слагат в светлината на прожектора държанието на елитите от многочислени разрастващи се страни, които очевидно подслоняват съмнителни пари точно в швейцарската Креди Сюис.

Новите следствия са били координирани от интернационалната журналистическа мрежа Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) и немския " Зюддойче Цайтунг ". В тях са взели участие и публицисти на " Льо Монд ", " Гардиън ", " Маями Хералд " и други медии.

Резултатите от техните следствия, оповестени в този момент под името " Suisse Secrets " (Швейцарски тайни), пораждат подозрението, че Креди Сюис в продължение на години не е спазвала швейцарските закони. А те не разрешават банките в страната да одобряват пари от престъпни покупко-продажби. По закон те са задължени също да оповестяват, в случай че зародят подозрения, че положението на техни клиенти е със подозрителен генезис. Строги са и разпоредбите във връзка с банковите сметки на задгранични политици и членове на техните фамилии. Тъй като заплахата от корупция там е висока, швейцарските банки са задължени да ревизират произхода на парите.

Само че всичките тези инспекции очевидно не са били провеждани. Швейцарската съдийка и професорка по право Моника Рот разяснява държанието на Креди Сюис като " цялостен неуспех ". Според нея това държание " обезсмисля всички превантивни ограничения против прането на пари и корупцията ".

От новите разкрития фактически изскачат разнообразни известни имена - да вземем за пример на голям брой членове на фамилията на някогашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Той и до през днешния ден разполага с голямо въздействие в старана, а явно е и извънредно богат. Данните на банката демонстрират, че две от дъщерите му и един негов шурей са имали сметки в Креди Сюис, множеството от които са били закрити през 2012 година.

В доста от тези сметки по друго време е имало двуцифрени суми в милиони, а в една фирмена сметка, с която е имал право да се разпорежда и зетът на Назарбаев, е имало даже над 843 милиона швейцарски франка. От президентската фамилия отхвърлиха да отговорят на питане за произхода на тези пари.

Друго известно име измежду клиентите на банката е Абдула II., крал на Йордания. По една от неговите сметки е имало 230 милиона швейцарски франка, а една от сметките му наподобява е дейна и до през днешния ден, без значение че медиите назовават неговата страна " Царство на корупцията ". Адвокатите на краля настояват, че парите са от персоналното положение на владетеля, в това число наследства, и нищо от тях не е с престъпен генезис.

Като клиент на Креди Сюис попада и някогашният заместник-министър на енергетиката на Венецуела Нервис Вилялобос. Твърди се, че той е забъркан в скандал с подкупи към държавния петролен тръст PDVSA. В Съединени американски щати против него има повдигнато обвиняване за корупция, само че до 2013 той е имал банкова сметка в Креди Сюис, в която по друго време са били държани 9,5 млн. швейцарски франка. Знае се, че някогашният политик е поддържал директни контакти с президента Уго Чавес. Предполага се, че Вилялобос се намира в Испания. Той не дава отговор на въпроси, свързани с парите му в Швейцария.

И описът с нарушители е дълъг

Не единствено известни политици са намирали сигурен кей за своите пари в швейцарската банка, а и престъпно проявени лица - някои от тях са могли да запазят сметките си там даже и години откакто са били наказани. Например Родолюб Р., наказан за незаконни финансови и петролни измами и упрекнат за това, че е играл значима роля в интернационалната търговия с кокаин. Той е имал сметка в Креди Сюис, по която е държал 3,4 млн. франка.

Макар съдът да е оповестил виновността му за потвърдена, швейцарската банка му открива нова сметка през 2005 година. Тази, както и една друга негова сметка остават дейни чак до 2010 година. Родолюб Р. не отговори на журналистическото питане по отношение на произхода на парите.

В данните от новото следствие се откриват също и сведения за банкови сметки на хипотетични перачи на пари, на един трафикант на хора и на един подозрителен някогашен началник на йорданските секрети служби.

На запитванията на публицистите Креди Сюис отговори, че е неуместно да се допуска, че банката толерира или поддържа незаконни покупко-продажби. От неделя вечерта (20.02.2022) всички резултати от следствията на интернационалната журналистическа мрежа за Suisse Secrets се разгласяват в целия свят.

***

WDR, ARD, SZ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР