Както вече ФАКТИ неколкократно спомена, мандатът на настоящата Комисия за

...
Както вече ФАКТИ неколкократно спомена, мандатът на настоящата Комисия за
Коментари Харесай

Бонусите са солидарно раздадени

Както към този момент ФАКТИ неколкократно загатна, мандатът на актуалната Комисия за отбрана на персоналните данни с ръководител Венцислав Караджов е изминал преди близо две години – на 16 април 2019 година. Поради " малка врата " в Зaкoнa зa зaщитa нa личнитe дaнни обаче Караджов и сътрудниците му не престават да заемат постовете си и да извършват функционалности. В глaвa втoрa, члeн ceдми, aлинeя втора, e зaпиcaнo размитото: " Прeдceдaтeлят и члeнoвeтe нa кoмиcиятa изпълнявaт функциитe cи и cлeд изтичaнeтo нa мaндaтa им дo избoрa нa нoвитe прeдceдaтeл и члeнoвe ".

Подобни " малки врати " в Закона на процедура дават опция на Министерски съвет и Народното събрание (парламентът избира новия състав по предложение на изпълнителната власт) да отсрочват безпределно процедурата по избирането на нов ръководител и членове. Така у обществото се пораждат съществени подозрения дали актуалният състав не е " комфортен " на властта по някакъв метод и дали при предопределение на нов ръководещите рискуват да слагат лица, нелоялни към откритата система.

Наред с изтеклия мандат излезе и информацията за солидните бонуси, раздадени в Комисията, което наля още масло в проблема " КЗЛД ". Припомняме, че по ЗДОИ (Закона за достъп до социална информация) от неправителственото гражданско съдружие БОЕЦ ( " България, обединена с една обща цел " ) получиха данни за раздаденото " в допълнение материално стимулиране " в КЗЛД за 2020 година Премиите са в размер на " скромните " 272 212 лв..

От източник, непосредствен до Комисията, ФАКТИ научи, че
бонусите са " солидарно " раздадени освен сред членовете на управлението ѝ (петима души, дружно с председателя), а и на останалата част от администрацията, наброяваща 78 души, включително основен секретар, финансов инспектор и чиновници в четири дирекции.
 Бонусите са

Простата аритметика сочи, че за миналата календарна година приблизително на чиновник в КЗЛД са раздадени по близо 3300 лв. годишна награда. Всичко това се е случило в изискванията на коронавирусна рецесия, при която като приоритет на държавната политиката хиляди пъти беше изтъкната стабилността на здравната система, както и подпомагането на стопанската система и частния бизнес. На фона на кретащата страна в обстановката на световна COVID-19 пандемия 272 212 лв., раздадени в допълнение в една-единствена държавна комисия в България, не наподобяват по никакъв начин добре.

Според систематизирани данни от формален отчет за положението на държавната администрация, главната ѝ щатна бройка по организационен устав към 31 декември 2019 година е била 142 747 щатни бройки. Близо 150 000 чиновници! Представете си " хранилката " – какъв брой организации, какъв брой комисии, какъв брой дирекции. При най-раздутите груби сметки, в случай че приблизително всички близо 150 000 държавни чиновници получат по близо 3300 лв.
бонус, това прави към половин милиард лв.. И това при COVID-19 рецесия... После по какъв начин да не се съмнява редовият поданик, че властта потулва сполучливо " баш " корупцията със законна корупция – тлъсти награди по всички етажи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР