Кафето е любима вкусна и ароматна напитка, с която ежедневно

...
Кафето е любима вкусна и ароматна напитка, с която ежедневно
Коментари Харесай

Може ли кафето да повиши метаболизма ни?

Кафето е обичана вкусна и ароматна напитка, с която всекидневно се разсънват милиони хора по света. То съдържа кофеин, който е най-често употребяваното психоактивно вещество.

Кофеинът е част от състава на множеството добавки за изгаряне на мазнини, които се оферират в комерсиалната мрежа в днешно време. Това се дължи на обстоятелството, че той провокира активизирането на мазнините от мастните тъкани и подтиква метаболизма.

Но в действителност ли кафето оказва помощ в отслабването? Тази публикация ще ражгледаме няколко забавни обстоятелства, свързани с него.

1. Кафето съдържа стимуланти – кофеин, теобромин, теофилин, хлорогенна киселина.

Най-важният от тях е кофеинът, който е доста мощен и е изследван задълбочено. Той работи блокирайки инхибиторен невротрансмитер, наименуван аденозин. Като блокира аденозина, кофеинът форсира изстрелването на неврони и освобождението на невротрансмитери като допамин и норепинефрин, които ни зареждат с сила и ни карат да се усещаме витални и бодри. Така кафето ни оказва помощ да останем дейни, като притъпява възприятието на отмалялост.

2. Кафето може да помогне за активизиране на мазнини от мастните тъкани

Кофеинът покачва равнищата на хормона епинефрин в кръвта и подтиква нервната система, която изпраща директни сигнали към мастните кафези, като им споделя да разграждат мазнините. Епинефринът, прочут още като адреналин, пътува през кръвта до мастните тъкани, провокирайки ги да разграждат мазнините и да ги освобождават в кръвта.

Разбира се, освобождението на мастни киселини в кръвта единствено по себе си не оказва помощ за загуба на мазнини, в случай че не изгаряме повече калории, в сравнение с консумираме посредством приема на храна. Това положение е известно като негативен енергиен баланс.

 кафе

Можем да реализираме негативен енергиен баланс или като ядем по-малко или като упражняваме повече.

3. Кафето може да усили скоростта на метаболизма

Скоростта, с която изгаряме калории неподвижен, се назовава метаболизъм неподвижен (RMR). Колкото по-висока е нашата метаболитна скорост, толкоз по-лесно е да отслабнем и да не наддаваме тегло, без значение какъв брой ядем.

Проучванията демонстрират, че кофеинът може да усили RMR с 3–11%, като по-големите дози имат по-голям резултат. В множеството случаи повишението на метаболизма се свързва с увеличение на изгарянето на мазнини. За страдание резултатът е по-слабо изразен при по-възрастни хора и хора страдащи от затлъстяване.

4. Ефекти на кафето при дълготрайна консумация

За прочут интервал от време приемът на кофеин може да форсира метаболизма и да усили изгарянето на мазнини, само че последователно организмът развива приемливост към резултатите на кофеина, привиква към него и с течение на времето той губи действието си.

Поради тази причина пиенето на кафе или други питиета съдържащи кофеин може да бъде неефективна тактика за намаляване в дълготраен проект. Въпреки това кафето може да притъпи апетита и да ни помогне да ядем по-малко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР