Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал Джазира

...
Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал Джазира
Коментари Харесай

Израел спря Ал-Джазира

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря интервенциите на Ал Джазира в Израел в неделя на фона на войната в Газа. Решението е взето с съображение, че катарската телевизионна мрежа " заплашва националната сигурност ", предава Ройтерс.
Прочетете още
Ал Джазира назова хода " престъпно деяние "  и отхвърли обвиняването, че мрежата заплашва сигурността на Израел като " рискова и нелепа неистина ", която излага на риск нейните публицисти.

Каналът съобщи, че си резервира правото да " преследва всяка правна стъпка ".

Израелските снабдители на сателитна и кабелна телевизия стопираха излъчването на Ал Джазира след решението на държавното управление. Министерството на връзките заяви, че е в ход полицейска акция против малкия екран.

Мрежата е финансирана от катарското правителство и е сериозна към военната интервенция на Израел в Газа, откъдето предава непрекъснато през цялата война.

" Каналът за подстрекаване Ал Джазира ще бъде затворен в Израел ", написа Нетаняху в обществените медии след единомислещото гласоподаване на кабинета.

В изказване на държавното управление се споделя, че министърът на връзките на Израел е подписал заповеди за " незабавни дейности ", само че най-малко един народен представител, който поддържа затварянето, сподели, че Ал Джазира към момента може да се опита да го блокира в съда.

Мярката, се споделя в изказването, ще включва затваряне на офисите на Ал Джазира в Израел, конфискуване на съоръжение за лъчение, спиране на канала от кабелни и сателитни компании и блокиране на уебсайтовете му. Не се загатват интервенциите на Ал Джазира в Газа.

Към момента няма формален коментар от катарското държавно управление.

Ал Джазира по-рано назова израелските старания за ограничение на активността му " ескалация " и сподели в изказване при започване на април, че " то идва като част от поредност от систематични израелски офанзиви, с цел да заглушат Ал Джазира ".

В него се споделя, че израелските управляващи съзнателно са набелязали и умъртвили няколко от публицистите, в това число Самер Абу Дакка и Хамза Ал Дадух, и двамата убити в Газа по време на спора. Израел съобщи, че не нападна публицисти.

Катар сътвори Ал Джазира през 1996 година и гледа на мрежата като на метод за подсилване на световния си профил.

" Медийната мрежа на Ал Джазира изрично осъжда и жигосва този незаконен акт, който нарушава човешките права и главното право на достъп до информация ", се споделя в изказване на мрежата. " Ал Джазира удостоверява правото си да продължи да дава вести и информация на своята световна аудитория. "

Службата на Организация на обединените нации по правата на индивида също разкритикува затварянето.

" Съжаляваме за решението на кабинета (на Израел) да затвори Ал Джазира в Израел ", се споделя в обществената мрежа X. " Свободните и самостоятелни медии са от значително значение за обезпечаване на бистрота и отчетност. Сега, още повече поради строгите ограничавания върху репортажите от Газа, свободата на изложение е основно човешко право. Настоятелно призоваваме държавното управление да анулира възбраната. "

Израелският парламент ратифицира предишния месец закон, допускащ краткотрайно затваряне в Израел на задгранични телевизионни оператори, считани за опасност за националната сигурност.

Законът разрешава на Нетаняху и неговия кабинет по сигурността да затворят офисите на мрежата в Израел за 45 дни, интервал, който може да бъде възобновен, тъй че може да остане в действие до края на юли или до края на огромните военни интервенции в Газа.

Катар, където са основани няколко политически водачи на Хамас, се пробва да посредничи за преустановяване на огъня и освобождение на заложници, което може да спре войната в Газа.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР