Не е за вярване колко броят в Китай за мечите

...
Не е за вярване колко броят в Китай за мечите
Коментари Харесай

Отстрелват мечки заради лапите им: 1400 долара порцията

Не е за поверие какъв брой броят в Китай за мечите лапи, които там са същински деликатес. Баровци се ръсят по 4 хиляди $, като една порция коства към 1300-1400 $. Това е една от аргументите да бъдат отстрелвани нелегално мечки, описа пред " Телеграф “ Владимир Тодоров, зоолог в Института по биоразнообразие към Българска академия на науките, гл. помощник със компетентност едри хищници, най-вече мечки.

Той е началник на българската група по интернационалния проект  Nature FIRST (Природата ПЪРВО), който тази седмица провежда семинар за еколози, локални управляващи и лесничеи в Габрово.

В България не са толкоз доста тези случаи, само че по този начин или другояче те съществуват, добави Тодоров. Азия е най-големият консуматор на субпродукти от дивеч и мечка. Във Виетнам даже има вярване, че бременна жена, в случай че яде меча лапа, ще роди момче. Жлъчката на мечките пък се употребила за заболели бъбреци. В света трафикът на субпродукти от дивеч е еднакъв на 2 билиона $, сподели екозащитникът.   

Той добави, че у нас по мечки стрелят и ядосани стопани, на които са им потърпевши кошери, домашни животни и овошки, само че те оставят животните непокътнати. Имаме и случаи на трофеен лов за кожа и череп, добави Тодоров. 

Въпреки че става дума за бракониерство, до момента нямаме нито един наказан извършител в страната за отстрел на мечка.

Владимир Тодоров, който е минал курсове по екокриминалистика в ЮАР, сподели, че по плана ще се организират образования на рейнджъри и лесничеи по какъв начин да охраняват мястото на мястото на престъплението при ликвидиране на мечки и различен дивеч, тъй че доказателствата да устоят в съда. 

Според него има покачване на броя на мечките в България, но  нито статистиката на Министерството на земеделието (1100 бр.),  нито тази на Министерството на околната среда и водите (320 бр.) са справедливи, акцентира той. Истината е някъде по средата. Ще я откри броене другата година, при което се  събират генетични проби, тъй че да се разпознава всеки съответен субект, до момента в който се реализира плато, изясни Владимир Тодоров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР