Качественият сън е изключително важен за доброто и пълноценно здраве

...
Качественият сън е изключително важен за доброто и пълноценно здраве
Коментари Харесай

Ето как може да изчислите перфектното време за събуждане

Качественият сън е извънредно значим за положителното и пълноценно здраве на организма, за визията и мозъка ни. Така се зареждаме, съумяваме да сме по-концентрирани и да вършим дилемите си отговорно. Как да си осигурите добър сън обаче? – Отговорът е един – с подобаваща рутина за заспиване и пробуждане. Така организмът ще свикне, вие ще се наспивате и ще прекарвате дните си пълноценно.

За началото решете към какъв брой часа ще ставате заран. Според проучвания не е значимо дали се събуждате прекомерно рано или прекомерно късно. Важно е да го вършиме постоянно. Ключът към наспиването е в постоянството. Можете да бъдете свежи и в 8 сутринта и в 11 на обяд. За да привикне организмът ви към този час, би трябвало да го вършиме най-малко седмица. Тоест – да изградите своята рутина на пробуждане.

След това решете какъв брой часа сън е належащо на тялото и мозъка ви, с цел да се чувствате бодри и цялостни с сила. Времето, което определяте за належащо за сън, се трансформира съгласно възрастта. Децата имат потребност от повече часове, до момента в който възрастните – от 7-9 часа сън. Обърнете внимание какъв брой време спите, когато се чувствате бодри и свежи заран. Вслушайте се в тялото си, то няма да ви излъже.

Време е да установите и часа на лягане, който би трябвало е като този за ставане – да се извършва регулярно. За задачата ще ви помогне по-горната точка. Щом сте разбрали какъв брой часа сън ви е нужен, изчислете в какъв брой часа би трябвало да си легнете. Според времето за пробуждане и нужното количество сън определете в какъв брой би трябвало да се приготвите за сън. Например, в случай че ви се постанова да ставате в 8 часа и сте решили, че се нуждаете от 8 часа сън, ще би трябвало да си лягате в 00:00 часа. Това ще бъде вашата рутина.

Не си мислете, че с цел да бъдете бодри и цялостни с сила, би трябвало да си легнете прекомерно рано. Изследванията сочат, че това не зависи от часа, а от съблюдаване на режима. Ако се придържате към него, можете да сте енергични, даже в случай че сте си легнали по-късно. Съчетайте и помислете за режима си, в случай че той се разграничава през делничните дни и уикенда. Съществената разлика може да повлияе отрицателно на здравето ви.

Важно е по време на сън да си осигурите първокласен среда – надалеч от шумове, изключен телефон, надалеч от светлини. Хубаво е да не се взирате в екрана на компютъра или тв приемника малко преди сън, тъй като това ще възбуди нервната система и ще заспите мъчно. Важно е и да не си лягате с цялостен корем. Погрижете се за пълноценния си сън, с цел да бъдете здрави.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР