Журналистът Фуркан Салиу от Северна Македония, автор на разследване за

...
Журналистът Фуркан Салиу от Северна Македония, автор на разследване за
Коментари Харесай

Опит за заглушаване. В Северна Македония е арестуван журналист, разказал за предизборни манипулации

Журналистът Фуркан Салиу от Северна Македония, създател на следствие за готвени предизборни операции със социологически данни в изгода проруската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ , е задържан в неделя на футболен мач. Телевизията IN7.tv разгласява и видео от ареста.

Задържането му идва на фона на предизборната акция в Северна Македония . На 24 април ще се състои първият тур на президентските избори, а на 8 май ще има балотаж и парламентарни избори.

В обява в Фуркан Салиу сподели документ, направен от предизборния щаб на ВМРО-ДПМНЕ, който съдържа проект в държавната МРТ (Македонско радио и телевизия) да бъдат представяни социологически изследвания с погрешни данни.

От държавната медия дефинираха протичащото се като неоснователна офанзива.

Заедно с Фуркан Салиу са задържани и операторът и монтажистът на неговата медия Портал Х.

Тримата са арестувани към 17 часа на стадиона на с. Средно Коняри (на към 3о км. от Скопие) по време на футболната среща сред ФК " Коняри " и ФК " Куманово ". В публикуваното от македонското Министерство на вътрешните работи известие се споделя, че са арестувани при опит за разпра на публиката на домакините с футболистите на гостите.

Ф.С. (33 г.) и Н.Й. (26) от село Арачиново са задържани за нахлуване на служители на реда, а С.Б. (40) от село Арачиново е арестуван за присъединяване в сборичкване, се добавя в известието. При инспекция на лекия автомобил на единия от задържаните в багажника му служителите на реда са разкрили револвер.
" Oпит за заглушаване и заплашване "
Арестите провокираха реакция на Сдружението на публицистите в страната и Агенцията за аудиовизуални медийни услуги. Те приканиха полицията да не нарушава правата на Фуркан Салиу, а политическите партии - да не употребяват ареста му " в ежедневните си политически битки и за партийните цели на предизборната акция ".

Министърът на вътрешните работи, повдигнат от ВМРО-ДПМНЕ - Панче Тошковски написа в обществените мрежи, че схваща реакцията на журналистическата колегия, само че " полицията реагира еднообразно на всяко нахлуване против служител на реда ".

Във фейсбук профила си Фуркан Салиу отхвърля да е нападал служители на реда и прибавя, че това обвиняване не може да бъде потвърдено. " Въпреки че всичко е записано, полицията изтри материалите в полицейското ръководство ", споделя той.

Салиу се оплаква, че колата му е претърсена без правосъдна заповед и без неговото наличие. И прибавя, че револверът му е законно притежаван.

Управляващата партия в Северна Македония СДСМ осъди ареста на Фуркан Салиу, дефинира го като " недемократичен акт " и настоя за незабавното му освобождение.

Според представителя на СДСМ Дарко Каевски случилото се е опасност за свободата, демокрацията и свободата на словото, обезпечени от Конституцията.

" За всички е ясно, че това е опит за заглушаване и заплашване, откакто журналистът разгласи спекулация, директно обвързвана с ВМРО-ДПМНЕ ", сподели той.

Подкрепяният от СДСМ президент и претендент за втори мандат Стево Пендаровски също реагира. По думите му карцерът го е върнал " към старите мрачни времена на Груевски, когато публицистите бяха прибирани в пандиза, бяха бити и заглушавани ".

Малко преди 23 ч. в неделя Фуркан Салиу беше освободен от ареста и посрещнат с ръкопляскания от събралите се пред полицейското ръководство.

От януари Северна Македония се ръководи от длъжностен кабинет. Парламентът избра първия етнически албанец за министър-председател на страната -, който беше ръководител на македонския парламент.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР