Как светът реагира на убийството на кандидата за президент на Еквадор Вилависенсио

...
Убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио предизвика
Коментари Харесай

Убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио предизвика шок в южноамериканската нация и света, като предизвика изблик на скръб и призиви за справяне с нарастващото насилие.

Президентът Гилермо Ласо осъди убийството на Вилависенсио късно в сряда след предизборно събитие в столицата Кито и обеща, „че това престъпление няма да остане ненаказано“.

„Организираната престъпност е стигнала много далеч, но цялата тежест на закона ще падне върху тях“, каза Ласо.

Президентът, който обяви извънредно положение в цялата страна след убийството, каза, че престъплението очевидно е опит за саботиране на изборите, но гласуването ще продължи, както е планирано на 20 август.

Ласо, който не се кандидатира за преизбиране, се присъедини от кандидатите за президент на Еквадор в призива за справедливост за Вилависенсио, а някои, включително местния кандидат Яку Перес и надеждата за реда и закона Ян Топик, спряха своите кампании.< /p>

„Това всички ни кара да скърбим. Моята солидарност с цялото му семейство“, каза Луиза Гонзалес, която води президентската надпревара. „Този ​​подъл акт няма да остане ненаказан!“

Политическата партия на Вилависенсио, Movimiento Construye, също изрази шока си от нападението. „Все още не сме намерили начин да реагираме на ужаса и болката от убийството на нашия кандидат за президент“, се казва в него.


Ето как светът реагира на убийството на бореца с корупцията:

Съединени щати

„Това е сърцераздирателно за него и за семейството му, за поддръжниците му. И съм сигурен, че цял Еквадор скърби в момента“, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

„Очевидно се надяваме, че ще има пълно, пълно и прозрачно разследване на това и че извършителите ще бъдат подведени под отговорност.“

Посланикът на САЩ в Еквадор Майк Фицпатрик каза, че е „дълбоко разтревожен“ от убийството, описвайки Вилависенсио като „борец срещу корупцията и наркопрестъпниците, които причиниха толкова много щети на Еквадор“.

„Правителството на САЩ категорично осъжда тази атака и предлага спешна помощ при разследването“, каза той.

Мексико

Министерството на външните работи на Мексико заяви, че „съжалява за актовете на насилие, извършени в Кито“ и изрази своята „солидарност с правителството и народа на Еквадор“.

„Ние осъждаме всеки насилствен акт, който нарушава волята на еквадорския народ, и се надяваме, че мирът ще бъде възстановен в рамките на демократичния изборен процес на нашата братска страна.“

Парагвай

Избраният президент на Парагвай Сантяго Пеня каза: „Ние отхвърляме и осъждаме убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио.

„Ние сме до братската нация на Еквадор в този труден момент.“

Чили

Правителството на Чили изрази „категоричното си осъждане и дълбоко отхвърляне на убийството“, като изрази съболезнования на семейството на кандидата, както и на правителството на Еквадор и гражданите на страната.

„Този ​​неоправдан факт ни напомня за значението на укрепването на демократичното съжителство и диалога като средство за борба с нетолерантността и насилието“, каза правителството.

Бразилия

„Като изразява увереност, че отговорните за този ужасен акт ще бъдат идентифицирани и изправени пред правосъдието, бразилското правителство изразява своите сърдечни съболезнования на семейството на кандидат-президента и на правителството и народа на Еквадор“, каза бразилското министерство на външните работи .

Хондурас

„Остро осъждаме убийството на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио“, каза президентът на Хондурас Ксиомара Кастро. „Победата над организираната престъпност е мандат на нашите демокрации. Нашата солидарност с народа на Еквадор.“

Колумбия

Колумбийското правителство заяви, че се доверява „в силата на институциите на братската република Еквадор да изяснят фактите и да накажат отговорните“.

„Правителството отхвърля този акт, който е атака срещу лидерите, народа и демокрацията на съседната страна.“


Испания

Испанското правителство заяви, че „съжалява и осъжда“ убийството на Вилависенсио и подкрепи Еквадор в неговото разследване.

„Правителството на Испания подкрепя изборния процес в Еквадор, неговата демокрация и властите на тази страна, така че тази трагична смърт да бъде разследвана и виновните да бъдат изправени пред правосъдието“, се казва в съобщението.

Китай

„Китай осъжда нападението и изразява съболезнования за убийството на Вилависенсио“, се казва в изявление на китайското министерство на външните работи. „Китай се надява, че правителството на Еквадор и съответните партии ще поддържат стабилността на ситуацията и предстоящите общи избори ще бъдат безопасни, стабилни и гладки.“

Франция

„Убийството на г-н Фернандо Вилависенсио … е варварски акт и атака срещу демокрацията, която ние осъждаме най-категорично“, заяви френското министерство на Европа и външните работи.

Европейски съюз

„Ужасени сме от трагичното нападение“, каза посланикът на Европейския съюз в Еквадор Шарл-Мишел Гертс, добавяйки, че блокът е изразил „пълната си подкрепа … за сигурността и мирните избори в страната“.

„Насилието не може да победи. Демокрацията може“, каза той.

Организация на американските щати

Мисията за наблюдение на изборите на Организацията на американските щати призова властите да проведат „задълбочено и цялостно разследване“.

Той също призова всички политически кандидати в Еквадор да засилят мерките си за сигурност. „Сигурността на кандидатите е от основно значение за поддържане на доверието в демократичната система и за гарантиране, че гласовете на всички граждани могат да бъдат чути свободно и без страх.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР