Кабинетът одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи

...
Кабинетът одобри законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи
Коментари Харесай

Създаваме разследващ орган за корупцията по висшите етажи на властта: Зарков

Кабинетът утвърди законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности. С това се основава проверяващ орган, който съсредоточено да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта, разгласи на брифинг в Министерския съвет правосъдният министър Крум Зарков.

" Предвиждаме гаранции този орган да не бъде използван нито като " бухалка ”, нито като " чадър ”. За да се случи това - предлагаме той да бъде конституиран като се намесят разнообразни органи, които да излъчват членове в тази комисия. Това са Народното събрание, президентът и висшите съдилища ”, добави той.

Зарков посочи, че се планува самостоятелност и на проверяващите. " Искаме да излезем от порочния кръг на кавги към тези органи, свързани с техните ръководители. Затова предлагаме той да се ръководи на ротационен принцип от петте му члена - всеки един по една година ”, изясни правосъдният министър.

Според него този закон най-сетне би трябвало да отговори на дълго задавания от българите и интернационалните наблюдаващи въпрос - " Защо няма наказани за корупция по високите етажи на властта? ”. Част от отговора се намирал в прокуратурата, друга - в следствието. " С този закон частта, обвързвана с ефикасното и без значение следствие, ще бъде решена ”, безапелационен е Зарков.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР