Какво да очаква Европа от втория мандат на френския президент

...
Какво да очаква Европа от втория мандат на френския президент
Коментари Харесай

Тони Николов: С избора на Макрон Европа си пое въздух, вотът показа, че има очевидни проблеми в ЕС

Какво да чака Европа от втория мандат на френския президент Еманюел Макрон - разбор в студиото на " Денят стартира " направи журналистът Тони Николов. Според него насложените рецесии в Европа постановат доста по-голямо внимание към обществената политика. По време на акцията Еманюел Макрон се е насочил към екологията и зеления преход. На фона на войната остават концепциите му и за построяването на Европейски въоръжени сили.

" Франция е не просто втората стопанска система на Европа. Тя е и първа въоръжена мощ след излизането на Англия от Европейски Съюз. Франция е нуклеарната мощ на Европа, а при съперничката Марин льо Пен присъстваше клаузата за съюз с Русия. " - посочи Тони Николов. Според него изборът на Макрон допуска водещата роля на Франция във външната политика на Европейския съюз. Френският президент би могъл да се опита да води преговорен развой сред Украйна и Русия, а позицията му за разширението на Европейски Съюз и интеграцията на Западните Балкани също остава на дневен ред: в случай че Западните Балкани не получат вероятност за еврочленство, там ще се намесят други ползи на Русия и Китай.

Според Тони Николов Северна Македония би могла да получи вероятност за евроинтеграция, а българските претенции да се сложат в преговорната рамка. Това обаче е тънка дипломатическа игра, предизвести той. Журналистът чака Франция напълно скоро на има нов министър-председател като е допустимо това да бъде досегашният министър на труда Елизабет Борн. Целта е с цел да се покаже явен фокус на ръководството върху обществената политика.

Следващото предизвикателство пред Емануел Макрон са идните парламентарни избори. Към момента обаче изследванията демонстрират, че неговата партия ще разполага с болшинство. " Вотът сподели, че Европа има явни проблеми и в този момент Европа си пое въздух. Френският спор сподели, че обществените проблеми може доста внезапно да трансформират политическата конюнктура " - заключи Тони Николов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР