Както си ходите по централна софийска улица, изведнъж пропадате в

...
Както си ходите по централна софийска улица, изведнъж пропадате в
Коментари Харесай

Без контрол, без регистър. Какъв е проблемът с шахтите по софийските тротоари

Както си ходите по централна софийска улица, внезапно пропадате в шахта. Оцелявате, само че след това гледате реакцията на общината, която просто свива плещи.

Точно това се случи във вторник, когато бременна жена пропадна в шахта вид "английски двор ". Вървяла е с колегата си в региона на Централната поща. И внезапно се е озовала в 3-метрова яма.

Веднага след случая на място идват екипи на "Строителен надзор " към Столична община, както и представители на администрацията на регион “Средец ". После идва ред на едно изобретение: шахтата не е на общината, а е частна благосъстоятелност. Къде са били контролните органи на общината, не е ясно.
Къде е казусът
Проблемът с частната благосъстоятелност на разнообразни типове шахти, ситуирани върху столичните тротоари не е нов. Всяка година в София има по няколко сходни случая, само че в медиите написа най-вече за по-сериозните от тях. Някои приключват с натъртвания, други - със счупени кости, само че при всички положения и жителите, и администрацията се изправят пред един и същи проблем: собствеността върху другите типове шахти, намиращи се по пешеходните зони, е неразбираема, а контролът над положението им - съвсем никакъв.

Конкретният случай с бременната жена се е случил на територията на столичния регион "Средец ". Неговият кмет Трайчо Трайков споделя, че шахтите там имат два вида благосъстоятелност: "едната са общоприетите шахти, които са благосъстоятелност на "Топлофикация ", "Вивиаком " и така нататък, само че указател на собствеността няма. [Вторият вид] са въпросните британски дворове, които са подстъпи към изби на остарели кооперации или къщи. И в двата случая собствеността е частна ”.
Какво тъкмо се случи
В случая от вторник става въпрос за така наречен “английски двор ”. Това е тип вход или подстъп към изби на остарели кооперации. В предишното тези отвори най-често са се употребили за внасяне на въглища или на дърва за огрев. В момента представялват дупки, които са покрити с капаци.

Точно върху подобен похлупак стъпва във вторник 38-годишната бременна жена, която секунди по-късно се оказва хлътнала в 3-метрова дупка.

За положението на "английския двор " и обезопасяването му отговорност носят притежателите на етажната благосъстоятелност.

Минути след случая екипи на Аварийната дирекция на Столична община обезопасиха мястото на случая, като е подложен нов похлупак на отвора към сутерена на постройката, показват от общината.

“Това в естествена обстановка не може да стане ”, споделя пред Свободна Европа Трайчо Трайков . И изяснява: “В регион Средец двама инспектори наблюдават за положението на шахтите и британските дворове. Ако има проблем, ние би трябвало да напишем наставление, не можем просто да сменим капака, тъй като капакът е част от частна благосъстоятелност ”.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) контролът върху постройките (в това число "английските дворове ", фасадите и други) в обещано обитаемо място се прави от кмета. В София кметът е делегирал тази своя активност на основния проектант, а той от своя страна е преодстъпил активността на основните архитекти на обособените региони.

Така се стига до обстановката, че районните администрации са тези, които ревизират сградния фонд и издават наставления за притежателите. От това обаче постоянно не следва нищо.

“Ние пишем писмо, в случай че забележим нещо неправилно. Даваме период за осъществяване. После предизвестяваме, отново с писмо, след това чакаме и отново пишем писмо ”, изясни Трайков. По думите му фактическото наказване може да бъде наложено единствено от основния проектант на огромната община.
Колко притежатели са санкционирани за две години
Според закона санкцията за сходни нарушавания е сред 1000 и 2000 лв..

Според информация за 2020 година чиновниците на регион “Средец ” са създали 33 констативни протокола, с които са поискали санкции за нарушавания, свързани със сградния фонд. Те най-често са или за мазилки на здания в неприятно положение или за "английски дворове ". За тази година, досега, констативните протоколи са 34.

Свободна Европа изиска публична информация от Столична община какъв брой от протоколите са приключили с налагане на санкции от основния проектант. До публицистичното привършване на текста от пресцентъра на общината не дадоха отговор.
Как може да се реши казусът
Нито в огромната община, нито в районните кметства има тактика за това по какъв начин проблемите с частната благосъстоятелност по столичните тротоари могат да бъдат решени.

“Не би следвало да се преотстъпват пълномощия, в този момент те са разпилени и това е проблем за контрола ”, споделя Трайков на въпрос по какъв начин може локалната власт да се оправи с казуса с "английските дворове ".

Той обаче има решение по какъв начин може да се преодолеят неразбориите към шахтите, които са благосъстоятелност на компании.

“Трябва просто да се направи указател ”, споделя Трайков. По думите му сега ситуацията е такова, че в случай че жител пропадне в шахта, общината не знае чия е.

“Започваме да пишем писма, и то на всички вероятни притежатели, чакаме някой да си признае. Ако си признае - добре, само че може и да не си признае или да мине прекалено много време ”, изяснява той.

Затова съгласно него е значимо да се направи указател на шахтите - това може да съставлява карта, като в нея е вписана собствеността на всяко едно оборудване. А с цел да е ясно кой финален е пипал капаците или каменните плочи, с които са затворени, към регистъра може да има опция за прикачане на фотоси.

“Ако всеки има обвързване да снима в какво положение оставя шахтата, хем ще знаем кой финален е правил нещо в нея, хем ще се вижда по какъв начин е завършил работа или дали с нещо е заплашил жителите ”, споделя той.

Преди по-малко от година още веднъж в центъра на София се случи драматичен случай. Тогава почина 16-годишно момче. То беше чакало да светне зелен светофар на бул. "Иван Гешов ", само че с единия си крайник се оказа стъпило върху необезопасен похлупак на шахта, по който протичаше ток. Момчето почина пред очите на татко си.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР