Как се живее с възпалена жлъчка повдига много въпроси. Преди

...
Как се живее с възпалена жлъчка повдига много въпроси. Преди
Коментари Харесай

Хранене при възпалена жлъчка

Как се живее с възпалена жлъчка повдига доста въпроси. Преди всичко изниква спецификата на храненето. Храната може както да разболява, по този начин и да лекува. Студеното да вземем за пример е причина за конвулсия на пилора на стомаха, който рефлективно се предава на жлъчните пътища. Пикантните, солените и мазните храни ускорява този конвулсия, като болежка в дясното подбедрие.

Значителна част от храната се задържа дълготрайно време в стомаха, като по този метод се удължава секрецията и отделянето на жлъчка в червата.

Съветваме ви да консумирате повече нетлъсто месо. Добър вид е вареното или приготвено на пара. Препоръчват се варените зеленчуци, извара и другите каши. Противопоказни са мазните храни, пушените меса и сирена, кексове и кифли. Да се заобикалят даже дребните количества алкохолни питиета, включително и бира, и сухото вино.

При храненето при възпалена жлъчка са позволени са прясното обезмаслено краве мляко, диетичната извара, добре обезмасленото краве сирене, прясно подквасено мляко, айран, таратор, само че без чесън. Строго неразрешени са тлъстите и пикантни сирена, пушене и топени сирена, сирене „ Крема ”, овче сирене и кисело мляко.

От месните артикули са разрешени дресиран заек, телешко, нежно говеждо, агнешко, само че варено, печено на фурна или на скара, пиле или нетлъста млада кокошка. Непрепоръчителни са животинските черва, джоланите, всички консервирани меса, салами, тлъсти, пържени храни и ястия, пача, пушени гърди, сланина, месни бульони и дивеч.

 Печеното пиле е позволено при възпалена жлъчка

В менюто при възпалена жлъчка може да включите нетлъсти речни риби – мряна, клен, млад шаран, бяла риба, пъстърва, щука, червеноперка – варени или печени на скара. Да не се употребяват тлъстите океански риби – сом, моруна, змиорка, паламуд, хайвер, чироз, рибни пастети, мариновани и пушени, осолени риби.

От яйчните артикули яжте яйчен белтък и снежни топки, а ограничете жълтъка, майонеза, гъшите и патешки яйца.

От зеленчуците можете да употребявате всички, с изключение на спанак, киселец, лапад, патладжани и туршии. Не прекалявайте с вареното зеле, праз лука, варива от боб и леща.

От плодовете са позволени съвсем всички добре узрели плодове, сушени ябълки и круши, сокове, нектари и компоти. Забранени са фурми, смокини, сини сливи, орехи, бадеми, фъстъци и семки. Ограничете приема на касис, къпини, боровинки, френско грозде, стафиди, сушени кайсии и цитрусови плодове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР