Както Русия, така и Украйна нарушават в хода на войната

...
Както Русия, така и Украйна нарушават в хода на войната
Коментари Харесай

ООН: И руснаците, и украинците нарушават човешките права

Както Русия, по този начин и Украйна нарушават в хода на войната човешките права и интернационалното филантропично право, излиза наяве от данни на Организация на обединените нации.

Руските въоръжени сили, само че и украинските разполагат военни уреди наоколо до цивилни здания и употребяват " цивилни жители като жив щит ", съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет във вторник, 5 юли, в Женева.

" Вероятно важи и за украинските военни, въпреки в доста по-малка степен "

Освен това бойци и от двете армии правят и други нарушавания, уточни тя. Става дума за изтезания и малтретиране на военнопленници, като причинителите на тези действия не са подведени под отговорност, сподели Бачелет. Тя добави, че както в следените от Русия територии, по този начин и в регионите, следени от Украйна има случаи на изнасилвания и различен тип полово принуждение.

Според Организация на обединените нации " съществуват съществени опасения, че офанзивите, провеждани от съветските военни, са несъвместими с интернационалното филантропично право ". Същото евентуално се отнася и за украинските въоръжени сили в източната част на страната, въпреки и " в доста по-малка степен ", заключи Бачелет.

" В името на всяка една жертва на тази безсмислена война: убийствата, мъченията и случайните арестувания би трябвало да спрат ", прикани тя.

Убийства отвън фронтовата линия

В Организация на обединените нации не престават да съществуват опасения, че съветската войска е направила противозаконни убийства, в това число извънсъдебни изтезания. Както уточни Бачелет, " растящият брой доказателства дават основателни аргументи да се счита, че съветските въоръжени сили са направили съществени нарушавания " в това отношение. Нейната работа проверява над 300 изказвания за убийства, осъществени от съветски бойци отвън рамките на бойни интервенции, оповестява още висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида.

В същото време Бачелет изрази угриженост, че арестите на над 1000 обвинени в колаборационизъм, осъществени от украинската спецслужба за сигурност СБУ и украинската полиция, " може да не са били в сходство с интернационалните отговорности в региона на правата на индивида ". Нейната работа е документирала и 12 случая на насилствени изгубвания, в които е допустимо да са забъркани украински правоприлагащи органи.

Колко са ранените и убитите?

По данни на Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида в Женева, до 3 юли в нападателната война на Русия против Украйна са починали или са били ранени над 10 000 цивилни жители - най-много вследствие на потреблението на експлозиви в жилищни региони. Официалният брой на убитите цивилни е 4889 - от тях 335 са деца. Мишел Бачелет счита, че действителният брой може да е доста по-висок.

Автор: Александра Иванова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР