Какви са клиничните форми на кърлежовия енцефалит? Менингеална - началото

...
Какви са клиничните форми на кърлежовия енцефалит? Менингеална - началото
Коментари Харесай

Кърлежов енцефалит - диагноза и лечение


Какви са клиничните форми на кърлежовия енцефалит?

Менингеална - началото е типично, само че се развива единствено менингеален синдром (дължи се на раздразнение на мозъчните обвивки) и промени в ликвора (гръбначномозъчна течност) и протича удобно. Менингоенцефалитна и енцефалитна - протича с особено начало и бързо развиване на енцефалитни признаци - промени в съзнанието, гърчове, централни (причинени от увреждания на централен двигателен неврон) парези (частично нарушена загуба на придвижването на мускулна група) и парализи (пълна загуба на придвижването в избрана мускулна група) и други Не се следят вяли парези и парализи. Полиомиелитоподобна - характеризира се с типични вяли парези и парализи на шията и раменния пояс. Средноевропейска форма - предизвиква се от вид на вируса. Клинично не се разграничава значително от далекоизточния енцефалит, само че протича по-благоприятно и в две етапи: Началната фаза се характеризира с висока температура, главоболие, изнемощялост, леки диария и гадене, рядко и хепатоспленомегалия (едновременното нарастване на слезката и черния дроб). След 4-7 дни положението се усъвършенства и температурата се възстановява. След неколкодневен интервал без нараснала температура настава втората фаза. Температурата още веднъж се повишава до 40°С, общото положение се утежнява и се появяват менингеални и енцефалитни признаци както при източния енцефалит, само че по-леко изразени.
По тежест се разграничават леки, приблизително тежки, тежки и фулминантни (мълниеносни) форми.

Как се слага диагнозата за

кърлежовия енцефалит?


Диагнозата се слага въз основа на кърлежова анамнеза, посещаване на ендемичен регион, пролетно-летен сезон, присъщата клинична картина, изключително вялите парези или парализи на шията, раменния пояс и горната част на ръцете. Потвърждава се посредством уединяване на вируса от ликвора или кръвта на тъканни култури, кокоши ембриони и така нататък Осъществява се серологична диагноза (търсят се антитела в кръвта на болния). Антителата се появяват още през първата седмица от болестта и се задържат до 1 година.

Как се слага диференциална диагноза за кърлежовия енцефалит?

Диференциална диагноза се прави с вирусни енцефалити и менингоенцефалити. Различават се по епидемиологичните данни и клиничната картина, изключително когато е с присъщите вяли парализи.
Полиомиелит (детски паралич), изключително при съществуването на вяли парализи. Общото положение не е толкоз мощно наранено, няма енцефалитни прояви (промени в съзнанието, психологични нарушавания, централни парези и парализи и др.), след появяването на парализите температурата се възстановява, засягат се други мускулни групи.

Диференциалната диагноза се прави още и с менингококов и други гнойни менингити. Те основават диагностични компликации единствено до осъществяването на лумбална пункция (манипулация, при която се вкарва специфична игла в поясния дял на гръбначния канал).

Свързани публикации.. Кърлежов енцефалит - клинични прояви 0 Първа помощ при ухапвания от инсекти и кърлежи 3 Лимфоцитарен хориоменингит - общи показа 0

Каква е прогнозата за кърлежовия енцефалит?

Прогнозата за кърлежовия енцефалит зависи от клиничната форма и от разновидността на вируса. При менингеалната форма прогнозата е добра, при енцефалитната, изключително с нарушаване на булбарните функционалности (отнасящи се до продълговатия мозък), е тежка. При източния вид леталитетът е от 20 до 30%, а при средноевропейския - под

1%.

Какво е лекуването за кърлежовия енцефалит?

Етиотропното лекуване се реализира със характерен хиперимунен гама-глобулин (серумна белтъчна молекула, която в по-голямата си част е антитяло), получен от преболедували или ваксинирани, в доза 3-6, даже до 12ml мускулно, в продължение на 3-5 дни.
Патогенетичната и симптоматичната терапия са както при другите вирусни менингоенцефалити.

Каква е профилактиката за кърлежовия енцефалит?

На рисковите контингенти в ендемичните зони се организира характерна профилактика с убита или жива ваксина. Води се битка с гризачите и кърлежите. Спазват се разпоредбите за унищожаване на кърлежите от тялото. 3821
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР