Как е започнало подреждането на Слънчевата система, каквато я познаваме

...
Как е започнало подреждането на Слънчевата система, каквато я познаваме
Коментари Харесай

Вече е ясно коя е най-старата планета в Слънчевата система

Как е почнало подреждането на Слънчевата система, каквато я познаваме през днешния ден, е въпрос, който интересува учените от епохи. Вече част от мистерията е разгадана, откакто се разбра коя от планетите е най-древна.

Нови изследваният на астероиди към Юпитер потвърдиха, че газовият колос е най-старата от планетите в Слънчевата система. Възрастта ѝ е 4.5 милиарда години, а учените допускаха, че е доста по-млада.

Според предходни проучвания на планетата се предполагаше, че тя е една от най-скоро образувалите се, написа Дейли мейл.

Туй като мъчно може да вземем проби от Юпитер, по този начин както от Земята, Луната или Марс, е мъчно да определим възрастта на най-голямата планета в Слънчевата система, споделя лекар Томас Крюйер от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор от Калифорния.

За изследването са били употребявани изотопни подписи от стоманени астероиди, които идвали от Юпитер.

По тях учените са открили, че метеоритите са формирани от два генетични разнообразни резервоара на газ и прахуляк. Те са съществували и по едно и също време и поотделно към 4 милиарда години след образуването на Слънчевата система.

 Слънчева система

Тази двойнственост при изотопите се изяснява с възрастта на Юпитер. Смята се, че при оформянето на планетата в пространството към нея се е отделил звезден прахуляк, което изяснява съществуването на втори контейнер при изотопите на метеоритите.

Според учените това дава пояснение и за какво в Слънчевата система няма планети с по-висока маса от земната.

Ядрото на Юпитер е нараствало постепенно – към 20 земни маси за 1 милион години. А до образуването си е стигнал 50 земни маси. След това ядрото е почнало да притегля материал, трансформирайки обекта в най-голямата планета, която познаваме през днешния ден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР