Както неведнъж сме споменавали, има много българи, които прославят страната

...
Както неведнъж сме споменавали, има много българи, които прославят страната
Коментари Харесай

Радостин Чолаков – българският Стив Джобс 

Както нееднократно сме споменавали, има доста българи, които популяризират страната ни на интернационално равнище. Доста от тях са познати на обществото ни, само че има и доста такива, които не са. Един от тях е Радостин Чолаков.

Радо е непретенциозно момче от Барутин – малко доспатско село. Той става прочут с името „ българския Стив Джобс “. Той получава самопризнание за сполучливата си работа и от Гугъл. Още на 12 години се радва на специфичното внимание от колоса поради основаните от него приложения за платформата Гугъл Assistant.

Причината за това е, че на тази невръстна възраст Радостин Чолаков направил мобилната игра RSG Chess и The Funny Jester.

Очевидно разпален по шаха, 2 години по-рано, на 10 одишна възраст, приключва първия си проект-приложение за игра на шах на мобилен телефон и точно с него притегля вниманието на колоса. За да подтикват творчеството на Радостин, от компанията му изпратили фирмена тениска, грамота, както и ваучери на стойност 2 400 $ с предел до 200 щатски $ месечно, с цел да ги употребява в платената платформа за нововъведения Гугъл Cloud и да развие плановете си.

Там той взема решение задания, а в учебно заведение е цялостен първенец. Три поредни години е отличник в националната олимпиада по математика в регионалния кръг. Голямата му пристрастеност обаче си остава програмирането.

През 2018-та Радостин е измежду 35 възпитаници на България, които станват членове на клуба „ Отличниците на България “ и бяха наградени за постигнатите значими интернационалните оценки в разнообразни сфери на науката. Тогава младежът провокира аплодисментите на аудиторията, откакто без терзание „ стартира договаряния за работа “, като предложи на огромен мобилен оператор да направи игра за него.

Радостин от Барутин, към този момент учи в математическата гимназия в Пловдив „ Акад. Кирил Попов “, въпреки че още на 12 година получава покана да се образова гратис в най-престижното частно учебно заведение за програмиране у нас, което отхвърля, тъй като не обича да се усеща длъжен.

В началото на 2020 година приключва работата си за мобилно приложение за Android Any- Goal. То съставлява нещо като виртуален дневник с бележки. Мечтае да има своя компания за програмиране и е убеден, че ще успее, като взема образец от най-големите в бизнеса на програмирането, само че има личен жанр и не копира никого.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР