Каква опасност представлява за България новият британски вариант на коронавируса

...
Каква опасност представлява за България новият британски вариант на коронавируса
Коментари Харесай

Мутиращият коронавирус – спокойствие преди буря и за България, и за света

Каква заплаха съставлява за България новият английски вид на ковид B117? А B1351? А бразилският P1? в англоезичната версия на авторитетното немско списание Spiegel провокира мощна паника.
Материалът е основан на това какво в действителност значи появяването на тези нови разновидности. И той може да бъде систематизиран със следното умозаключение – няма причина са считаме, че вирусът няма да стане по-ефикасен с времето.
 Меркел: Германия ще имунизира всичките си жители до края на лятото Меркел: Германия ще имунизира всичките си жители до края на лятото
Коронавирусните ваксини демонстрират излаз от пандемията, защото могат да бъдат приспособени за нови разновидности на вируса, като Германия тряб...
В публикацията са представени позиции и разсъждения на вирусолози и епидемиолози от горе-долу целия свят, които звучат отчайващо. А точно – не е случайност, че новите разновидности на SARS-CoV-2 се появяват тук-там, където пандемията изначално беше изтървана от надзор. Такива са бразилският град Манаус и изобщо Бразилия, Източен Кейптаун в Южна Африка и, несъмнено, Англия.
Основният боязън – новите разновидности на SARS-CoV-2 са в пъти по-заразни от това, което светът претърпя като цяло през 2020 година. Съответно, това ще усили смъртността – не тъй като заболяването сама по себе си е станала по-смъртоносна, а тъй като при повече инфектирани и разболели се хора по едно и също време ще има по-малко опция здравната система да оказва помощ. Този принцип важи в международен мащаб.
Важен образец в материала е опитът от Ирландия и по какъв начин единствено в границите на интервала декември-януари английският вид на ковид удря грубо. Мери Хогън, специалист по заразни заболявания и ръководител на Кралския лицей на лекарите в Ирландия, е безапелационна – голяма неточност е мотото: " Трябва да е научим да живеем с вируса ". Според нея, опитите да се държи ниско равнище на болест, вместо да се стремиш да свалиш случаите до цялостна нула, са неточност и всички европейски държавни управления следва да се поучат от тази неточност, направена в Ирландия.
Като образец за битка с вируса се дават Австралия и Нова Зеландия – поради опцията когато си докарал нещата до обстановка, в която новите ти случаи са близки до нула, по-ефективно да използваш карантиниращи ограничения. Щом засечеш нов случай, епидемиологичното изследване разрешава да се изолират дейно (почти) всичките му разклонения.
Изглежда тъкмо с тази мисъл немският канцлер Ангела Меркел пробва да държи непоколебим локдаун в страната си. Нейната цел – да задържи наклонността на лек, само че еволюционен спад на новите случаи и в един миг да охлаби ограниченията – тогава, когато системата ще може да наблюдава и карантинира дейно, а не при обстановка на експоненциален напредък на инфектираните. Само че локалните управляващи в другите провинции не мислят по този начин, а натискът да се отварят бизнеси и обществен живот се ускорява. Познато и за България, нали?
 Меркел: Германия навлиза в тежка фаза на пандемията Меркел: Германия навлиза в тежка фаза на пандемията
Германия навлиза в тежка фаза на пандемията - има позитивни аспекти, само че разновидността на ковид съставлява сериозна опасност. Това...
Друг значим аспект на казуса е какъв брой ефикасни ще са имунизациите против COVID-19? При по-бързо и огромно имунизационно покритие може да се надяваме на изкривяване на вируса – и то в един доста значим аспект – да не му разрешаваме да има огромно поле на деяние, където може да мутира. Дискутираните английски, южноафрикански и бразилски разновидности евентуално са се развили точно тъй като са получили огромно поле на деяние и са стигнали до задоволително хора с компроментирани имунни системи (хроничноболни, даже онкоболни), където да могат да наберат опит по какъв начин да се приспособяват, с цел да се развъждат по-ефективно и да не може имунната ни система да ги засича рано, с цел да отговори бързо са произвеждане на антитела. В поддръжка на тази теза е опитът с разновидността N501Y в S-протеина на ковид, която оказва помощ на вируса да заобикаля някои антитела (за благополучие не всички възможни). Тя се появява и в трите нови разновидността и наподобява това става без значение т.е. една и съща разновидност в разнообразни места по света, без необятен допир едно с друго - т.е. изискванията да се появи следва да се търсят в нещо еднообразно за обособените места, каквото е разпространяването на болестта и опцията вирусът да " опитва ", с цел да еволюира! Още по-тревожно е дали южноафриканският и бразилският вид на вируса в действителност не заразяват и към този момент преболедували от COVID-19 хора, само че изкарали заболяването поради други, " по-леки " разновидности. Това е въпрос, чийто отговор се търси занапред – изключително що се отнася до Манаус.
В светлината на всичко това и тактиката да се пречупва болестта посредством всеобща имунизация и посредством опция за дейно карантиниране, само че тя излиза единствено тогава, когато случаите на новозаразени не са прекалено много, съответно пред България паниката следва да е огромна. Първо – какъв брой дейно можем да прекъсваме епидемиологични вериги и огнища посредством карантина? Достатъчно е единствено да погледнете Единният информативен портал и да сравните какъв брой са публично карантинираните хора в България и какъв брой са формалните дейни случаи. Разликата е в пъти (за информация - последната към датата на излизане на материала) и това ясно дава отговор на въпроса по какъв начин страната ни може да употребява дейно този инструмент. Пословични станаха оправданията с претрупаните РЗИ сега, в който случаите потеглиха нагоре през есента на 2020 година. Армията по този начин и не беше вкарана най-малко като кадрови капацитет там, с цел да може по-лесно и бързо да се наблюдават контактите на инфектирани и да се прекъсва разпространяването посредством карантина, въпреки че когато беше признат Законът за изключителното състояние напролет на 2020 година, на армията ѝ бяха дадени полицейски пълномощия особено при организацията на КПП-та.
Що се отнася до имунизацията, не наподобява в България към момента да има толкоз голямо предпочитание, че нещата да станат бързо. Разбира се, и нашата страна страда като целия свят от някои забавяния на доставки, само че въпросът е какъв брой бързо ще бъде преодолян този проблем. А още по-големият въпрос е различен – дали всички ваксини ще работят и против мутиралите разновидности? Защото тук идва и друга заплаха – поради неравномерния надзор на пандемията в другите страни, какъв брой ли още разновидности, усъвършенстващи ковид и изкарващи нови разновидности, ще се появят? В Германия има тактика по какъв начин най-малко да се намира заплахата в точния момент – до 5% от направените PCR проби да минават през секвенирани. Но лабораториите там се оплакват, че потенциалът дефицита, а с цел да им вдъхне кураж, немският здравен Йенс Шпан дава обещание по 200 евро в допълнение на всеки секвениран тест. Как би било в България – май към този момент знаем прекомерно горчиво...
Ако коронавирусът стане по-заразен, сигурно е ясно едно – имаме нова пандемия! Тогава новото обикновено също ще е друго и то не в добра посока. А животът в този момент може да ни се стори фантазия – тъй като ограниченията, които ще би трябвало да се вземат, ще са по-жестоки и по-непоносими. Опитът от Дания обаче е безапелационен - даже със спадащо равнище на нови случаи и репродуктивно число на болестта от 0,9 би трябвало да се пазят прецизни ограничения най-малко до стопляне на времето. Надеждата е, че тогава вирусът въпреки всичко ще бъде стеснен (ясно е, че няма да изчезне), а с напредъка на настоящи ваксини ще бъде подложен и под подобен надзор, за какъвто мечтае цялата планета!

 Le Figaro: Пандемията от Covid-19 е надалеч от историческите демографски произшествия Le Figaro: Пандемията от Covid-19 е надалеч от историческите демографски произшествия
Никой не може да отхвърли, че пандемията на Covid-19 няма аналог в актуалната история, най-малко по метода, по който е промени живота на хор...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР