Кметът Байкушев: Възродени сме, възродени ще бъдем, ако дадем път

...
Кметът Байкушев: Възродени сме, възродени ще бъдем, ако дадем път
Коментари Харесай

С шествие на училищата, тържествен концерт и почит към светите братя Кирил и Методий започна празничният 24 май в Благоевград

Кметът Байкушев: Възродени сме, възродени ще бъдем, в случай че дадем път на младостта

Благоевград стартира честванията във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост култура и просвета и на славянската книжовност и празника на града от Национална филантропична гимназия, която през годините е нестихващ извор за развиването на просветното дело в района и чийто патрон са двамата просветители.

Точно в 10:00 часа в двора на учебното заведение бе открита тържествена гала по изпращане на зрелостниците от Випуск 2024. В наличието на шефа на гимназията Светлана Солачка, кмета на община Благоевград Методи Байкушев, учители, родители и другари над 130 зрелостници чуха за финален път учебния звънец и се сбогуваха с обичаното учебно заведение.

Програмата продължи пред постройката на образователното заведение, където в символ на респект се състоя обред по полагане на цветя пред паметниците на Кузман Шапкарев и на св. св. Кирил и Методий. В протокола присъединяване взеха кметът на община Благоевград Методи Байкушев, учители и възпитаници, жители и общественици.
Под тържествените звуци на Биг Бенд - Благоевград учениците от Национална филантропична гимназия, V СУ " Георги Измирлиев " и II ОУ " Димитър Благоев ", дружно със своите учители, родители и шефове се насочиха в празнично шествие към площад „ Македония “.

По същото време пред правосъдната палата в Благоевград се събраха деца и преподаватели от ЦЛТРДБ, СУИЧЕ " Св. Климент Охридски ", III ОУ " Димитър Талев ", IV ОУ " Димчо Дебелянов ", СУ " Иван Вазов ", VІІ СУ „ Кузман Шапкарев ”, VIII СУ " Арсени Костенцев ", IX ОУ „ Пейо Яворов “ и XI ОУ „ Христо Ботев “, които образуваха втори лъч на шествието, съпровождано от музикалните осъществявания на Младежкия духов оркестър към Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград.

Двата лъча от над 1000 души се сплотиха пред огромната сцена в центъра на града, където се състоя празничен концерт на културни и просветителни институции. Събитието бе намерено от кмета на община Благоевград Методи Байкушев, който поздрави присъстващите за Деня на светите братя и празника на Благоевград.

„ Честит празник! Възродени сме, възродени ще бъдем, в случай че дадем път на младостта. Децата са бъдещето на нашата страна. Голямата ни задача е да им позволим да създадат своите избори, даже и своите неточности, дано ние не взимаме решенията вместо тях, дано те го създадат сами. Ние би трябвало да създадем среда, в която да се развиват, да се усещат обичани и свободни, с цел да изведат България на нов път “, сподели кметът Байкушев.

В празничната стратегия се включиха децата на Благоевград с осъществявания на танцови и музикални прояви, и рецитал на стихове.
Участваха школите към Центъра за личностно и креативно развиване на децата на

Благоевград: ФГ " Веселина ", ФГ " Бисери ", школа по гайда, школа за достоверен фолклор " Маруша ", ДЮФА " Пиринска китка ", ФТА " Пиринче ", присъединяване взеха и ФГ " Надежда ", Вокално студио " Да диез ", СКСТ " Силвана денс ", Балетна школа " Релеве ", Музикално учебно заведение " Престо ", Денс студио " Дежа Ву ", Танцово учебно заведение " Арт енд Денс ", КСТ " Импулс ", ТФ " Астра ".

Събитията за празника не престават на огромната сцена на пл. „ Македония “, където довечера от 20:00 ч. стартира празничен концерт с присъединяване на група „ Молец “, фолклорен дует Бисера и Лидия и Музикално учебно заведение „ Престо “. Утре от 19:30 ч. жителите и гостите на Благоевград ще имат опция да се насладят на фолклорен театър, изпълнен от Ансамбъл „ Пирин “ и класическите осъществявания на Камерна опера.
Община Благоевград Ви кани да се присъедините към празненствата! Честит празник!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР