Кабинетът трябва да се пребори страната ни да бъде изключена

...
Кабинетът трябва да се пребори страната ни да бъде изключена
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Народът ще плати сметката с по-високи цени и безработица

Кабинетът би трябвало да се пребори страната ни да бъде изключена от ветото за нефта най-малко за 2-3 година Колкото по-дълго се отсрочва нарастването на синьото гориво, толкоз по-голямо ще е то За преизчислението на пенсиите да се употребява и междинният застрахователен приход Някои хора си мислят, че в еврозоната ни чакат с погача, само че това не е по този начин Санкциите против Русия се връщат като бумеранг върху стопанската система на Запада Инфлацията ще е световна и ще продължи дълго Ембаргото за съветския нефт е по-страшно от казуса с газа Имам терзания за фискалния запас, споделя Мика Зайкова в особено изявление за вестник СТАНДАРТ  
- Госпожо Зайкова, какъв брой време ще ни мъчи инфлацията?

- Очаквам тя да е световна и за нескончаем интервал. Ако някой си мисли, че инфлацията ще отпадне от единствено себе си, бърка. Нашата Централна банка нищо не може да направи, тъй като сме във валутен ръб. Всичко е в ръцете на Европейската централна банка /ЕЦБ/. Но има две теории: една част от специалистите настояват, че инфлацията е най-страшния камшик. Това са ястребите. Други са на мнение, че инфлацията не е толкоз страшна и най-важно е да има растеж на стопанската система - назовават ги гълъби. Зад шефа на ЕЦБ Кристин Лагард стоят гълъби. Затова ЕЦБ не подхваща ограничения, с цел да овладее инфлацията. А те са две съществени - ЕЦБ да вдигне лихвите и да понижи изкупуването на активи.

Лихвите не се подвигат, с цел да не се пречи на икономическия растеж. Но съгласно прогнозите и на Международния валутен фонд, и на Световната банка, не се чака в еврозоната и въобще в Западната част на света да има някакъв сериозен растеж. Самата ЕЦБ пречи да се стопира високата инфлация, в допълнение способстват и неверни решения на държавните управления. Войната, несъмнено, е нещо неприятно. Но тя може да се спре единствено с дипломация и мирни договаряния. Санкциите са нездравословни за Русия, само че с укази Путин вкарва контра наказания, които се връщат като бумеранг върху стопанската система на Запада. За нас ще е доста рисково в случай че спре горивото за АЕЦ " Козлодуй ". Дори в Съединени американски щати 16% от потребления уран е от Русия. И не е единствено нуклеарното гориво. Светът е подвластен за никела, торовете, даже изхранването зависи от Украйна и Русия.

- Поне за пшеницата България не е подвластна от импорт.

- Да, ние имаме жито, само че държавното управление не спря износа, нито предложи на бизнеса цена, която го удовлетворява, с цел да изкупи някакви количества и да подсигурява продоволствената сигурност. Аз се чудя за какво не се направиха търговете за изкупуване на пшеница. Може би чакат актуализацията на бюджета. Възможно е да няма пари. Макар че оповестиха остатък, в случай че бръкнем по-дълбоко ще забележим, че държавните разноски са 700 млн. лв., вместо 3 милиарда лв.. Всички желаят помощи - превозвачите желаят облекчения, бизнесът упорства за продължение на мярката 60 на 40, както и за обезщетенията за скъпия ток...

- А към този момент и за скъпия газ. Има ли заплаха да останем без синьо гориво?

- Няма да останем без газ, само че на каква цена ще го купуваме? Втечненият газ е два пъти по-скъп от тръбния. От където и да се взема, би трябвало да се докара с танкери в Гърция, а превозът оскъпява горивото доста. Високата цена е огромен проблем за хлебозаводите, които работят на газ. Стъкларските фабрики в случай че спрат, няма да могат да тръгнат. От газа са подвластни 25 000 компании.

- Как гледате на решението на КЕВР да се замрази цената на газа за май?

- Колкото по-нататък отиваме във времето, толкоз повече ще се подвигат цените. Странно е за какво " Булгаргаз " не си е запазил потенциал на тръбата в Гърция, а това за България е направила частна компания - тя си гледа интереса. Ние може да желаеме огромно количество, само че самата тръба има избран потенциал - 5 милиарда кубически метра, които би трябвало да стигнат и за Гърция, и за Северна Македония, и за Италия.

- Какво ще стане, в случай че Еврокомисията въпреки всичко не одобри желаната от България пролонгация за възбрана на съветския петрол?

- Ембаргото за съветския нефт е още по-страшно от рецесията с газа. Ако не бъдем изключени от него, българската рафинерия ще спре. Тя не може да работи с различен вид, с изключение на с съветския нефт Urals - в микса наложително би трябвало да има от него. Лъжа е, че " Лукойл Нефтохим " можел да употребява либийски нефт. Нужна е пролонгация, с цел да може рафинерията да се преоборудва. Това не става за един ден. Правителството би трябвало да се пребори страната ни да бъде изключена от глобите най-малко за 2-3 година и да помогне за преоборудването на " Лукойл Нефтохим ". Иначе ще би трябвало да купуваме гориво от борсата. На какви цени - дори не желая да предсказвам.

Всичко това ще го заплати народът. Един път с по-високите цени и повторно - с безработицата, която ще последва, в случай че бизнесът не може да работи и банкрутира или се наложи да затваря предприятия. А приходите от действителния бизнес в Брутният вътрешен продукт не могат да се заменят с нищо. Очаква се и спиране на доставките, което ще е спомагателна спънка. Липсата на никел и паладий ще се отрази на някои производства. Бизнесът няма да може да подвига приходите. Електрическата сила ще нараства още. Заради скъпия газ доста производства ще минат на ток, което още ще вдигне цената му.

Заради всичко това би трябвало да забравим цените на стоките, които помним - от домата, до сиренето и хляба. Но най-малко те да бъдат търпими.

- Може да са търпими, в случай че се подвигат приходите. Какво би трябвало да направи държавното управление?

- Ако то не знае какво да прави, наложително би трябвало да слуша специалистите, а не да се назначават на значими постове кумът, братът, сватът и така нататък

Задължително би трябвало да се вдигнат минималната заплата и минималната пенсия. Повишението, което бе направено, към този момент е изядено от инфлацията. 60-те лв., които бяха коронавирус добавка, в този момент ги назовават инфлационна. Но това не е съществено. Златното швейцарско предписание се ползва на база данните от предходната година, само че те нямат нищо общо със настоящето състояние. Пенсиите би трябвало да се преизчислят въз основата на 2021 година, само че и на междинния застрахователен приход, а освен коефициентът да се вдигне от 1,35 до 1,5 процентни пункта.  

Задължително би трябвало да се вкара необлагаем най-малко. Сега възрастният човек взима най-малко 370 лв., а един работещ човек, който се води на минимална заплата от 710 лв., в действителност получава чисто 550 лева!

Имам терзание и за фискалния запас. Там има буфер - до 4,5 милиарда лв. в запаса не се пипат. Сребърният фонд е 3,6 милиарда лв. от тях. Вярно е, че през март бе регистрирано, че във фискалния запас има 7,5 милиарда лв.. Но през април сумата падна до 4,7 милиарда, доста покрай буфера. Ако Любомир Каримански бе определен за началник на Българска народна банка, щяхме да знаем какво се случва. Сега не знаем. Опасявам се за пенсиите.

- Заради влошените макроикономически резултати има ли възможност да не бъдем признати в еврозоната на 1 януари 2024 година, каквито са проектите?

- Всички се държат, сякаш в еврозоната ни чакат с погача. Но надали е по този начин. Инфлационната конюнктура у нас се утежни злокобно. Според критериите, инфлацията на страната претендент за член на еврозоната, би трябвало да не надвишава с 1,5 процентни пункта инфлацията в страните-отличници. Разликата за нас обаче към този момент е много по-голяма.

Друг аршин е дефицитът в бюджета да ненадвишава 3%. При това разпределяне на пари у нас обаче се колебая, че и този аршин е спазен. Третото условие е дългът да не надвишава 60% от Брутният вътрешен продукт. Да, ние сме надалеч от тази цифра, само че Брутният вътрешен продукт пада - растежът на стопанската система няма да е 4,8%, а ще е към 2,1%. В същото време отговорностите ни бързо се усилват. Във вторник направихме още 300 млн. лв. дълг. Расте и лихвата по него - в случай че до предходната година плащахме към 500 млн. лв. за нея, в този момент тя ще е над 1 милиарда лв.. Ние сме дребна стопанска система, продаваме до момента в който има кой да купува. Хубаво е да имаме заеми, само че би трябвало да знаем и по какъв начин ще ги връщаме.

- Освен икономическата конюнктура, има още нещо, с което би трябвало да се оправи държавното управление в скоро време - ветото за Северна Македония. Какви са ходовете?

- По доста неща може да се отстъпи, само че по някои не трябва. Не можеш да си продадеш историята, царете. Не можеш да продадеш българите и да оставиш нашите сънародници в Северна Македония на произвола на ориста. От тези неща не може да се отстъпи.            
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР