Какъв е най-добрият и иновативен начин за подобряването на велотранспорта

...
Какъв е най-добрият и иновативен начин за подобряването на велотранспорта
Коментари Харесай

Велопокалипс: Полегналите велополицаи на Пловдив

Какъв е най-хубавият и новаторски метод за подобряването на велотранспорта и намаляването на ПТП-тата в един град, който се задушава от ежедневните многочасови тапи? Ако отговорът на този въпрос във вашата глава е бил - да се сложат полегнали служители на реда върху велоалеите, тогава споделяте мнението на предходното ръководство на община Пловдив.

Иновацията в регулирането на превоза в страната пристигна този вторник, 9 януари, като крайна щриха по първата улица, излизаща от ремонтния безпорядък на Пловдив бул. " Хаджи Димитър ". Поставените уреди провокираха неразбиране, като изявления в няколко фейсбук групи бързо станаха известни. Предположенията за тяхното предопределение валяха, като най-честите бяха свързани с ограничението на скоростта на електронните тротинетки, които имат необятна известност в града, както и с цел да се озаптят бързо движещите се велосипедисти, които не взимат под внимание сигурността на пешеходците към тях.

" Проектантът го е планувал за да се понижи скоростта на велосипедите, с цел да бъдат защитени животът и здравето и на велосипедистите, и на пешеходците, които пресичат пешеходната пътека на булеварда след неравностите. Общата цена за ограничителите е 291 лв.. Те са купени и инсталирани от изпълнителя на обекта ДЗЗД " Хаджи Димитър ", разясняват от община Пловдив.

Като концепция това наподобява не толкоз неприятно. Изпълнението обаче е частта, която провокира най-вече въпросителни. Главните проблеми в тази ситуация са два. Първият от тях е, че полегналите служители на реда биха възпрели само най-законосъобразните велосипедисти и ръководещи тротинетки у нас, до момента в който всички останали просто биха ги заобиколили, което би направило тези алеи по-опасни за пешеходците, вместо да ги обезопаси. Вторият проблем е обвързван със самото позициониране на тези полегнали служители на реда - те са толкоз отдалечени от светофарите, че фактически всеки велосипедист би могъл напълно елементарно да навакса изгубената скорост, АКО реши да понижи, с цел да премине през тях.
Реклама
В случая обществените мрежи изиграха своята роля като положителен източник на смяна. На идващия ден кметът на регион " Западен " Тони Стойчева организира среща с представители на компанията реализатор и КАТ, на която е станало ясно, че няма законово условие за тези ограничители и е било взето решение за тяхното унищожаване, което е към този момент факт.

Запитване бе изпратено към общината, с цел да се разбере дали, щом е решила за нужно да поставя цели шест полегнали велополицая, е било планувано да има още такива и за колите. Отговорът от община Пловдив гласи, че с изключение на двата към този момент сложени в самото начало в посока бул. " Христо Ботев " - " към сегашния миг не се планува построяването на спомагателни изкуствени неравности за колите ".
Първи от ремонтите
С премахването на полегналите велополицаи от община Пловдив осведомят, че всички действия по ремонта са завършили, въпреки че разходка на място демонстрира, че неотдавна пуснатият в употреба светофар към този момент е с негоден сигнал за пешеходци от едната му страна. По този метод бул. " Хаджи Димитър " се трансформира в първата по-натоварена улица, която излиза от ремонтния безпорядък на Пловдив. Финансирането за плана беше в размер от 4.5 млн. лева, а работа по 600-метровата права стартира при започване на септември 2022 година Тоест за интервал от 495 дни компанията реализатор е успявала да реализира коефициент на успеваемост приблизително 1.21 метра ремонтиран сектор дневно. Това може би не е изцяло тъкмо като статистика, тъй като през огромна част от времето липсваха служащи на място и единствено постоянни недоволства на локалните живеещи към общината наподобява да караха изпълнителя да връща строители на обекта.

Ремонтът е неповторим освен със зашеметяващата скорост на своето осъществяване, което един локален таксиметров водач дефинира като " най-голямата излагация, която в миналото съм виждал. Как може 600 метра две години да ги вършат? ".
Реклама
По план е било заложено да се слагат 114 пейки, или по една скамейка на всеки пет метра. Идея, която наподобява на пръв взор като неуместна, и мнение, което очевидно е било споделено след това от изпълнителя и общината, тъй като сега на алеята има единствено 77 пейки - с 37 по-малко от плануваното.
Свързани публикации Най-големите компании в Пловдив: Нов дизелов водач и рекордни обороти 5 декември 2023, 11:00 Кметът на Тирана: От най-мръсната станахме най-чистата столица на Западните Балкани 28 ноември 2023, 16:05 Как да създадем стопанската система и обществото по-устойчиви 26 ноември 2023, 08:00 Първите в България електрически колела на Lime към този момент са в Пловдив 20 ноември 2023, 16:34 BG справочник за градска подвижност 26 август 2023, 12:59
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР