Как следва да се издаде болничен лист за временна неработоспособност

...
Как следва да се издаде болничен лист за временна неработоспособност
Коментари Харесай

Получаваме ли болничен лист за гледането на болен роднина?

Как следва да се издаде болничен лист за краткотрайна нетрудоспособност при болнично лекуване, както и в случаите, в които се постанова лечението да продължи у дома?

Болничен лист за лекуване в клиника се издава наложително от деня на постъпването в лечебното заведение за болнична помощ, без значение дали преди този момент обезпечения има публикуван различен болничен лист.

Болничен лист за цялото време на лекуване се издава еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина.

В случаите, в които след болничното лекуване обезпечения се нуждае и от домашно лекуване, при изписването му от лечебното заведение се издава един болничен лист от ЛКК, в който се включват дните за болничното лекуване, в това число денят на изписването, както и не повече от 30 календарни дни за домашно лекуване.

Болничният лист се издава в деня на изписването от лечебното заведение за болнична помощ. Болничният лист се отразява в историята на болестта, в медицинския протокол на ЛКК и в епикризата, като се обосновава нуждата от отпуск за домашно лекуване.

Издава ли се болничен лист за краткотрайна нетрудоспособност на пациент, на който ТЕЛК/НЕЛК е определила 50 и над 50% трайно понижена продуктивност?

Съгласно чл.12, т.6 от Наредбата за здравната експертиза не се издава болничен лист за краткотрайна нетрудоспособност за заболяване, за което ТЕЛК или НЕЛК е определила 50 и над 50 на 100 трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане.

Изключения се позволяват, когато са налице справедливи данни за обостряне на болестта, както и при интервенции, свързани с лекуването на хронично заболяване, при които е установена краткотрайна нетрудоспособност.

При издаване на болничен лист належащо ли е регистриране на записка и при кои случаи тя е наложителна?

На ред „ Бележки “ на болничния лист се вписват разнообразни условия, нужни за доизясняване на някои данни, свързани с условията на Наредбата за здравната експертиза и Наредбата за трудоустрояване.

В Наредбата за здравната експертиза в чл.8, ал.1; чл.9, ал.4; чл.11, ал.4; чл.15, ал.2; чл.22; чл.40, ал.1 са регламентирани някои от случаите, в които е наложително да се впише нужната записка.

Бележките по тези и други зараждащи в практиката случаи са посочени в напътствията за попълване на болничния лист към Наредбата за реда за показване в Националния застрахователен институт на данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им.

Каква записка би трябвало да се попълня при издаване на болничен лист за гледане на болно дете до 18-годишна възраст?

При издаване на болничен лист за придружаване и гледане на дете до 18-годишна възраст, според от съответния случай, при нужда от номенклатурата на бележките, които са посочени в напътствията за попълване на болничния лист към Наредбата за реда за показване в Националния застрахователен институт на данните от издадените болнични листове и решенията по обжалването им, се избира съответната записка:

• при издаване на болничен лист от лечебно заведение за извънболнична помощ за придружаване и гледане на дете до 18-годишна възраст на ред „ Бележки “ се попълня „ Гледане на болен член от фамилията вкъщи “;

• при издаване на болничен лист за придружаване и гледане на дете до 18-годишна възраст в лечебно заведение за болнична помощ на реда „ Бележки “ наложително се попълня „ Гледане на болен член от фамилията в лечебно заведение за болнична помощ по умозаключение на ръководителя на лечебното заведение “;

• при издаване на болничен лист за придружаване на дете до 3-годишна възраст в лечебно заведение за болнична помощ, на ред „ Бележки “ се попълня „ Гледане на болно дете до 3-годишна възраст в лечебно заведение за болнична помощ “;

• при издаване на болничен лист за придружаване и гледане на дете до 18-годишна възраст, заради заразна болест или карантина на детето, на ред „ Бележки “ се попълня „ За гледане на дете под карантина “;

• при издаване на болничен лист за придружаване и гледане на дете до 18-годишна възраст за проучване се вписва записка – „ За придружаване на член от фамилията за консултация и проучване “.

Каква записка би трябвало да се попълня при издаване на болничен лист за гледане на болен над 18-годишна възраст?

При издаването на болничен лист за придружаване и гледане на болен над 18-годишна възраст, според от съответния случай, се попълня една от следните бележки:

• при издаване на болничен лист за придружаване и гледане на болен над 18-годишна възраст в лечебно заведение за болнична помощ, на ред „ Бележки “ наложително се попълня „ Гледане на болен член от фамилията в лечебно заведение за болнична помощ по умозаключение на ръководителя на лечебното заведение “;

• при издаване на болничен лист за придружаване и гледане на болен над 18-годишна възраст вкъщи, на ред „ Бележки “ се попълня „ Гледане на болен член от фамилията вкъщи “;

• при издаване на болничен лист за придружаване на болен над 18-годишна възраст, публикуван за осъществяване на изследване/консултация, нужната записка е „ За придружаване на член от фамилията за консултация и проучване “.

В кои случаи при издаване на болничен лист се вписват бележките “За гледане на дете” и “За гледане на дете по чл.167 от КТ”?

В случаите на тежко заболяване или гибел на майката на детето, настъпили в интервала на остатъка от раждането до 135-я ден, на придружителя (баща, баба, дядо или настойник), който ще употребява отпуск по чл.167 от Кодекса на труда (КТ), се издава и болничен лист. На ред „ Бележки “ в болничния лист наложително се вписва записка с текст „ За гледане на дете по чл.167 от КТ”.

Може ли на снаха да се издаде болничен лист за гледане на болна свекърва като за родствена връзка на ред “Бележки” се впише “Лице по реда на чл.26, ал.1 от ЗЗД”?

Неправилно е да се издават болнични листове за гледане на лица над 18-годишна възраст, които не са членове на фамилията на обезпечения, като за родствена връзка се попълня „ Лице по реда на чл.26, ал.1 от ЗЗД”.

Тази родствена връзка е характерна и се отнася единствено за случаите, в които болничният лист се издава за гледане на дете, настанено при близки, родственици или приемно семейство, по реда на чл.26 от Закона за протекция на детето.

По смисъла на определението, обещано в чл.45, ал.4 от Кодекса за обществено обезпечаване по отношение на право на парично обезщетение, за членове на фамилията на обезпечения се смятат неговите възходящи (баща, майка, баба, дядо) и низходящи (деца, внуци, правнуци) по права линия, брачният партньор и брачната половинка. Свекървата не е родственик по възходяща или низходяща права линия на снахата, заради което тя няма право на болничен лист за нейното гледане.

Как се издават болничните листове за бременност и раждане?

Издаването на болничните листове за бременност и раждане е уредено в чл.26 ÷ 30 от Наредбата за здравната експертиза (НМЕ).

Отпускът заради бременност и раждане е в размер 135 календарни дни за всяко дете и се разпределя в 3 болнични листа, както следва:

1. за 45 календарни дни преди раждането. Началото на отпуска за бременност се дефинира от хипотетичната съгласно медицинските критерии дата на раждането и болничният се издава за 45 дни преди тази дата от съответния доктор, който реализира наблюдението на бременната. В болничния лист наложително се вписва терминът на раждането;

2. за 42 календарни дни директно от раждането - от лекаря, който го е водил. Ако раждането е станало без здравно наблюдаване - от персоналния доктор на родилката;

3. за 48 календарни дни (продължение на предходния болничен лист) – от персоналния доктор на детето или на родилката. В случаите, когато детето по медицински индикации е оставено за гледане в болнично лечебно заведение – болничният лист се издава от ЛКК на АГ-отделението на болничното лечебно заведение, където се гледа болното дете.

Когато детето почине, обещано е за осиновяване или е настанено в детско заведение на цялостна държавна прехрана, преди приключването на 42 дни от раждането му, този болничен лист не се издава.

На съображение член 26, ал.3 от Наредба за медицинската експертиза, през време на отпуска по бременност и раждане не се издава болничен лист по други аргументи.

източник: zdrave.to
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР