Как ще се разпределя излишъкът в Националвата здравноосигурителна каса (НЗОК),

...
Как ще се разпределя излишъкът в Националвата здравноосигурителна каса (НЗОК),
Коментари Харесай

Ще потънат ли между 80 и 100 млн. лева пари за здраве в бюджета? Пенка Георгиева пред ФАКТИ

Как ще се разпределя остатъкът в Националвата здравноосигурителна каса (НЗОК), както и какъв ще бъде бюджетът за здраве при започване на 2023-а, в случай че служебният кабинет не внесе държавен бюджет. Пред ФАКТИ приказва Пенка Георгиева от Пациентски организации “Заедно с теб ”.

- Г-жо Георгиева, в последните дни на съвещанията на Здравната комисия в Народното събрание много развълнувано се разяснява по какъв начин ще бъде разходен остатъкът на НЗОК. Има ли някакво единодушие вече…
- Ние, от Пациентски организации “Заедно с теб ”, изрично настояваме НЗОК да предложи транспарантно систематизиране по авансово съгласувана Методика на запаса в размер на 171 милиона лв. и това да бъде направено взаимно с Българския лекарски съюз (БЛС). Смятаме, че шефът на НЗОК - проф. Петко Салчев, еднолично и скрито взема решение по какъв начин да бъдат изразходвани средствата от здравните ни вноски и по тази причина се причисляваме към настояването на БЛС за оставка му. Принципът на систематизиране е примерно ¼ да отидат за лекарствени препарати, ¾ за медицински действия - клинични пътеки, посоки, профилирана помощ и така нататък

- А какъв брой са средствата, които са повече?
- Достатъчно доста. Тези средства са на здравноосигурените жители и би трябвало да отидат за заплащания на действия, а не в края на годината да бъдат прибрани в общия държавен бюджет.

Според наши специалисти това са сред 80 и 100 милиона лв..

Но е значимо тези пари да бъдат усвоени в границите на тази година. Ако влязат в общия държавен бюджет, няма по какъв начин да бъдат употребявани за опазване на здравето. А по Закон те са от здравни вноски и могат да се употребяват единствено за медицински действия.

- Защо да се вземат в държавния бюджет…
- Такива разпореждания има, че може да се вкарат в бюджета. В общественото пространство се разясняват опити за прикриване на средства от здравни вноски, които са предопределени и принадлежат на българските пациенти и медицински експерти. Възмутени сме от метода на ръководство на НЗОК и от метода на систематизиране на средствата за опазване на здравето. Считаме, че проф. Салчев основава напрежение в системата, която така и така се задъхва от неналичието на промени. Според него надсъбраните вноски са към 20 млн. лв., само че това не е по този начин. И от БЛС споделят, че са сред 80 и 100 млн. лв.. Просто си желаеме парите.

Включително тази пари могат да се употребяват и за предплатени заплащания за януари 2023-а.

Не сме съгласни с едноличното решение от страна на Надзорния съвет на НЗОК за разпределянето на упования излишък от средствата за 2022 година, тъй като това е престъпление. УС на БЛС и Народно събрание на НЗОК би трябвало дружно да решат по какъв начин да бъдат разпределени тези средства по авансово контрактувана методика. Призоваваме управлението на НЗОК за съблюдаване на законността в системата на опазването на здравето. Прозрачността и вярното систематизиране на нашите средства са отбрана на нашите права, тъй като единствено добре заплатените медицински експерти биха ни лекували добре с действително реимбурсирани законно открити лекарствени средства.

- При състояние, че служебният кабинет не счита да внесе бюджет, заплащанията за здраве през януари ще са…
- Миналата седмица в четвъртък депутатите в Здравната комисия в Народното събрание гласоподаваха бюджета за януари 2023 година да е както е бил за януари 2022-а. Така бюджетът може да се движи до март месец. Дотогава или служебното, или постоянно държавно управление би трябвало да внесе бюджет, в който към този момент да са заложени всички параметри по пера.

Удълженият бюджет не може да продължава постоянно, тъй че отлагането също не е доста добра алтернатива.

БЛС съюз желае тези пари да се разпределят по избрана методика, а НЗОК не желаят. Тази седмица още веднъж ще има значимо събиране в Здравната комисия в Народното събрание. На сбирката се чака да участват от БЛС, от Зъболекарския съюз, проф. Салчев от НЗОК и други Дано да се реализира някакво единодушие. БЛС обаче не считат, че с това управление на НЗОК, в лицето на проф. Салчев, има смисъл да се водят диалози, тъй че ще забележим какво ще стане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР