Както всяка година, така и тази Законът за държавния бюджет

...
Както всяка година, така и тази Законът за държавния бюджет
Коментари Харесай

Приеха Бюджет 2021 - с големи социални харчове и сериозен бюджетен дефицит

Както всяка година, по този начин и тази Законът за държавния бюджет се трансформира в мотив за , като вторите още веднъж приканиха той да бъде преосмислен предвид на последните подхванати ограничения, само че въпреки всичко той беше признат .
Законът влиза в действие от 1 януари 2021 година Изключение прави текстът на параграф 6 за данъчните доходи и приходите от даренията. Той влиза в действие от деня на обнародването му в „ Държавен вестник “.
Различното тази година обаче е, че държавното управление би трябвало да разчете бюджетната рамка за изпълнен с доста незнайни. Едната незнайна е кой ще разходва бюджета за следващата година, а втората, освен това по-голяма, по какъв начин ще се отрази пандемията на сметките на финансовото министерство.
Изтъкнатите цели в бюджета за идната година са приходите, образованието, опазването на здравето, обществената и пенсионната политика, както и политиката в региона на защитата. Неведнъж ръководещите посочваха, че философията на този проектобюджет е нарастване на приходите, само че и опазване на налозите.
година, до момента в който за настоящата година се чака спад от 3%. При този сюжет дефицитът ще е съвсем 4.9 милиарда или 4% от Брутният вътрешен продукт.
По прогнози на Българска народна банка обаче ще има спад в Брутният вътрешен продукт за тази година от 5,5%, а съгласно Европейската комисия той ще е 5,1%. Мотивът на ръководещите за оптимистичната прогноза е, че нарасналото доверие измежду потребителите и повишаването на приходите ще доведат до напредък на частното ползване - нещо, което мнозина.
Правителството има оптимистична бюджетната прогноза и за идващите три години - през 2022 година ръководещите плануват растеж на Брутният вътрешен продукт от 3%, а на идната година - от 3,2%. Тук рецензиите на анализаторите са, че не се планува какво ще се случи при възможен спад на Брутният вътрешен продукт, нито се прецизира по какъв начин потреблението и износът ще се възстановят.
За следващата година държавното управление възнамерява да събере повече доходи (с 9%) - 47.6 милиарда лева, до момента в който плануваните разноски са 52.5 милиарда лева, което е минимално повишаване с 1 процентен пункт. По отношение на приходите, изразени като % от брутния вътрешен артикул, обаче за интервала 2021-2023 година се чака спад от 38,3% до 38,1%. Разходите, изразени като % от Брутният вътрешен продукт, са в диапазона от 42,2% до 39,6%
В плановете е реалност и сериозен бюджетен недостиг, макар че за следващата година е плануван растеж на приходите от близо 2 милиарда лева Бюджетният недостиг, заложен за тази година, е 5,2 милиарда лева или 4,4% от Брутният вътрешен продукт.
. За следващата година пък плануваната разлика сред приходите и разноските е 4,88 милиарда лева, или 3,9% от Брутният вътрешен продукт, а дефицитът - 4,9 милиарда Това прави общо 10 милиарда лв.. Според критиците на бюджета за години, които ще са предстоящо спешни, това е прекомерно огромна сума.
Независимо че параметрите на разходната част на бюджета за 2020 и 2021 година надвишават 40%-то предписание от Закона за обществените финанси по (по-точно член 28, алинея 1), след елиминиране на резултата от краткотрайните разноски за ограниченията около COVID-19, те са в границите на ограничаването, акцентират в претекстовете си ръководещите.
Очаква се по-високо повишаване на обществените вложения през последната планирана година (2023-а), защото се доближава краят на интервала за асимилиране на европейски средства по програмния интервал 2014-2020 година Очаква се и завършване на инфраструктурни планове за този интервал.
 Нинова: Да спре гласуването за бюджета, Борисов затвори страната без да обезпечи грижа за хората Нинова: Да спре гласуването за бюджета, Борисов затвори страната без да обезпечи грижа за хората
След като министър председателят Бойко Борисов даде обещание, че 400 милиона лв. ще бъдат отпуснати в помощ на бизнеса и хората поради новите ограничаващи...
По отношение безработицата, упованията за 2020 година са средногодишният брой на заетите да намалее с 2,6% по отношение на миналата година, а средногодишното равнище на безработица да се увеличи до 5,6%. Но съгласно прогнозите на кабинета ще стартира развой на възобновяване на заетостта, като коефициентът на безработица ще намалее в началото до 5,2% следващата година, а през идващите две ще се стабилизира до равнище 4,6%.
В претекстовете тук се прецизира, че инфлационните процеси през 2021 година ще зависят на първо място от степента на възобновяване на интернационалните цени на суровините и на цените на петрола. За последните две години от прогнозния интервал (до 2023 г.) се чака средногодишната инфлация да бъде към 2,5-2,6%.
В плана на бюджета е заложено държавният дълг да нарасне от 28 на 32 милиарда лева, а до края на 2023 година да е 38,9 милиарда лева (около 29% от Брутният вътрешен продукт ). Принципното условие на Европейския съюз е държавният дълг да не надвишава 60% от Брутният вътрешен продукт, което е и мотив на ръководещите за него.
Минималният размер на фискалния запас в края на идната година ще остане неизменен - 4,5 милиарда лева, като това е и оптималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец.
Субсидията за партиите остава 8 лв. на глас
Размерът на държавната дотация за политическите партии за един получен автентичен глас за 2021 година остава 8 лв.. Това взеха решение без спор депутатите по време на приемането на второ четене на текстове от законопроекта за държавния бюджет за идната година.Право на такова имат всички партии в Народното събрание, както и " Възраждане ", която на последните избори е получила поддръжката на повече от един % от гласуващите. Отхвърлено беше предлагането на " Воля " дотацията за автентичен глас да е 0 лв.. Още по тематиката.
 Българска социалистическа партия: Бюджетът за 2021 година ще повреди трайно финансовата ни непоклатимост Българска социалистическа партия: Бюджетът за 2021 година ще повреди трайно финансовата ни непоклатимост
Предлаганият бюджет ще повреди трайно финансовата непоклатимост на България. Това сподели депутатът от Българска социалистическа партия Димитър Данчев по време на бюджетна...
Детски надбавки единствено за родителите с най-ниски приходи
По 40 лв. месечна помощ за развъждане на дете ще получават фамилиите с приход до 410 лв. на човек, реши дефинитивно Народното събрание. Текстовете са записани в Бюджет 2021. Родителите ще имат право и на данъчно облекчение. При най-нискодоходните фамилии с две деца, помощта ще бъде 90 лв., за три - 135 лв. и за четири - 145 лв.. Ако приходът на човек от фамилията е сред 410 и 510 лв., помощта ще е 80% от сумата на месечните добавки на най-нискодоходните фамилии. Мнозинството отхвърли и предлагането на Българска социалистическа партия да бъдат отпуснати повече средства за ваучери за храна на работещите. Подробности.
Парите за Министерство на вътрешните работи
Депутатите утвърдиха повишение на заплатите в системата на Министерство на вътрешните работи с гласувания на второ четене текстове от държавния бюджет. Така от 1 януари 2021 година трудовите хонорари на служители на реда и пожарникари ще набъбнат с 15%. За да покрият разноските по нарастване на заплатите, по бюджета на Министерство на вътрешните работи ще постъпят в допълнение 77,5 млн. лв..
От най-големия профсъюз във вътрешното министерство до последно бяха недоволни от покачването и упорстваха то да бъде с 30%, каквото се планува в някои звена на държавната администрация.
Още за полицейските заплати
 Иван Нейков: Бюджет 2021 - харчене на пари без ясни цели Иван Нейков: Бюджет 2021 - харчене на пари без ясни цели
„ Бюджет 2021 изобщо няма програмен темперамент. Има похарчване на пари, само че ги няма задачите ". Това мнение изрази пред БНР шефът н...
Бюджетите на КПКОНПИ, НСО и ДАР признати без диспути
Разходите по бюджета на Антикорупционния орган възлизат на 23 млн. лева, а тези за Държавна организация " Разузнаване " - 49.958 млн. лева За НСО през идната година са планувани 47.879 млн. лева.Освен това депутатите утвърдиха бюджета на Национален статистически институт, на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за контролиране на известията и Съвет за електронни медии за 2021 година По бюджетите на тези органи не бяха постъпили и оферти сред първо и второ четене от обособените парламентарни групи.
Същевременно законотворците одобриха и бюджета на ДАНС за 2021 година За идната година приходите от помощи, и дарения в бюджета на организацията са планувани 200 хиляди лева Разходите за ДАНС през 2021 година възлизат на 137.551 млн. лева, а от тях за личен състав са 123.083 млн. лева Преди това депутатите утвърдиха бюджетите на обособените министерства. Народните представители отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия за 330 млн. лева в допълнение за БДЖ, които бяха препоръчани сред двете четения в границите на бюджета на Министерство на превоза.
Аргументите на Българска социалистическа партия

Преди първо четене беше ревизирана оценката за недостига по Консолидираната фискална стратегия (КФП), която съдържа разноските на обществената власт за едногодишен интервал. В нея влизат републиканският бюджет, бюджетите на правосъдната власт, общините, общественото обезпечаване, НЗОК, висшите образователни заведения, Българска академия на науките, БНР, Българска национална телевизия, както и приходите и разноските на извънбюджетните сметки и фондове, основани към министерства и ведомства, в това число европейските средства.
 Решено: 15% по-високи заплати за чиновниците в Министерство на вътрешните работи Решено: 15% по-високи заплати за чиновниците в Министерство на вътрешните работи
Депутатите утвърдиха повишение на заплатите в системата на Министерство на вътрешните работи с гласувания на второ четене текстове от държавния бюджет. Така от 1 яну...
Като цяло в този момент КФП демонстрира наклонност на понижаване от 4,4% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година до 1,8% през 2023 година Тук в законопроекта е записано, че в случай че се изключи от бюджетното салдо резултатът от краткотрайните Коронавирус ограничения, планувани за идващите две години, дефицитът се задържа в границите на ограничаването на националните фискални правила.
Най-видимо от по този начин разчетения бюджет е, че акцентът са обществените разходи. Нещо, което тревожи множеството специалисти поради затруднената бизнес интензивност, съпроводена от нараснал риск от безработица и свиващи се данъчни доходи.
Разходните ограничения са рекордни и експанзивни - подвигат се заплати, пенсии, уголемява се обсегът на обществените помощи. Тоест, те са ориентирани към увеличение, а не понижаване на разноските. В същото време липсват ограничения във връзка с приходната част.

И по този начин, до момента в който министър председателят Бойко Борисов дефинира Бюджет 2021 като бюджет за хората, неговите политически съперници, сигнализират, че той е по-скоро избирателен и без визия за икономическо възобновяване след епидемията.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР