Кабул. Терористичното движение Талибан“ ще обяви името на новия афганистански

...
Кабул. Терористичното движение Талибан“ ще обяви името на новия афганистански
Коментари Харесай

„Коммерсанть“: Лидерът на талибаните ще оглави правителството на Афганистан

Кабул. Терористичното придвижване „ Талибан “ ще разгласи името на новия афганистански министър председател през идващите дни. Тази позиция може да бъде заета от водача на талибаните Хайбатула Ахундзада, разкри Анамула Самангани, член на комисията на придвижването по просвета, написа съветското издание „ Коммерсанть “ .

„ Той (Ахундзада) ще бъде водач на държавното управление, не би трябвало да има подозрение в това “, сподели Самангани, представен от телевизионния канал ToloNews.

По-рано индийският портал News-18, базирайки се на източници, заяви, че талибаните могат да провъзгласят аятолах Хайбатула Ахундзада за висш водач на Афганистан. Както означават източниците на медията, талибаните имат намерение да провеждат властта в Афганистан по образеца на Иран, където висшият водач е държавен глава и в това време най-висшата политическа и религиозна власт. Беше маркирано, че изпълнителната власт може да бъде управлявана от аятолах Абдул-Гани Барадар или аятолах Якуб, а аятолах Абдул Хаким Хакани може да стане висш арбитър.

Източници на РИА Новости оповестиха, че представители на талибаните към този момент са разпределили някои от постовете в новото държавно управление. Афганистанското външно министерство бе управлявано от ръководителя на политическата работа на талибаните, аятолах Абдул-Гани Барадар, министър на защитата стана синът на създателят на придвижването Якуб Ахунд, а министър на вътрешните работи - синът на един от водачите на талибаните Халифа Хакани.

На 30 август Съединени американски щати дефинитивно изтеглиха войските си от Афганистан, след което талибаните оповестиха цялостната самостоятелност на Афганистан. Американският президент Джо Байдън назова изтеглянето на американските войски от страната „ необикновено сполучлива задача “, напомня „ Коммерсанть “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР