Кабул. Талибаните бяха подложени на засилен международен натиск, след като

...
Кабул. Талибаните бяха подложени на засилен международен натиск, след като
Коментари Харесай

„Анадолска агенция“: Талибаните работят за формиране на правителство

Кабул. Талибаните бяха подложени на засилен интернационален напън, откакто превзеха по -голямата част от Афганистан, в това число столицата Кабул на 15 август и оповестиха, че скоро ще основат ново „ приобщаващо ислямско държавно управление “, написа “Анадолската организация “

Молла Абдул Гани Барадар, един от видните водачи на групата, в този момент е в Кабул, с цел да стартира процеса на образуване на държавното управление. Бившата администрация, която се срина, откакто афганистанският президент Ашраф Гани избяга от страната, в този момент ще бъде сменена от конструкция, завършена от талибаните.

Сега всички погледи са ориентирани към имената на водачите, които ще вземат значимите решения на талибаните. Освен ръководителя на групата и управителния съвет, талибаните имат разнообразни комисии, които действат като министерства. Шест души се издигнаха в групировката след гибелта на молла Мохамед Омар, създател на талибаните, който ги управлява в продължение на доста години.

Кой е кой в управлението на талибаните

Молла Хибатула Ахундзада е определен за водач на талибаните на 25 май 2016 година, откакто предходният водач на талибаните молла Ахтар Мансур беше погубен при офанзива с американски дрон.

Ахундзада преподава уроци по вяра и проповядва в село покрай границата на Пакистан с Афганистан в продължение на 15 години до изгубването си през май 2016 година

Местонахождението на Ахундзада, който в този момент е отпред на талибаните, е незнайно.

Молла Абдул Гани Барадар е роден през 1968 година в централната провинция Урузган. Той е един от четиримата създатели на талибаните. Той продължава да служи като заместител на Ахундзада, отговарящ за политическите въпроси.

Като втори пълководец и в действителност водач на талибаните, Барадар подписа мирното съглашение със Съединени американски щати през февруари предходната година от името на групировката и организира диалози на високо ниво с доста публични лица в границите на мирните договаряния.

Той е началник на политическия офис на талибаните в Доха, Катар от януари 2019 година

Барадар стана първият талибански водач, който беседва с президент на Съединени американски щати, откакто организира телефонен диалог с Доналд Тръмп на 3 март 2020 година, като част от продължаващите тогава мирни договаряния.

Молла Маулови Абдул Хаким, началник на преговорния екип на талибаните за вътрешноафганистанските договаряния, и неговият заместител Шир Мохамад Абас Станикзай също са измежду шестте най-влиятелни фигури на талибаните.

Те бяха освободени от американския затвор в Гуантанамо през 2014 година като част от замяна на пандизчии.

Станикзай става началник на политическия офис на талибаните в Доха през 2015 година По -късно е назначен за заместител на молла Абдул Хаким.

Молла Мохамед Якуб, който е най -големият наследник на създателя на групата молла Омар, управлява военните й интервенции в Афганистан и служи като заместител на Ахундзада.

Мрежата „ Хакани “, един от основните военни съставни елементи на талибаните, се управлява от Сираджудин Хакани и е поела отговорност за доста атентати в Афганистан.

Мрежата ръководи икономическите и военните активи на талибаните по границата сред Пакистан и Афганистан.

Хакани е бил и един от заместител -лидерите на талибаните.

Всички военни и политически решения се вземат от 26-членния съвет на управлението, който е второто управително равнище на талибаните в управническата конструкция на групировката.

Подобните на министерството комисии работят в разнообразни области като военната интензивност, разузнаването и политическите и икономическите въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР