Как би изглеждала една шестлентова магистрала, ако бъде заменена от

...
Как би изглеждала една шестлентова магистрала, ако бъде заменена от
Коментари Харесай

Може ли изкуственият интелект да проектира градската среда?

Как би изглеждала една шестлентова автомагистрала, в случай че бъде сменена от алея, оградена с дървета и тревни площи?

Компютърните логаритми към този момент могат елементарно да показват сходни неща.

Един от образците е логаритъмът DALL-E, основан от лабораторията в Сан Франциско на компанията за изкуствен интелект OpenAI. Софтуерът генерира фотореалистични изображения въз основа на текстово изложение. Можете също да изпратите фотография и да помолите AI да размени съответна област от нея с каквото си пожелаете, написа Bloomberg.

През юли художникът Зак Кац зареди втората версия на AI системата, наречена DALL-E 2, с изображение от Гугъл Street View на блока, в който живее в Бруклин, Ню Йорк.

Той избрал тротоара и паркираните коли като детайли за унищожаване и по-късно написал по какъв начин би желал да бъдат сменени – с „ изумително красива калдъръмена европейска пешеходна алея, с богато декориран каменен шадраван и играещи деца.”

В рамките на няколко секунди DALL-E му дал мнението си за проектирането, което, съгласно експерта, изглеждало ужасно.

Технологията, която работи на правилото на невронните мрежи и машинното образование, може да трансформира текст в характерности и да покаже по какъв начин тези функционалности могат да се свържат една с друга, с помощта на голямо количество данни под формата на фотоси и описания.

Първата версия на DALL-E, чието название е игра на думи с името на сюрреалистичния художник Салвадор Дали и робота на Pixar WALL-E, се появи през януари 2021 година А от януари 2022 година OpenAI последователно отвори достъпа до втората версия за художници, публицисти и представители на академичната общественост.

Изображенията, генерирани от изкуствения разсъдък, циркулират в обществените мрежи и макар че от време на време наподобяват много необичайно, те са поразително реалистични. Потребителите могат да вкарват текстови поръчки и да изискват съответни архитектурни и художествени стилове, да вземем за пример „ в стила на Марк Ротко “.

Те също могат да вкарат и разнообразни детайлности, които биха желали да бъдат включени в резултата.

Kalākaua Ave (Honolulu, Hawaii) pic.twitter.com/D6EstzHqx9
— AI-generated street transformations (@betterstreetsai) August 3, 2022
„ Мисля, че това, което програмата дава като резултат, е в действителност готино. Бях изумен от трансформиращия ѝ капацитет да оказва помощ на хората да си показват по-добри градове за живеене “, споделя Кац.

На 20 юли той основава акаунт в Twitter и стартира да разгласява градоустройствените си творения. В момента той има насъбрани стотици поръчки, идващи от целия ​​свят - от Тайланд до Канада, които го молят да препроектира улици с AI.

„ Визуализирането на нещата е най-мощният метод за влияние върху смяната. Преди правенето на 3D модели на улици струваше стотици, а от време на време и хиляди долари и отнемаше дни или седмици “, спомня си Кац.

Той изискал от DALL-E да преработи и US-19 в Ню Порт Ричи, Флорида, който неотдавна беше наименуван „ най-смъртоносния път в Америка за пешеходците ". Кац изискал да види „ огромен бул. в стила на Шанз Елизе с велосипедни алеи от двете страни, съвременен трамвай в европейски жанр и жилищни здания със смесено предопределение “ Резултатът бил много безапелационен.

US-19, "the deadliest road in America " (New Port Richey, Florida) pic.twitter.com/dZRsaALn83
— AI-generated street transformations (@betterstreetsai) July 27, 2022
„ Любимото ми изображение е Stuart Road в родния ми град Херндън, Вирджиния. Това е едно от най-непретенциозните на страницата - безусловно просто прибавя тротоари ", споделя още художникът. Родителите му живеят там от близо три десетилетия и постоянно са се оплаквали от неналичието на тротоари.

E High Street (Charlottesville, Virginia) pic.twitter.com/mppf1zHsus
— AI-generated street transformations (@betterstreetsai) August 3, 2022
Генерираните от изкуствения разсъдък изображения в никакъв случаи не са съвършени. Поради неналичието на многообразие в данните за образование, резултатите могат да не са изключително обективни от позиция на обществената интеграция.

Те, да вземем за пример, не включват доста дами и цветнокожи. Някои специалисти се тормозят от фотореализма на продукцията с аргумента, че тя може да се употребява за разпространяване на погрешна информация, размивайки границата сред небивалица и действителност.

Кац се надява, че работата му може да въодушеви както деятелите, по този начин и политиците и да провокира смяна на локално равнище. Междувременно, той продължава да преглежда насъбраните поръчки.

„ Най-невероятната част е противоположната връзка от хора, които в никакъв случай не съм очаквал да се включат. Един доста незабравим образец е кметът на Шебойган, Уисконсин. Той ми писа в Twitter и ме помоли да преоформя някои улици в родния му град ", споделя художникът.

По думите му хората с действителна власт за взимане на решения са повлияни и въодушевени от тези облици, което е доста окуражаващ сигнал за бъдещето на смяната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР