Както и на няколко други страни, първоначалното знаме на Франция

...
Както и на няколко други страни, първоначалното знаме на Франция
Коментари Харесай

Как се появява знамето на Франция

Както и на няколко други страни, първичното знаме на Франция е било знаме на светец – Орифлама, знамето на Св. Дени. Това знаме има сред 3 и 5 заострени краища, по-скоро припомня на нашата концепция за вимпел, в сравнение с за байрак. То евентуално е направено от алена коприна без никаква декорация. След като св. Дени е обезглавен, знамето се трансформира с жълти звезди или слънца с лъчи на червен декор, който е знак на кръвта му. Предполага се, че по-късно Карл Велики го придвижва в Светите земи, където хората всеобщо вземат решение, че знамето е персонално негово. Най-вероятно първото потребление на знамето като знак на кралския дом е било по време на царуването на Луи VI, към 1124 година.

 Рисунки к статье «Вымпел». Военная энциклопедия Сытина (Санкт-Петербург, 1911-1915)

Вимпел

През 1328 година династията Валоа се издига ненадейно на престола, откакто линията на Капетиан изчезва – тримата синове на Филип IV умират, оставяйки след себе си единствено дами наследници, които не могат да наследят трона. Гербът на династията на Валоа се състоеше от три хералдически лилии (fleurs-de-lis) на синьо поле, обградено с алено. Този герб беше основа за нов френски байрак. Когато

 Drapeaux français

Настоящият френски байрак се назовава tricolore. Състои се от три равни отвесни линии от синьо, бяло и алено. Първоначално е открит като знаме на Франция след Френската гражданска война от 1789 година Революцията приканва за независимост и тъждество, а елементарният байрак излиза против обичайните, по-екстравагантни флагове, употребявани от благородническите семейства.

Има няколко теории по отношение на символиката и ситуацията на цветовете на френския байрак. Смята се, че те са въодушевени от една присъща розетка, появила се по време на революцията – аленото и синьото са цветовете на Париж и се появяват на герба на Париж: синьото се свързваше със св. Мартин, а аленото – със св. Дени. Бялото пък по това време е признато за цвета на кралските особи. С бялото, заклещено сред аленото и синьото, цялото знаме се счита, че символизира контрола на хората над монархията. Според други източници, флагът е въодушевена от американските революционери, а трета доктрина е, че tricolore е взаимствал от дизайна на холандското знаме.

През 1794 година Френската национална спогодба го афишира за народен байрак на Франция, само че този акт не е посрещнат с нищожно утвърждение. Военноморските сили, от една страна, се съпротивляват на решението – те към момента желаят да плават под белия байрак на монархията. По време на революцията националният байрак се употребява рядко и хората избират вместо това аленото знаме на Якобинския клуб (участници в коренно ляво политическо придвижване по време на Френската революция), тъй като то символизира предизвикателство и национална потребност. Трикольорът стартира да се употребява от армията чак през 1812 година До този миг тя е употребила знаме с бял кръст на червен и наследник декор.

Използването на tricolore в началото е било относително кратковременно. През 1815 година Наполеон е свален от власт и Бурбонската монархия е възобновена, а с нея и бялото знаме с хералдическите лилии. Петнадесет години по-късно, през 1830 година, се организира Юлската гражданска война. Тогава на трона се изкачва по този начин нареченият „ крал на жителите “ Луи-Филип. Той беше отдалечен братовчед на Бурбонския крал и се беше съгласил да ръководи като парламентарен монарх. Един ден той също ще бъде свален, само че преди този момент Луи-Филип се съгласява да възвърне знамето с трите цвята като народен байрак на Франция и от този момент то се употребява.

Днес се споделя, че цветовете символизират „ независимост, тъждество, приятелство “ – хрумвания, свързани с революцията, които към момента звучат в сърцата на доста френски жители. Друга доктрина е, че цветовете на знамето би трябвало да показват „ синьото за история на Франция, бялото на нейната вяра и аленото на кръвта на нейните жители “.

Историята на френския байрак обаче е доста по-стабилна от самата френска монархия. „ Кралят на жителите “ е свален през 1848 година след следващата гражданска война. Той беше последният крал на Франция, макар че Наполеон III се счита за последния монарх. По едно много тъжно стичане на събитията бащата на Луи-Филип е обезглавен по време на така наречен Царство на терора (период от якобинската тирания по време на Френската гражданска война, прочут с всеобщо гонене на политически съперници и доста изтезания.), макар че поддържа революцията от 1789 година…

 Flag of Quebec

Много френски колонии през интервала на колониализма използваха цялостния байрак с три цвята дружно с спомагателен знак или го поставяха в кантона върху своите флагове. Днес знамето на Квебек – френско-канадска провинция – по-скоро наподобява на предреволюционното знаме, в сравнение с трикольора, със наследник декор, четири бели лилии и бял кръст.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР