Както съобщава френският бюлетин Intelligence online в публикацията Damas, tiraille

...
Както съобщава френският бюлетин Intelligence online в публикацията Damas, tiraille
Коментари Харесай

Intelligence online: Руски и ирански висши военни са спорили в Дамаск каква да е бъдещата сирийска армия

Както оповестява френският бюлетин Intelligence online в обявата „ Damas, tiraille entre milices iraniennes et reassurance russe ”, на 28 август в Дамаск се състояла среща с присъединяване представители на генералния щаб на сирийската войска, а също по този начин на нейните ирански и съветски съдружници. Там се показали дълбоки несъгласия по стратегически въпроси сред съветските и иранските представители по отношение на по-нататъшните дейности. Съвещанието се състояло в министерството на защитата на Сирия с присъединяване на командващите на съветския и на иранския контингенти, воюващи на страната на Башар Асад. От сирийска страна участвали командващият Републиканската войска Махер Асад, (брат на Башар Асад) и началникът на генералния щаб Али Абдулла Айуб, а от иранска – командващият Корпуса на стражите на ислямската гражданска война (КСИР) Касем Сулеймани.

Сулеймани гневно упорствал за промяна на тактиката при създаване на армията, за което заявявал от 2016 година Освен основаване на многочислена военизирана конструкция – сирийски аналог на КСИР, Сулеймани разчита на основаване на нова военна конструкция, в която се влеят остатъците от постоянната войска.

Сулеймани желал тази конструкция в забележителна степен да се опира на милиционно образуване по пример на иранското опълчение басидж. Тази милиция, която в забележителна степен ще се състои от иракски шиити, афганистански хазарейци и членове на ливанското придвижване „ Хизбула” (всички са шиити), ще разреши сирийската войска да одобри въоръжени формирования от тези нации.

По време на съвещанието генерал-лейтенант Сергей Рудской, който се явява командващ съветската интервенция в Сирия, бил радикално несъгласен с иранското виждане. Кремъл застъпва метода, при който да се резервира съществуващата конструкция, превъоръжавайки някои армейски корпуси с нова техника. Особено Рудской ратувал за увеличаване на сирийските сухопътни войски с елитни подразделения. Руският военачалник упорствал за потребление на частни военни компании от съветски генезис за отбрана на стратегически обекти на сирийска територия. Това ще разреши да се освободи съветска армия за по-важни театри на бойните дейности.

Различията в мненията на генералите в действителност отразяват какво ще съставлява сирийската войска като една емблематична конструкция на страната и от там каква ще е самата страна. Освен това моделът на храбрия военачалник Сулеймани не регистрира разликите в манталитета на етносите – по-разкрепостените средиземноморски араби (сирийци) и по-консервативните азиатски перси (иранци).

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР