Как да отговори Европа на неприятелското отношение на САЩ, коментира

...
Как да отговори Европа на неприятелското отношение на САЩ, коментира
Коментари Харесай

Как Европа да отговори на неприятелското отношение на САЩ?

Как да отговори Европа на неприятелското отношение на Съединени американски щати, разяснява английският вестник The Guardian в материал, показан без редакторска интервенция от организация Фокус.
През април 1917 година, връщайки се от заточение, с цел да поеме управлението на Руската гражданска война, Владимир Ленин се качи на ферибот от Швеция до Сасниц, дребен град в Североизточна Германия, ситуиран на брега на Балтийско море, и по-късно се качи с трен до гара Финландия в Петроград, който по-късно става Ленинград, а през днешния ден се назовава Санкт Петербург. В този исторически подтекст епизодът в Сасниц се оказа краткотраен и нищожен. Но с помощта на тромавите другари на Доналд Тръмп, този град още веднъж е в светлината на прожекторите.
 Умишлено ли Съединени американски щати се пробват да предизвикат военна рецесия с Русия? Умишлено ли Съединени американски щати се пробват да предизвикат военна рецесия с Русия?
Опасният конфликт на военна техника сред Русия и Съединени американски щати, станал в североизточната част на Сирия на 24 август, акцентира какъв брой несигурни...
Трима републикански сенатори - Тед Крус, Том Котън и Рон Джонсън - заплашват да стоварят извънредно наказване на Сасниц, неговите управници и поданици, които изкарват прехраната си в пристанището на града. За благополучие, тези три марионетки на Тръмп наподобява не са наясно с ролята, която Сасниц изигра в изкачването на болшевишкия водач на власт в Русия. Техните изказвания касаят актуалните връзки сред Европа и Русия и газопровода „ Северен поток 2 “, чието създаване е съвсем приключено.
В своето извънредно надменно писмо, направено през август, тези сенатори обявиха, че газопроводът " Северен поток 2 ", който ще придвижва съветски газ до Европа през Германия, съставлява " сериозна опасност " за сигурността на Съединени американски щати. Ако градът Сасниц не приключи неотложно присъединяване си в този план, той ще бъде изправен пред „ смазващи правни и стопански наказания “, които могат да се окажат „ съдбовни “ за стопанската система на района. За фирмите, акционерите и чиновниците в този град ще бъдат подхванати ограничения за заледяване на сметки и налагане на забрани за визи, сходни на тези, които засягат Северна Корея и Иран.
Съединени американски щати от дълго време се опълчват на построяването на „ Северен поток 2 “, потвърждавайки, че тръбопроводът ще усили зависимостта на Европа от Русия. Берлин от дълго време отхвърля тези изказвания, настоявайки, че единствено той може да дефинира своята национална политика в съдействие с Европейския съюз. Намесата на Крус и неговите арогантни другари обаче трансформира въпроса в следващата остра борба сред Съединени американски щати и Европа.
Реакцията в Сасниц и отвън него беше предстоящо бурна. Американците незабавно бяха упрекнати, че се отнасят към Германия повече като към зложелател или колония, в сравнение с като към съдружник. Германският външен министър Хайко Маас съобщи, че това държание отразява фундаментално " пренебрежение " към европейските права и суверенитет. Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел изрази " дълбока угриженост, че Съединени американски щати от ден на ден употребяват наказания или закани за налагане на наказания против европейските компании и ползи ".
Връзката на немския канцлер Ангела Меркел с Тръмп към този момент е извънредно хладна, резултат от голям брой обиди от страна на американския президент, както и от скорошното му много необичайно решение за понижаване на броя на американските войски в Германия, което е основен детайл на защитата на НАТО против Русия. Сега нова свада може да провокира следващия прилив на неодобрение поради тарифните войни на Тръмп, настойчивото му отказване на казуса с изменението на климата и опитите му да разцепи Европейския съюз, като притегли консервативни източноевропейски страни на своя страна.
 Предупреждение: Дезинфектанти се продават в рискови опаковки Предупреждение: Дезинфектанти се продават в рискови опаковки
Американската администрация за храните и медикаментите (FDA) предизвести потребителите на продуктите за стерилизация на ръцете, че някои от...
Нарастващата податливост на Америка към тормоз и заплашване на остарели другари още веднъж се появи в открития конфликт за Иран предходната седмица. Вторичните наказания, наложени от Съединени американски щати, навредиха на европейските компании, търгуващи с Техеран, само че занапред ще принуждават Германия, Франция и Обединеното кралство да се откажат от иранската нуклеарна договорка през 2015 година, от която Тръмп се пробва да се отърве. Така че, когато Съединени американски щати се пробваха да наложат още веднъж наказания на Иран в Организация на обединените нации, тази самодейност бе посрещната с всеобща опозиция.
Американският държавен секретар Майк Помпео отговори по присъщ за Тръмп метод. Европа " застана на страната на аятолаха ", сподели той. Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Кели Крафт направи също толкоз нападателни мнения, обвинявайки най-лоялните съдружници на Америка в „ присъединението към терористичната акция “ на Техеран. Фактът, че политиката към Иран на Тръмп прави противоположното, тласкат Близкия изток към война, а Иран към приемане на нуклеарно оръжие, наподобява няма значение.
Нека в този момент помислим за униженията върху Доминик Рааб, английският външен министър. Рааб беше в Ерусалим предходната седмица, където той самоуверено се опита да сложи още веднъж въпроса за двудържавно решение на спора сред Израел и Палестина, откакто Тръмп и израелският министър председател Бенямин Нетаняху се постараха да „ забутат “ тематиката в забвение. Но в отговор на напъните му, Рааб получи обществено обвиняване от Нетаняху и неговите министри - за Иран. Беше жестоко и неуважително. За страдание грубото им държание е отражение на намаляващото въздействие на Англия на интернационалната сцена.
Двустранното решение на близкоизточния спор още една забележителна област на противоречие сред Съединени американски щати и Европа. Но разногласия пораждат и по други основни въпроси. Въпреки желанието си да " спасят " Европа от руснаците (и да продадат на Европа безценен американски газ от родния щат Тексас на сенатор Крус), приятелите на Тръмп демонстрират обезкуражаваща липса на интерес към тежкото състояние на съветския опозиционен водач Алексей Навални, който неотдавна беше токсичен.
Независимо дали става въпрос за споровете в Украйна, Сирия, Либия или даже митингите в Беларус, Тръмп работи интензивно, с цел да не разстрои президента Владимир Путин, който наподобява го държи на кука. Тези значими въпроси засягат директно сигурността, просперитета и правилата на Европа, само че Америка на Тръмп рядко демонстрира взаимност - постоянно тъкмо противоположното.
 Последните минути на Борисов отмерва политическият часовник, счита доцент Вацев Последните минути на Борисов отмерва политическият часовник, счита доцент Вацев
Борисов с никакви курбани, жертви или рокади не би могъл да мине във все по-стесняващия се процеп сред американския и съветския интерес....
Какво да вършим? Европейските водачи могат да се надяват, че Джо Байдън ще завоюва през ноември. Но какво ще стане, в случай че Тръмп завоюва още веднъж? Европа ще би трябвало да се сблъска с нови наказания, още една демонстрация на егоистична нелепост и неучтивост. Тя ще би трябвало да се изправи против втори мандат на американски президент, неприятелски към Германия, с пренебрежение към Европа като цяло и некадърен да управлява разрушителните си инстинкти. НАТО и трансатлантическият съюз може най-сетне да се разпаднат под този напън.
Дори в случай че това може да се избегне, вероятността за подобен призрачен сън е мощен мотив в интерес на укрепването на единната система за сигурност на Европа, на нейния боен и софтуерен капацитет, както и на нейните принадлежности за отбрана против стопански и финансови изнудвания в духа на Сасниц. Френският президент Еманюел Макрон приканва за по-тясна интеграция в границите на Европейския съюз, само че Меркел и други водачи са внимателни към този момент. И въпреки всичко, както неотдавна уточни София Беш от Центъра за европейски промени, Европа би трябвало да бъде в положение да отбрани своите геополитически ползи.
Наречете го стратегическа автономност. Или просто оцеляване. В свят, в който някогашни близки другари внезапно се причисляват към редиците на хищници, меката мощ може просто да не е задоволителна.
Европа няма да може да постави завършек на жестокостите на огромните международни играчи, в случай че не се трансформира в подобен състезател. Европейците би трябвало да се държат дружно. Огромна покруса е, че Англия избра този миг да се отдели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР