Както в литературата, така и киното понякога носи в себе

...
Както в литературата, така и киното понякога носи в себе
Коментари Харесай

Филми с таен смисъл, за който не се досетихме

Както в литературата, по този начин и киното от време на време носи в себе си надалеч по-голям смисъл, в сравнение с виждаме на пръв взор. Сценаристите и режисьорите не просто описват история с красиви картини, само че и включват в тях прикрит, само че бездънен подтекст, с цел да опишат за някои метафизичен, исторически или обществени проблеми. Webmiastoto откри най-известните кино творби, които, вероятно, описват и за нещо друго от това, което се вижда на първо гледане:

„ Матрицата “ – доктрина на скрит план

 Матрицата Нео

„ Матрицата: е филмът с максимален брой всевъзможни тълкования. Той просто е претъпкан със символизъм и безкрайни знаци, като се стартира от заека от „ Алиса в страната на чудесата “ и се свърши с подмятания за масонски скрит план.

Всяка от теориите изисква дълъг разбор, само че ние ще споменем единствено един факт, който е най-загадъчният в цялата картинка: това е паспортът на Нео. И по-точно, срокът на приключване на неговата годност е 11 септември 2001 година. Припомняме, че филмът излиза през март 1999 година Просто съвпадане или действителен скрит план – остава ни единствено да гадаем.

„ ‘Спайдърмен “ – метафора за пубертета

 Спайдърмен

Причината за невероятната известност на „ Спайдърмен “ е елементарна: всеки от нас е претърпял историята на Питър Паркър, въпреки и не в подобен пресилен и театрализиран тип. Филмът демонстрира внезапната „ промяна “ на подрастващия – това е метафорично обрисуване на пубертета.

Героят вижда в себе си физиологичните промени. Те го плашат, а роднините му съпреживяват с него новото му положение. Той неумело се оправя с разкрилите се благоприятни условия, всичко това е нов стадий, който радикално ще промени живота му.

„ Властелинът на пръстените “ – определяне на тоталитарен режим 

 окото на Саурон

„ Властелинът на пръстените “ е епопея, която също има необикновено количество тълкования. Някой вижда във кино лентата директна отпратка към Първата международна война, различен го свързва с историята на връзките сред западните и източните цивилизации, мнозина пък си напомнят античните легенди за положително и зло.

Но един от най-любопитните елементи е всевиждащото  Око на Саурон – олицетворение на безспорното зло, което се разполага на върха на внушителна черна кула. Мнозина вършат паралел с масонския знак „ Око върху пирамида “, който да вземем за пример може да се забележим върху банкнотата от един $ с надпис: Нов международен ред “.

Или в облика на Големия брат от известната „ 1984 “. Във всеки случай това Око въплъщава върхушката на машината за ръководство, опитваща се да сътвори международен тоталитарен ред. Ред, учреден върху принуждение и боязън.

„ Играта на играчките 3 “ – Холокост

 Играта на играчките

Много фенове виждат в третата част на „ Играта на играчките “ очевиден намек за холокост. Да си напомним сюжета: играчките, които към този момент са станали ненужни в живота на порасналия им собственик, би трябвало да бъдат изпратени на тавана.

Но по волята на ориста се оказват в детска градина. Сред играчките тази градина се смята за същински концлагер във тип на тоталитарен режим, открит от локалния „ Хитлер “ – мечока Лоцо. Героите на нашата история са метафора за евреите, които в точния момент са съумели да избягат от лагерите.

Някои последователи на тази доктрина даже откриват намек за Ане Франк, чието семейство се пробвало да се скрие на тавана, където трябвало да се насочат героите първоначално. И ето по какъв начин една анимация се трансформира в сериозна работа, нали?

„ Игра на тронове “ – войната на Червената и Бялата роза

 игра на тронове

Авторът на книгите „ Песен за огън и лед “ Джордж Мартин, по които е и сниман „ Игра на тронове “ удостоверява че е измислил сагата базирайки се точно на спора сред родовете Йорк и Ланксатър, останал в историята като „ Войната на Червената и бялата роза “.

В хода на тридесетгодишната война на розите британският престол сменял владетеля си шест пъти, а управниците били подготвени на всичко да сключат сполучлив брак и да получат земя. Могат да се открият и голям брой паралели сред историческите персони от оня интервал и героите на сериала, както и сред картата на Вестерос и картата на тогавашна Британия, също разграничена на седем елементи.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР