Както се очакваше, преди няколко часа американският технологичен гигант Apple

...
Както се очакваше, преди няколко часа американският технологичен гигант Apple
Коментари Харесай

Финансовият отчет на Apple показа съществено намаление на дохода, печалбата и продажбите

Както се очакваше, преди няколко часа американският софтуерен колос Apple разгласява тримесечния си финансов доклад. При тази компания финансовата година не съответствува с календарната и 29 декември 2019 година се смята за последния ден на първото тримесечие от 2018 финансова година. За първи път от доста дълго време, колосът от Купертино няма с какво да се похвали, тъй като има спад във всички без изключение финансови индикатори .

Доходът на Apple за изтеклото тримесечие е $84,3 милиард и е намалял с 5% в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато е бил $88,3 милиарда. Операционната облага на годишна основа е паднала с 11,1% до $23,4 милиарда, а чистата облага също има спад – от $20,1 милиарда на $19,965 милиарда. Финансовият доклад демонстрира още, че 62% от прихода са обезпечени от продажбите отвън Съединени американски щати.

Ако се вгледаме по-подробно, ще забележим, че приходът на Apple е понижен във всички съществени пазари, с изключение на с Съединени американски щати, където е нищожен, само че въпреки всичко е растеж.

Както към този момент знаем, при започване на предишното тримесечие Apple реши да не разгласява в своите финансови доклади данни за количествата продадени iPhone, iPad и Mac. Но в него са останали данните за приходите от тези мобилни устройства. Тези цифри демонстрират, че тактиката на високите цени на iPhone към този момент на работи : приходът от продажбите на айфоните на годишна база е намалял с небивалите 15% до $51,98 милиарда. Всички финансови анализатори са единомислещи, че това е най-големият спад на продажбите на iPhone в историята на Apple. Като количество продадени айфони спадът сигурно е по-голям.

Ето какво сподели Тим Кук във връзка финансовите резултати за тримесечието:

„Въпреки че се наложи да поправяме първичните прогнози за облагите през тримесечието, ние се ориентираме към дълготрайна вероятност. Резултатите от миналите три месеца демонстрират, че основният капацитет на нашия бизнес се намира някъде по-дълбоко и е подготвен да предложи по-големи възможности“ – съобщи ръководителят на Apple. „През първото тримесечие броят на дейните мобилни устройства доближи 1,4 милиарда. Това демонстрира удовлетвореността и лоялността на нашите клиенти, което с бързорастящата екосистема ще докара до рекордни резултати в бизнеса с облачните услуги„.

В прогнозната част на своя тримесечен финансов доклад Apple демонстрира, че през идващото тримесечие има намерение да получи приход в рамките на $55-$59 милиарда и по едно и също време с това да удържи брутната облага на равнище 37%-38%.

След публикуването на финансовия доклад за изтеклите три месеца, цената на акциите на Apple падна до $154,68 – т.е., с 1,04% за към 6 часа. Но вложителите още имат вяра на компанията и съгласно NASDAQ, през днешния ден акциите на Apple ще се търгуват при цена над $161,28. Ще следим събитията.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР